Legutóbb ugye (ha lemaradtál, akkor katt a linkre fenn) ott hagytuk abba, hogy Shinnok alapos verést kapott a jófiúktól, de maradt még csúnyabácsi bőven az Outworld-Netherrealm kettőse mentén. Ha pedig már párosításról beszélünk...

Rosszfiúk szövetsége

Quan Chi nem lenne Quan Chi, ha nem lenne terve minden eshetőségre - még szerencse, hogy gardróbjában volt egy titkos portál Outworldbe. Itt tudomást szerez a Sárkánykirály halhatatlan seregéről, melynek beüzemeléséhez csak lelkekre van szüksége, méghozzá sokra. Megkeresi hát Shang Tsungot, akivel szövetségre lépve először a két legveszélyesebb riválisukat teszik el láb alól: Shao Kahnt és Liu Kanget. A meggyengült Shao Kahn könnyű célpont, alattvalói elfordultak tőle a vereségeit követően, csak azt nem tudják, hogy akit megölnek, igazából csak egy klón (tadám, bizonyám). Liu Kang viszont nem tartogatott hasonmást ilyen esetekre, és kettő az egy ellen nem sok esélye volt.

Raiden megneszeli, hogy mi készül és lemond az Ősi Isten címéről, csak hogy újra harcba szállhasson Earthrealm védelme érdekében. De hiába minden erőfeszítés és az új harcosok, képtelenek megállítani a dinamikus duót, Shang Tsungot és Quan Chít.

mortal-kombat-11-sztori-deadly-alliance.jpg

A Sárkánykirály is visszatér

És akkor egy kis flashback: még valamikor az első Mortal Kombat előtt egy bizonyos Shujinko kapott egy küldetést egy bizonyos Damashitól, hogy szedje össze a Kamidogukat, mert az jó lesz neki. A naiv fiatalember 41 év elteltével nagyjából ekkor végez a feladattal, a megbeszéltek szerint elviszi a cuccokat a Nexus-ba, ahonnan az Ősi Istenekhez kellett volna teleportálódjanak, de ez nem történik meg. Helyette megjelenik előtte Onaga, aki elmondja: mindvégig az ő kivetülése volt Damashi. Most már csak Shinnok amulettje (ami ugye Quan Chinél van) kell neki, hogy átvegye minden fölött az uralmat.

Mindeközben Raiden egymaga szállt szembe az előző fejezetben összeállt párossal, de nem tudott diadalmaskodni. Veresége után a képtelen szövetség felbomlik, Quan Chi leveri Shang Tsungot, de nem sokáig örülhet, mert Onaga hatásos belépőjére pont ekkor kerül sor. A nagyobb veszély láttán az eddig marakodó hármas másik két tagja is mellé áll, de hárman is kevesek a Sárkánykirály ellen, úgyhogy Raiden minden erejét egy hatalmas robbanásba összpontosítja és feláldozza magát (pontosabban mindenkit maga körül), de hiába. Az amulett immáron Onaga tulajdona.

Raiden is visszatér, és morcos is

Ahogy az a közönségkedvenc szereplők szokása, Raiden valójában nem halt meg, esszenciája szépen lassan újraformálódott Earthrealmben, csakhogy lelkét megfertőzte Onaga mágiája. Earthrealm egykori védelmezőjét elönti a harag, és mindenkivel le akar számolni, akiben az Earthrealm ellenségét látja, kezdve Shujinkóval. Ő azonban - ha nehezen is, de - túléli az összecsapást, Raiden pedig Liu Kang holttestének felkutatására indul és feltámasztja azt, hogy akaratának szolgálója legyen.

mortal-kombat-11-sztori-evil-raiden.jpg

Közben Onaga esze is hasonló rugóra jár, ő is életre kelti a korábban elesett földi harcosokat, hogy szolgálói legyenek, plusz a Tarkatan hordákkal is szövetkezik. Terve, hogy egybekovácsolja a Kamidogukat, és ő lehessen a mindenség ura. Shujinko azonban bűntudattól és bosszúvágytól vezérelve már egy ideje a nyomában van, és bizony erősebbnek bizonyul, mint amire a Sárkánykirály számít. Hősünk jól szétbarmolja a terveit, és összetöri a mágikus fegyvereket, ennek következtében Onaga meggyengül és menekülni próbál. Csakhogy Nightwolf (amíg senki sem figyelt) a Netherrealm bűneit magába szívta és azokat egyszerre Onagára zúdítja, így a pokoli világba rántja, és látszólag örökre odaláncolja őt, ezzel megszabatítva Earthrealmet.

