Eleged van PewDiePie-ból? Idegesít a hangja? Nem bírod, hogy a YouTube folyton az ő videóit nyomja a képedbe, mondván, szereted a játékokat, akkor ez tuti tetszeni fog? Nos, jó hírem van, tehetsz ellene: mindössze fel kell iratkoznod PewDiePie YouTube-csatornájára!

Bár ez egy kifejezetten ellentmondásos lépés, van értelme. PewDiePie, alias Felix Kjellberg ugyanis -- aki nem mellesleg a YouTube legnézettebb felhasználója, a Time magazin szerint a világ egyik legbefolyásosabb embere, na meg kőgazdag híresség -- egy múltkori videójában azt ígérte, amint eléri az 50 milliós feliratkozói bázist, se szó, se beszéd, törli csatornáját a YouTube-ról.

Ezzel szeretne ugyanis protestálni a YouTube, valamint az azt üzemeltető Google azon politikája ellen, miszerint a két cég munkatársai egyszerűen nem állnak szóba a felhasználókkal, soha nem kérdezik meg őket az új fejlesztésekkel kapcsolatban, és névtelen közleményeikben ezeréves, mindenki által ismert rendszerhibákat tagadnak le. Legutóbb az "unsubscribe-bug" verte ki a biztosítékot: van egy hiba a YouTube-on, ami miatt néha csak úgy leiratkoznak a felhasználók egyes csatornákról, anélkül, hogy tudnának róla.

Ezt a YouTube tagadja, pedig sokan alátámasztották, hogy létező jelenségről van szó. Még velem is megesett, hogy egy általam kedvelt csatornáról automatikusan leiratkozott az oldal, és nem, nem én nyomtam mellé, egyszer még ott volt a listámban, aztán egyszer csak nem. És ez még nem minden: a YouTube egy nemrég bevezetett frissítéssel eltűntette a feliratkozói sávot a profiloldalról, azaz a legtöbb felhasználó észre sem veszi, ha a kedvencei új videót töltenek fel.

Ezek a lépések sok youtubert felbosszantottak, főleg amiért nekik a megélhetőségük áll vagy bukik egy-egy önkényes döntésen. PewDiePie úgy döntött, egy látványos akcióval hívja fel a média figyelmét a két cég gondatlanságára, ennek eredménye ez az elsőre felelőtlennek tűnő ígéret.

És hogy tényleg törli-e Felix a csatornát, ha az eléri az 50 milliós feliratkozói számot? Nemsokára kiderül, most tart 49 911 908-nál. Pewds egyébként azt mondta, a YouTube-ot utána sem hagyja ott, helyette új csatornát indít, amit a nulláról futtat fel, abban még van kihívás, a mostaniban már úgysincs.