Második részéhez ért a túlélésről szóló, Metro: Last Light-féle videósorozat. Az első részben a poszt-apokaliptikus Oroszosrszág kegyetlen világát ismerhettük meg, most pedig az ellenfelek, és az egymással háborúban álló frakciók kerülnek középpontba.

Bár a modern civilizációnak vége, az ember nem lenne hű önmagához, ha még a totális pusztulás után sem a saját fajtársait gyilkolná. A Metro 2033 eseménye után erőre kaptak a szélsőséges csoportok, melyek abszurd elméletek és ideológiák alapján akarják irányítani a metróalagutakba szorult emberiséget.

A FourthReichnek nevezett csoport gyakorlatilag nacionalista, fasiszta őrültekből áll: csak a tisztavérű oroszokat tartják embereknek, a többi metrólakó számukra genetikai hulladék, semmivel sem több a felszínen garázdálkodó mutánsoknál. A Red Line természetesen a Reich szöges ellentéte: vérvörös kommunistákról van szó, akik az 1917-es forradalmat megszégyenítő lelkesedéssel osztogatják az őszi rózsát... na meg a kalasnyikovokat. Végül ott vannak a tipikus, nyugati jellegű jó fiúk (demokrácia, ilyesmik), és a játékos által is megszemélyesített, rendőrségnek beillő Rangerök.

Mivel a Metro: Last Lightban a döntéseink is kihatnak a sztorira, érdemes előrelátóan játszani. Bár cső-FPS-ről beszélünk, a pályák egyáltalán nem kicsik, így többféle stratégiát is bevethetünk -- a videóban látható lámpakicsavarás és áramtalanítás például a lopakodás egyik legfontosabb eleme, de persze rambózhatunk is, csak akkor sokkal több muníciót pazarlunk, és a bőrünket is feleslegesen visszük vásárra.

Ami a mutánsokat illeti: nagyon-nagyon veszélyesek, sokfélék és erőszakosak, így érdemes elbújni előlük, mert ha harcra kerül a sor, nincs az a lőszer, ami elég lenne egy halom szörnyszülött megállításához. A videóban többféle kreatúra is feltűnik -- az utolsó másodpercekben a játékos után kapkodó, vakondszerű izé kifejezetten rémisztő.

És, bár ennek nem sok köze van a videóhoz, személy szerint muszáj megjegyeznem, hogy a Metro: Last Light valami döbbenetesen néz ki. Lehet, hogy a Crysis 3 hamarosan lemondhat a trónról?