Ugyan ki ne álmodozott volna arról a 80-90-es évek legjobb akciófilmjeit bámulva, hogy egyszer az Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, vagy éppen Jean-Claude Van Damme által alakított főhős szerepébe bújva rendet tegyen a rosszfiúk között? Nos, ehhez úgy tűnik, hogy a legközelebb a mai napon kerülünk, ugyanis mostantól vetítik a hazai mozik a Hardcore Henry című akciófilmet, melynek különlegessége, hogy az első másodperctől az utolsóig a főhős szemszögéből, vagyis FPS nézetből követhetjük nyomon a történéseket.

A GoPro Hero 3 kamerával rögzített brutális jelenetekkel és elképesztő kaszkadőrmutatványokkal felturbózott mozi ötlete Ilya Naishuller fejéből pattant ki, aki ugyanezzel a technikával készítette el korábban a Biting Elbows nevű zenekara két videoklipjét, a "The Stampede"-t és a "Bad Motherfucker"-t. A két invenciózus alkotás akkora sikernek bizonyult, hogy Naishuller úgy döntött, érdemes lenne megpróbálni egy egészestés mozit leforgatni ilyen formátumban. Persze ehhez kellet utolsó lökésként az orosz-kazah filmrendező, Timur Bekmambetov (Abraham Lincoln, a vámpírvadász, Wanted, Éjszakai őrség) noszogatása is, aki annyira lelkesedett az ötletére, hogy hajlandó volt producerként beszállni a projektbe.

A gondolatot tett követte, így útjára indult egy IndieGoGo kampány, a népek pedig ráharaptak a dologra, így a pillanatok alatt összejött 250.000 dollárnak köszönhetően megszületett a Hardcore Henry. Persze mondhatnánk, hogy ugyan ki akar egy kisköltségvetésű akciófilmért egy mozijegy árát kipengetni, ám az eddigi visszajelzések alapján a Hardcore Henry fantasztikusan sikerült, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2015-ös Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon való debütálását követően, olyan forgalmazók versenyeztek nemzetközi bemutatásának jogaiért, mint a Lionsgate vagy Universal, ami azonban végül a 10 millió dollárt leszurkoló STX Entertainment nyert el.

A költségvetés közel ötödét a speciális kameraszerkezet kiépítése vitte el, melyet a helyszíneken, élesben forgatva kísérletezett ki a stáb. Több hét telt el mire sikerült egy olyan fejre szerelhető hibrid eszközt megalkotniuk, melynek segítségével az éppen a Henry bőrbe bújó színész, kaszkadőr (vagy maga a direktor) azonnal látta mozdulatait, így még látványosabb felvételeket tudtak gyártani a történethez.

A film főszereplője Henry, aki minden emlékétől megfosztva ébred egy furcsa laborban, ahol az őt felébresztő doktornő, Estelle (Haley Bennett) közli vele, hogy ő a felesége, és hogy a halálból hozta vissza azzal, hogy működő biorobotot készített belőle. Henrynek azonban nincs ideje átgondolni a hallottakat, ugyanis percekkel később hatalmas mordályokkal felszerelt rosszarcú emberek törnek be a laborba, és bár neki sikerül meglépnie, állítólagos nejét elrabolják. Kiderül, hogy a dolgok hátterében a világuralmi terveket szövögető Akan áll, aki Henryhez hasonló biomechanikus katonákból szeretne hadsereget létrehozni magának. Hősünknek nincs más választása, a neki valamilyen furcsa okból kifolyólag segédkezet nyújtó, kissé őrült brit katona, Jimmy (Sharlto Copley) oldalán elindul, hogy megmentse szerelmét és kiderítse ki is ő valójában.

Ahogy a leírásból is látszik, nem éppen a mesterien felépített történetre vagy az izgalmas dialógusokra épít az orosz-amerikai koprodukcióban készült mozi, hanem az elképesztően látványos és mozgalmas akcióra (és persze az ebből fakadó poénokra), melynek a kellős közepén érezhetjük majd magunkat a sajátos megvalósítás miatt. Hogy másfélórán keresztül elbírják-e a tomboló, ide-oda rángatózó kamera általi fizikai megterhelést a nézők a hatalmas mozivásznon, az még kérdéses, de azt biztos, hogy a 2016-os esztendő egyik legegyedibb élménye vár azokra, aki jegyet váltanak a Hardcore Henryre. Mondani sem kell, az FPS videojátékok kedvelőinek kötelező darab.