Valóra vált jóslat

Csakhogy Onaga rombolása nem maradt következmények nélkül, nekünk pedig itt az ideje belekérdezni az anyagba: emlékszünk, hogy Edeniában a jóval ezelőtt sztázisba helyezett fiúk közül ki az, akit még nem keltettek fel? Nem kell visszalapozni, Taven felébredt a hosszúra nyúlt délutáni pihenőjéből, és elég elba…ltázott világra ébred. Testvére évszázadokkal korábban kelt fel és tömeggyilkos, plusz itt az Armageddon is. Anyja jóslata valóra vált, Blaze bíztatására Kitana összegyűjti a jó harcosokat, mindenki más pedig ellenük vonul, és kitör a végső harc a hatalomért, ahol mindenki mindenki farkasává válik.

A Mortal Kombat ízesítésű Battle Royale végére Taven szállhatott szembe a Tűzelementállal, de végül mégsem ő győzte le, hanem (dobpergés) Shao Kahn. Miután pedig nem volt ki szembeszálljon a győzelemmel hihetetlen erőre szert tett megalomániással, Raiden egy utolsó, kétségbeesett lépéssel üzenetet küld múltbéli önmagának: „Neki kell győznie!”. Ahogy az hamarosan kiderül, lehetett volna kicsit pontosabb is a fogalmazással… Amit Raiden nem tudott, az az, hogy Shao Kahnt nem sokkal később a túlélő Kitana legyőzi, és elhozza az örök béke korát, pont, ahogy Blaze megjósolta neki.

mortal-kombat-11-sztori-roster.jpg

Utolsó nekifutás, másodjára egyben

A múltbéli, azaz első Outworld-invázió előtti Raiden megkapja az üzenetet és látomások sora gyötri, amulettje pedig megreped, mintegy előrejelezve a közelgő bajt. A híreket megosztja az első bajnokság harcosaival, kikhez már Jax is csatlakozott. Nem sokkal később látja Sub-Zero halálát Scorpion keze által, de hiába győzi meg a harcost, Quan Chi megint bekavar és az események végeredményben ugyanúgy zajlanak le. Ahogyan a bajnokság is Liu Kang győzelmével záródik, Shang Tsung ugyanúgy, mint előzőleg, meggyőzi Shao Kahnt egy második nekifutásról.

Továbbra is nagyjából ugyanúgy zajlanak az események, egészen addig, míg Raiden be nem avatkozik, Smoke kiborgosítását megakadályozandó. Helyette az ifjabbik Sub-Zero jár pórul, ezzel pedig elkezd komolyabban távolodni egymástól a két idővonal. A villámisten most úgy gondolja, Kung Lao lehet a kulcs, de Shao Kahn gyorsan rövidre zárja a bajnokjelölt menetelését. Pajtása halálát Liu Kang megbosszulja, ezzel ismét kétszeres bajnok lesz, az amulett pedig tovább reped.

mk-11-sztori-shao-kahn-kung-lao.jpg

A harmadik támadásra is ugyanúgy sor kerül, a jófiúk társasága alaposan kibővül, olyan illusztris tagokat kapunk, mint Kabal, Stryker, Nightwolf és Jade, de a túloldalon sincs hiány új arcokból, Ermac, Noob Saibot, Sheeva és egy szupertöltött, gonosz Sindel. Sub-Zero visszakapja emberi személyiségét és szembeszáll bátyja gonosz másával, hogy Nightwolf megállíthassa Quan Chi világok egyesítésére tett kísérletét. Amíg ezzel foglalatoskodnak, Sindel a jófiúk főhadiszállásán nagyjából mindenkit kicsinál (Sonya, Cage, Raiden és Liu Kang kivételével), csak Nightwolf önfeláldozó húzása állítja meg tombolását.

