• A Google kivette PewDiePie-t a Google Preferred programból
  • Komoly hirdetési bevételtől esik el
  • Ennek oka, hogy egy videójában antiszemtia szöveg szerepelt
  • A Scare PewDiePie sem folytatódik

PewDiePie csatornája nem része többé a Google Preferred hirdetési programnak, jelentette be a Google. A YouTube-ot birtokló cég szóvivője azt mondta: a svéd származású videós valóságshow-ja sem kap második évadot. A Scare PewDiePie a YouTube havidíjas Red szolgáltatásának keretében volt elérhető.

PewDiePie, polgári nevén Felix Kjellberg a YouTube legtöbb feliratkozóval rendelkező felhasználója: több mint 53 millióan követik világszerte. Videói között játékkritikák, gameplay-anyagok, vicces összeállítások és vlogok egyaránt megtalálhatók. A 27 éves férfi híres vulgáris stílusáról és szarkasztikus humoráról.

A Disney néhány órával a Google reakciója előtt jelentette be, hogy megszűnteti együttműködését a híres youtuberrel. Ennek oka, hogy a férfi egyik videójában olyan tábla szerepel, amin a „halál az összes zsidóra” felirat olvasható. PewDiePie elismerte, hogy messzire ment, elnézést kért, és törölte a videót. Azt mondta: rá szeretett volna világítani, milyen elkeseredett dolgokra képesek az emberek egy marék pénzért a világ szegényebb tájain. Ez azonban nem hatotta meg a Disney-t, sem a Google-t.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Kjellberg többet nem kap pénzt a videói után. Mindössze kevesebbet keres majd, a Google Preferred program ugyanis eddig a szokottnál magasabb összeget jelentett neki a reklámok után. A Preferred lényege, hogy a felhasználók úgynevezett top csatornák között válogatva a Google által elismert legjobb tartalmat kapják. A cég irányelvei szerint ebbe a sértő humor is belefér, a gyűlöletbeszéd azonban nem – PewDiePie felirata ebbe a kategóriába tartozik.

PewDiePie