Roynak, az ifjú mérnöknek és kalandornak peches napja van. Miközben az eget szeli repülő masinájában, viharba kerül. Az meg a földön is kellemetlen tud lenni, hát még az égen. Le is zuhan, de más, átlagos emberekkel ellentétben Roy nem egy hegyen, erdőben vagy az óceánban landol, hanem egy kastély alagsorában. A gép ripityára törik, ám hősünk nem esik kétségbe. Vállrándítással letudja a bajt, hiszen mérnökként a járművét bármikor összerakhatja.

A gond ott kezdődik, hogy a roncsból eltűnt egy-két lényeges alkatrész. Propeller, szárny, hajtómű. A másik probléma, hogy az alagsorban egy olyan lányt talál, akinek nem lábai, hanem polipkarjai vannak. Ha ez nem lenne elég a megrökönyödéshez, jön a hidegzuhany: a kastélyt goblinok őrzik. S bár a polip-lány magabiztosan állítja, hogy nem minden goblin agresszív, Roy sajnos ezt nem tudjuk tapasztalati úton alátámasztani. Mert bármelyikbe fut bele, az gondolkodás nélkül megpróbálja megölni.

Szörnylányok keringője

A Nigate Tale a tavaly szeptemberben megjelent Hades című játék nyomában jár, sőt ráfoghatjuk, hogy a klónja. Ez is egy felülnézetes, roguelike akciójáték, ami színes pályákon vezet át minket, és kemény harcokat tár elénk. A menetrend kábé ez: átverekeded magadat egy szakaszon, elgyepálod a boss-t és perkeket nyitsz meg. Közben pedig meg-meghalsz. Nem egyszer, nem kétszer, hanem sokszor.

A harcokban használhatsz közel- és a távolsági harcot, valamint varázslatot, emellett sokat fogsz ide-oda gurulni, hogy kitérj a különböző csapások elől. A harcrendszer amúgy meglehetősen intuitív, aminek hála könnyen megragadja az embert. Hamar azon kapod magad, hogy csak azért legyepálsz még egy tucat goblint, hogy megszerezd a következő perket, amivel talán már képes leszel agyonverni az aktuális boss-t. Viszont sajnos nagyon ajánlott a kontroller használata, mert billentyűzetről irányítani a Nigate Tale-t felér egy kínvallatással.

Ellenség tekintetében az Early Access-változat még nincs túl látványosan eleresztve. Az alapellenségeket a goblinok különböző fajtái adják: karddal hadonászós, mesterlövész puskával lövöldözős, nyilakat eregetős és így tovább. Emellett kisebb ellenfelek is megjelennek, mint a csipkelődő madarak, bár ezek inkább szórakoztatóan bosszantók. Illetve jó pár csapda is az utunkat állja.

Az új perkeket a HUB területen – Roy ide zuhant be és ide is tér vissza, akárhányszor fűbe harap – oldhatjuk fel a kalandozások közben megszerzett Monster Crystalok segítségével. A perkeket különböző csoportokba rendezték: van, ami a felfedezést szolgálja, van, ami a túlélést, illetve a mágia és a technológia (a fegyverek és kiegészítő eszközök) is fejleszthetők általuk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék legérdekesebb része az, hogy a játékban feltűnő kilenc Monster Girllel is jóban lehetünk, barátságunkat pedig varázstorták ajándékozásával szilárdíthatjuk meg. Ha a kapcsolat meghalad egy bizonyos pontot (nem azt a pontot!), akkor az adott szörnyleányzó csatlakozik hozzánk. Na, nem lesz velünk non-stop, inkább afféle képességként manifesztálódik. Például az első leányzó, az említett, polipkar-lábú Mayonna, kis rózsaszín polipként jelenik meg a csatákban, aki jégtámadásokkal segít be.

A lenge ruhás Monster Gilrlök emellett úgynevezett Blessingeket is adnak, amik extra támogatások. Van, ami a tűzsebzést erősíti, van, ami a jégsebzést, és olyan is akad, amivel hasznos tárgyakat idézhetünk meg. Meglehetősen változatos a paletta, és elég jól hozzá lehet igazítani a játékstílusunkhoz.

Van még hová fejlődni

A Nigate Tale már most élvezetes játék, de azért még van mit javítani és fejleszteni rajta. Az egyes területek egyelőre kevés változatosságot mutatnak, és ez sajnos a helyszínt is roppant unalmassá teszi. Hiányoznak hangeffektek, az egér működése meglehetősen random, a feliratokban néha összekeverednek a nyelvek, és számtalan bug is megkeserítheti az életünket.

Szerencsére a fejlesztők folyamatosan javítják a játékot, ami a tervek szerint 6-12 hónapot fog Early Access-ben tölteni. A jelenleg akciósan 4300 forintért árult Nigate Tale lényegében már most megéri az árát, főleg, ha szereted a roguelike akciójátékokat és a Monster Musume mangákat.