Nemrég ünnepelte 42. születésnapját a videójátékipar egyik legismertebb ikonja, a feneketlen bendőjű sárga cukiság, avagy a jó öreg Pac-Man, aki falánkságával még Kirby-t is felülmúlja. Az 1980-ban, Japánban még Puck Man néven színre lépett, de nemzetközi vizekre evezve már Pac-Man művésznéven bemutatkozó alkotás kitörő siker lett, és úgy falta az aprót a játéktermekben, mint a játékban a golyókat. Iwatani Toru rengeteg folytatást és műfaji váltást megélt játékának évfordulója alkalmából a 2014-es Pac-Man Museum után a kis gömbőc most egy újabb kollekciót kapott, Pac-Man Museum+ címen, ami összesen 14 korábbi kalandját sűríti egyetlen csomagba.

A régi kedvencek külön-külön, vagy akár gyűjteményekbe gyömöszölt újrakiadása valószínűleg a legkevesebb erőforrást igénylő üzleti fogás, de a Bandai Namco igyekezett azért ennél kicsit többet adni. A Pac-Man Museum+ ugyanis nem pusztán egy száraz lista a korábbi játékokkal – bár ilyen jellegű navigáció is van benne –, amiből kedvünk szerint válogathatunk, hanem kvázi egy virtuális játékteremként nyitja meg előttünk a klasszikusokat. Ez a gyakorlatban egy méretes szobát jelent, amiben Pac-Man-t irányítva szabadon kóricálhatunk, valamint kedvünk szerint rendezhetjük be arcade kabinetekkel, székekkel, padokkal, italautomatákkal, szobrokkal és más dekorációkkal. Minél többet játszunk, úgy bővül a kínálat, de véletlenszerű kapszulákat vásárolva még több kiálltható szoborral bővíthetjük gyűjteményünk, miközben újabb és újabb látogatók érkeznek nosztalgikus játéktermünkbe.

A kollekció összesen 14 Pac-Man-játékot vonultat fel: Pac-Man, Super Pac-Man, Pac & PalPac-Land, Pac-ManiaPac-AttackPac-In-TimePac-Man Arrangement Arcade Ver., Pac-Man Arrangement CS Ver.Pac-Man Championship EditionPac MotosPac'n Roll Remix, Pac-Man Battle Royale és Pac-Man 256. Ezek közül többet barátainkkal vagy családunkkal együtt is kipróbálhatunk, a globális eredménytáblán akár a világ játékosaival is versenyre kelhetünk a legjobb pontszámért, az igazán nosztalgikus élményért pedig még egy opcionális CRT módot is kaptunk. A játék során ráadásul különböző bónuszokat, játékbeli jutalmakat feloldó kihívásokat teljesíthetünk, amiket leginkább játéktermünk kidekorálására használhatunk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Pac-Man Museum+ legnagyobb hátránya talán pont az erre épülő "játssz, hogy játszhass" felépítés, ami valószínűleg a játékidő kitolása céljából alakult így. A kollekcióban ugyanis az első indításnál nem válogathatunk kedvünk szerint a címek közül, hanem szép fokozatosan oldhatjuk csak fel azokat, "X játék megnyitásához előbb nyomj le két kört az Y játékkal" alapon. Egyes játékok ráadásul a játéktermi időket idézve pénzbedobós alapon működnek, amiből kezdésnek szerencsére kapunk egy nagy adagot, és játékkal többet is szerezhetünk, de ez is inkább csak egy fölösleges plusz mechanikának érződik. 

Pac-Man Museum+ alapvetően egy korrekt kis gyűjtemény, amivel garantáltan jól elszórakozhatnak a rajongók. A modern csavarok azonban inkább ártottak, mintsem javítottak az élményen, így míg az Animal Crossingot idéző bútorpakolgatás még valamelyest ötletes, az egyes címek korlátozott, játékhoz kötött feloldása és a pénzérmedobolás már inkább zavaró, erőltetett és fölösleges.