Kapcsolódó cikkek:

A héten jelenik meg a várva-várt Battlefield 1. Hogy megkönnyítsük a játékban történő eligazodást, a szokásostól eltérően egy egész cikksorozatban szedjük ízekre a programot, hogy mindent eláruljunk róla, amit tudni érdemes a játék megkezdése előtt. Megismertetjük veletek a választható karakterosztályokat, az Elite-eket, a járműveket, a fegyvereket, egyszóval igyekszünk mindent összeszedni, amiről érdemes értekezni. Most a Support osztály kerül terítékre.

A Support osztály tagjainak feladatát valószínűleg nem kell különösebben ecsetelni, hiszen a nevük remekül körbeírja őket: támogatók. Míg az Assaultok az előrenyomulást végzik, a Supportoknak ott kell loholniuk a nyomukban, és miközben fedezik őket, pótolhatják a lőszert és javíthatják a járműveket. Egy hatékony Support már fél győzelem.

battlefield-1-support-class.jpg

Fegyverek és használatuk

A Support osztály elsődleges fegyvere a könnyű géppuska (light machine gun). Ezekkel a gyilokeszközökkel ugyan nem lehet hajszálpontosan ölni, mert ahhoz nem elég pontosak, de viszonylag sok lőszert elbírnak, így remekül lehet támogatni velük az előre nyomuló csapattársakat. Az ilyen támogató tűzzel amúgy rengeteg pontot be lehet zsebelni ölésért való asszisztálás okán (kill assist). Érdemes még tudni, hogy ezek az LMG-k igen változatos variációkban lelhetők fel, más-más teljesítménnyel, így érdemes lehet végigpróbálni mindet, hogy megtaláld a számodra megfelelő fegyvert.

Az oldalfegyver ezúttal sem jelent túl nagy különbséget a többi osztályhoz képest, változatosak tűzerőben és lőtávban, de egyik sem az a kategória, ami miatt eldobnád elsődleges fegyveredet. Viszont hasznos lehet, ha egymagad találod valahol a csatatéren, ilyenkor célszerűbb ezzel védekezni, mint a nehézkesebben használható LMG-vel.

Kütyük és hasznuk

Nem meglepő módon a Support osztály felszerelése sem a támadásra, hanem inkább a támogatásra lett kifejlesztve, bár ennek ellenére azért néhány halálos eszköz is lapul a tarsolyában.

A lőszeres ládák (Ammo Crates) a Support azon felszerelései közé tartoznak, amikkel akár csatákat is megnyerhet. A ládákban természetesen lőszer és gránát van, amit a csapattársak vehetnek magukhoz egy pillanat alatt. Csak ne nyílt területen dobd el, mert senki se szeret lőszert vételezni, miközben az ellenség a szálkereszten át a hátsóját bámulja. Inkább fedezék mögött vagy épületben érdemes kitenni, természetesen a csapattársak közelében.

A lőszeres csomag (Ammo Pack) tulajdonképpen a ládák „kisebb” változata. Szó szerint két marékkal szórhatod a lőszert a földre, de éppen ezért nehezebben észrevehető és kevesebb ideig tart ki. A Cavalry, azaz a lovasság osztálya (spawn előtt választható) szintén hozzáférhet.

A mozsár (Mortar) az egyike az Assault támadó eszközeinek, és a legerősebb fegyvere. Két változat létezik eme telepíthető, nagy hatótávolságú célszerszámból. A High Explosive közvetlenül becsapódás után a földön robban, letarolva az ellenséges attitűdű embereket, és szétcincálja a közeli járműveket. Ezzel szemben az Air variáns az égben robban, és nagyobb területen okoz sebzést. Ez még mindig veszélyes lehet a gyalogsággal szemben, de a járműveket már kevéssé hatja meg.

A tapadó töltet (Limpet Charge) a legtrükkösebb fegyver a Support kínálatában. Mágneses, így járművekre is felerősíthető, de persze a földre is ledobhatjuk, hogy aztán pár másodperccel később a levegőbe repítse a közelében lévőket.

A szerelőkészlet (Repair Tool) használata sem túl cifra, ezzel lehet rendbe hozni a baráti járműveket, vagy szabotálni az ellenség masináit. Érdemes észben tartani, hogy az eszközt a járművekben ülve is lehet használni – igaz, így nem tud se vezetni, se lőni, de jól megosztott csapatmunkával ez nem lehet probléma.