Mindeközben Raiden megpróbálja meggyőzni Quan Chit, hogy forduljon Shao Kahn ellen, de utóbbinak nem fűződik ehhez érdeke, hisz az uralkodó már amúgy is győzött. A „véletlen” utalás hatására Raiden rájön, hogy ha Shao Kahn győz, azzal vét a bajnokság szabályai ellen és az Ősi Istenek közbeléphetnek. Tervéről azonban nem tudja meggyőzni Liu Kanget, aki ellene fordul és pirítósként végzi, a villámisten pedig kikap Shao Kahntól, akit az Ősi Istenek annak rendje-módja szerint kivonnak a forgalomból. Csakhogy Quan Chi és gazdája éppen erre számított…

Shinnok visszatér, csapó kettő és három

A Netherrealmbe száműzött isten közvetlen támadást indít a világ ellen, de balul sül el a dolog, saját amulettjébe zárják. Ezután az örök bajkeverő, Quan Chi levadászására indulnak, és sikerül visszájára fordítani mesterkedéseit, így néhány feltámasztott harcost sikerül is megmenteniük (Jax, Sub-Zero és Scorpion is visszatér), a varázsló pedig felhúzza a nyúlcipőt. Mindenki boldogan él egy darabig, Johnny és Sonya összehozzák Cassie-t; Jax lánya, Jacqui is megszületik; Kung Lao unokaöccse, Kung Jin is felnő; Scorpion kiképzi Takedát; Sub-Zero pedig a Lin Kuei nagymestere lesz. Mileena közben megörökölte az Outworldöt, megszerezte Shinnok amulettjét és elvesztette trónját Kotal Kahn ellenében.

mortal-kombat-11-sztori-kotal-kahn.jpg

A polgárháborús helyzet megoldására tett kísérlet azonban Mileena kivégzésével végződik, Kotal Kahn pedig megtartja magának Shinnok csecsebecséjét, és túszul ejti a diplomáciai különítményként küldött újoncokat. Az új uralkodó azonban mit sem tud arról, hogy tanácsadója, a bogárlány D’Vorah bizony Quan Chi kettősügynöke, és lenyúlja az amulettet.

Quan Chit közben sikeresen elfogják, és a jófiúk azt remélik, hogy többi halott társukat is visszahozhatja. Csakhogy Scorpion értesül róla, hogy a huncut kis kopasz áll családja halála mögött, és fejét vesztve bosszúra indul. Mielőtt azonban végezhetne a varázslóval, D’Vorah időben beesik az amulettel, és a varázsló - mielőtt élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenved Scorpion kardja által - még éppen fel tudja kelteni a benne szunnyadó Shinnokot. A száműzött isten foglyul ejti Johnny Cage-t és Raiden temploma ellen indulnak, ahol a Jinsei megfertőzésével igazán csúnya főcsúnyává változik.

mortal-kombat-11-sztori-shinnok-ultimate.jpg

Cassie csapata Shinnok után indul, csakhogy Kotal Kahn seregébe futnak, aki - miután értesül Shinnok visszatéréséről - kivégezné őket, hogy lenyűgözze az istent és legyen ideje felkészülni Outworld védelmére. Szerencsére Sub-Zero időben érkezik és az újoncok Shinnok ellen indulnak. Cassie rájön, hogy apjától nem csak egy Y kromoszómát örökölt, hanem különleges erőt is és győzedelmeskedik. A halálosan sérült Raiden megtisztítja a Jinsei-t, de a sötét erők megfertőzik őt. A Föld védelmezője Shinnok levágott, még élő fejével üzen a Netherrealm új uralkodói, Liu Kang és Kitana nem túl barátságos élőholt verzióinak, hogy ne is próbálkozzanak semmi turpissággal.

Alternatív jelen

Hogy ebből a zsákutcából hogyan lehet visszatérni? Naná, hogy még egy kis időutazással! Raiden idővel való babrálása nem marad észrevétlen, Kronika, az idő őrzője visszájára fordítaná az eseményeket, úgyhogy megint jó kis kutyulásnak nézünk elébe, ami persze lehetőséget ad egyébként halott harcosok visszatérésére, vagy akár több szereplő egyidejű jelenlétére is. Hogy ebből a kulimászból mi sül ki, azt április 23-án megtudjuk…

mortal-kombat-11-sztori-kronika.jpg

Még több Mortal Kombat jóságra vágysz? Csakkold kapcsolódó híreinket, vagy Dzséjt kolléga 2015-ös, három részes összefoglalóját a sorozat eddigi részeinek fejlődéséről és hátteréről!