Steve Perlman és Mike McGarvey, az OnLive két első embere elmondta, hét évig hegesztettek „radar alatt”, titokban, mostanra viszont összeállt a csomag, mely forradalmasíthatja az otthoni szórakozást. Az alapelv tulajdonképpen pofonegyszerű, a mögé pakolt technológia viszont valóban egyedülálló. A lényeg tehát: egy előfizetéses rendszerről van szó (az ígéretek szerint alacsony havidíjjal kell számolnunk), amelyben játékokat vásárolhatunk, ám ezeket nem kapjuk meg fizikálisan – a kiválasztott szoftver a cég brutális szerverparkjának csúcstechnológiás masináin fut, maximális részletességgel, az összecsomagolt kép- és hangadat érkezik hozzánk kábelen, a reakciónk pedig száguld vissza a „feladónak” a megszokott módon, így az egész mókának csupán a sávszélességünk és az internet-szolgáltatás minősége szab határt. Az urak elmondták, a kidolgozott tömörítési eljárásnak hála a tesztek során mindössze egy milliszekundumos késést mértek, ami gyakorlatilag elhanyagolható, de a csomagvesztések minimalizálásáról folyamatosan tárgyalnak a szolgáltatókkal, és segítik őket a minél minőségibb megoldások implementálásban, de persze ahol kábeltévé van, ott még egyszerűbb a helyzet.

Az OnLive segítségével egy egyszerű PC vagy Mac asztali,- illetve noteszgépen is csont nélkül játszhatunk bármilyen játékkal, ám van egy prémiumszolgáltatás is: megvásárolhatunk ugyanis egy igen csinos, „MicroConsole”nevű kis dobozkát is, mely az otthoni tévé képernyőjén jeleníti meg a csodát, egy megás netkapcsolatnál standard, míg öt megásnál 720p-s felbontásban, fix 60 fps-sel. Négy vezeték nélküli kontrollert és ugyanennyi bluetooth headsetet csatlakoztathatunk hozzá, de helyet kapott rajta két USB-csatlakozó is (ehhez egeret, billentyűt is köthetünk), és persze a HDMI és S/PDIF optikai kimenet az Ethernet aljzat mellett.

Mindezen szolgáltatások mellett a tervek szerint az év végén elstartoló OnLive az Xbox Live-hoz hasonló funkciókat is kínálja: barátlista, online profil, sőt, bármely játékból bármikor rögzíthetünk egy tíz másodperce visszajátszást is, amelyet megoszthatunk a haverokkal, illetve a közösséggel (ez a BragClip, azaz „hencegő klip”), ráadásul nézőként is „beülhetünk” bárki játékába, akár tartalmazza az adott cím a „spectacle” módot, akár nem. A srácok alaposan kitettek magukért, ugyanis megszerezték a Ubisoft, a Take-Two, az Electronic Arts, a Codemasters, a THQ, az Atari, a Warner Bros. és az Epic Games támogatását, az ő kínálatukból máris lehet választani, az ActiBlizz viszont egyelőre nem kívánt beszállni a buliba.

Élő bemutató holnap, a cég internetes otthona is ekkor fogja megnyitni kapuit; amint lesz valami mozgókép az eseményről, természetesen hozzuk nektek, mert úgy tűnik, valami nagy dolog küszöbére érkeztünk...

(képek: Shacknews)