Új információk láttak napvilágot az idén megjelenő, egymásnak komoly konkurenciát jelentő NBA 2K14-ről (adatlapunkon) és NBA Live 14-ről. Kezdjük utóbbival, hisz az EA Sports sorozata már jó ideje parkolópályán áll.

Azon túl persze, hogy "ezúttal TÉNYLEG jön", nem sok adat ismert az NBA Live 2014-ről. A legfontosabb viszont sajnos igen: a játék kihagyja a jelenlegi konzolgenerációt, vele együtt a PC-t is, és kizárólag Xbox One-ra és PlayStation 4-re jelenik meg, valamikor idén év végén (bár ebből lehet 2014 lesz). A döntés oka az új, saját fejlesztésű Ignite grafikusmotor használata, melyet sem az átlag számítógépek, sem a mostani konzolok nem bírnak el. Mivel pedig az EA már kétszer befürdött az NBA Live-val (sem 2012-ben, sem 2013-ban nem jelent meg új rész -- igaz, az NBA Live 2012-ből kikerült pár darab az eBayre, állítólag fertelmesre sikeredett), így nem látják értelmét a mostani gépek programozásának. Az NBA Live 14-ből egyébként még nincsenek hivatalos képek, de az alant látható, Xbox One bemutatón levetített Ignite prezentáció mutat pár látványos játékmenet-jelenetet.

Ami az NBA 2K14-et illeti, már biztatóbb információk állnak rendelkezésünkre. Jó hír például, hogy a nemcsak népszerű, de szakmai szinten is elismerésnek örvendő sorozat idei felvonása PC-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra is kijön, méghozzá október 1-jén. Oké, lehet szomorkodni, amiért mi, személyi számíógépek előtt ugrabugráló játékosok csak a már ismert technológiát kapjuk, és lehet, hogy az NBA 2K13-hoz hasonlóan azt is lebutítva, de ez is több a semminél. Annál a semminél, ami a Wii U tulajdonosaira vár, ugyanis a Nintendo gépére sem az NBA Live 14, sem pedig az NBA 2K14 nem készül el. Lesz viszont PlayStation 4-es és Xbox One-on átirat, de ezek megjelenése egyelőre ismeretlen, csakúgy, mint a hozzájuk használt motor képességei.

A dobozképen (jobbra fent) mindenesetre LeBron James profi kosaras feszít, előrevetítve, hogy talán ő is kap egy speciális játékmódot. Egy biztos: az EA-nek fel kell vennie a kesztyűt, ha labdába akar rúgni az egyszerre többplatformon is hozzáférhető 2K-játékkal, mely ráadásul évről évre jobb és jobb lesz.