Kapcsolódó cikkek:

A héten jelenik meg a várva-várt Battlefield 1. Hogy megkönnyítsük a játékban történő eligazodást, a szokásostól eltérően egy egész cikksorozatban szedjük ízekre a programot, hogy mindent eláruljunk róla, amit tudni érdemes a játék megkezdése előtt. Megismertetjük veletek a választható karakterosztályokat, az Elite-eket (velük már a bétateszt alatt is foglalkoztunk, lásd fent vagy lent a kapcsolódó cikkeket), a járműveket, a fegyvereket, egyszóval igyekszünk mindent összeszedni, amiről érdemes értekezni. Első körben az Assault osztály kerül terítékre.

Ahogy a neve is mutatja, az Assault, azaz támadó osztály a rohamozásban a legjobb. Az Assaultokat irányító játékosok alkotják egy csapat elsődleges erejét, ők nyomulnak előre, úgyszólván ők harcolnak a frontvonalon. Viszont nem szabad fejjel rohanni a falnak, a meccsek kimenetele bizony nagyban függ az Assault játékosoktól. Érdemes taktikusan, fedezéket használva, fegyvereit jól kihasználva harcolni, és minél tovább életben maradni. Fontos tudni, hogy ez az osztály remekül használható távolsági és közelharcban is.

battlefield-1-assault-class.jpg

Fegyverek és használatuk

Az Assault fegyverzete meglehetősen egyedi annak tekintetében, hogy csak ez az osztály férhet hozzá a géppisztolyokhoz (Submachine Gun). Ennek oka egyszerű: az első világháborúban ez a fegyverfajta még nem volt annyira elterjedt, mint a modern csatamezőkön. Középtávra kiválóan használhatók, de nagyobb távolságra is el lehet velük lőni – bár minél messzebb van a célpont, annál kisebb az esélye a biztos találatnak.

Mint fentebb említettem, az Assault közelharcban is bevethető, méghozzá a shotgunnak hála. Eme fegyverfajtát nem kell bemutatnom az FPS-ek rajongóinak. Közvetlen közelről instant halált okoz, távolabbra viszont legfeljebb ijesztgetésre jó. Egy kisebb isteni csodával és néhány elpazarolt golyóval még ki lehet iktatni vele egy ellenfelet, ha az mondjuk 5-10 lépésre van, de távolabbra semmi haszna.

Az Assault oldalfegyvere tűzerőben és hatótávolságban nem nagyon tér el a többi osztályétól. Kevés sebzést okoz, nem lehet vele távolra lőni, de végső mentsvárként, amikor már minden mindegy, még elő lehet kapni, hátha ez menti meg az irhánkat.

Kütyük és hasznuk

A Battlefield 1-ben az osztályok között a legjelentősebb különbséget a kütyükben lehet felfedezni. Az Assault esetében ez olyan felszerelést jelent, aminek hála egy igazi, pusztító frontvonalbeli katona lehet.

Kezdjük a sort az anti-tank gránáttal (Anti-Tank Granade), amiből kettőt tud magával cipelni a hős Assault. Úgy néznek ki, mintha fél tucat gránátot ráfűztek volna egy kalapács nyelére, de a látszat ne tévesszen meg senkit, igencsak halálos cuccról van szó. Túl messzire nem lehet eldobni, de a környezetében mindent letarol, járművet, katonát egyaránt. És persze minket is, ha túl közelre dobjuk. Éppen ezért első sorban járművek elpusztítására, fedezékek felbontására, vagy az Elite osztály ellen érdemes bevetni. Emellett tömegoszlatásra és falbontásra is alkalmas.

Az anti-tank akna (Anti-Tank Mine) neve mindent elárul. Ez egy akna, amit elsősorban járművek ellen lehet bevetni. Telepíted egy jól megválasztott – értsd: forgalmas – helyen a földre, aztán aki rálép vagy rágurul, az kicsikét szétszórt lesz utána. Érdemes arra odafigyelni telepítéskor, hogy ne legyen könnyen felfedezhető, különben az ellenség kikerüli vagy néhány lövéssel megsemmisíti, mielőtt bármiben kárt tehetne. Egy Assaultnál maximum három lehet belőle respawnonként.

Az AT Rocket Gun a rakétavetők egyik ősatyja. Ez az egylövetű kézicsoda egyaránt alkalmas járművek működésképtelenné tételére és arra is, hogy elkészítsük egy új ajtó helyét egy ház falán. Ugyanígy lerombolhatunk vele fedezékeket, vagy kitörölhetünk katonákat a tér-idő kontinuumból, ha közvetlenül eltaláljuk. Hátránya, hogy macerás vele lőni. Lassan állítható fel, csak fekve használható és nehézkes az újratöltése. Viszont, ha a használatát az anti-tank gránáttal kombináljuk, akár vaskosabb páncélzattal megáldott tankokat is szétszedhetünk általa. 3+1 lőszer lehet nálunk respawnonként, és persze mint minden robbanékony dolgot, ez sem szabad közelre használni.

Végül van még itt egy dinamit (Dynamite), ami nem szorul különösebb magyarázatra. Három csomag lehet nálunk, funkcióját tekintve pedig megegyezik a korábbi Battlefield-epizódok C4-esével. Vagyis odadobjuk az ellenségnek, majd fogjuk a detonátort és manuálisan, biztos távolról robbantunk. Nem olyan pusztító, mint az anti-tank akna, de azért ezzel is rendet lehet vágni egy kisebb épületben. Már csak azért is, mert az épület maga is eltűnik.