Nem régiben kiderült, hogy a brazil Neymar virít majd a PES 2016 dobozain, ma azonban azt is megtudtuk, hogy milyen főbb újításokat tartalmaz majd a dobozban rejlő program. A szokásos éves grafikai ráncfelvarrás nem túlságosan meglepő, így részletesebb animációk, szebb fény-árnyék effektek mellett bikázhatjuk a kapuba a labdát, az igazi újdonságot azonban a dinamikusan változó időjárás hozza el. A félidőben eleredő eső és a felfröccsenős sár nem csak látványelemek lesznek, hanem komolyan befolyásolják majd a játékmenetet is, a nagydarab védők nehezebben élnek meg a nedves füvön, a labda pedig elakad a tócsákban, ha rosszul passzolunk.

A játékmenet átdolgozott ütközésmodellel, a bal analóg karral eldönthető kemény légi párbajokkal, gyorsabb egy az egy elleni szituációkkal, és precíziós szerelési rendszerrel bővült, utóbbi a kontrák indításában játszik nagy szerepet. Az elhasznált Master League játékmódot alapjaitól építették újjá a fejlesztők, még a megszokott menürendszerét is lecserélték, így lendületes játékmenet és friss igazolási rendszer várja a rajongókat. A myClub szintén plusz funkciókat kapott, új szintezést a focistáknak, további kameraszögeket, és új meccskommentárt Peter Drury és Marco Hagemann előadásában.

A Sony konzoljai kiemelt szerepet kaptak idén a Konamitól, hiszen nem csak saját képimportáló opciót kaptak, amivel a licenszek miatt hiányzó mezeket és logókat könnyedén pótolhatjuk, hanem saját ünnepi kiadást, Anniversary Edition néven. Az előrendelőknek számtalan bónusz jár egyébként, és az előbb említett PlayStation-exkluzív verzió mellett fémdobozos Day One Edition formájában, valamint digitális változatban is megvásárolhatják a játékot. Az újdonságokat a fentebb látható gameplay trailerrel még látványosan illusztrálta is a japán vállalat. A PES 2016 PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360 és PC platformokra érkezik majd.