Az Nvidia múlt héten mutatta be új videokártyáját, az Nvidia Titan V-t, melyet eredetileg nem játékokhoz fejlesztettek, hanem mesterséges intelligencia mellé, úgynevezett “deep learning” feladatokra. Úgy kell ezt elképzelni, mint a kutyaidomítást: a feladat sikeres elvégzése után pozitív megerősítést kap a rendszer, majd tovább finomítja a saját megoldásait, példaként mindjárt itt van a Google sakkmestere, az AlphaZero.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Volta architektúrával rendelkező kártya ne lenne alkalmas játékra, sőt. Az első mérések alapján egyértelmű, hogy alaposan kenterbe veri a jelenlegi nagyágyúkat, az Nvidia GTX 1080Ti-hez mérten átlagosan mintegy 27%-kal jobb eredményeket hozott. Ahogy mondtuk, nem játékra van kitalálva, amit az ára is egyértelműen mutat: 2999 dollárt kérnek érte, ami testvérek közt és ÁFA-csalással is több, mint 1 millió forint.

Mindenesetre a Titan V megmutatja, hogy mire is számíthatunk a gyártó következő generációs, Volta architektúrára épülő kártyáitól. Hacsak nem bizonyulnak igaznak a pletykák és átugorják a lépcsőfokot, és egyből az utána tervezett, Ampere architektúrára váltanak.

titan-v-feature-640x353.jpg