Nem Uwe Boll az egyetlen rossz rendező a világon, de talán az egyetlen, aki fennen hirdeti, hogy ő aztán a világ legjobb rendezője, és mindenki, aki nem így gondolja, az kapja be, vagy jelenjen meg előtte, hogy összeverhesse. Uwe Bollnak csak ez a baja: pocsék rendező, arrogáns és még s*ggfej is.

Ja, és a videojátékokra szállt rá, „zseniális” munkásságát olyan címek adaptálására építette fel, mint a Far Cry, az Alone in the Dark, a Postal vagy a Bloodrayne – bár utóbbinak legalább van annyi erénye, hogy láthattuk benne Kristanna „TX” Loken cickóit. Ezzel 100-ból legalább 1 pontot már érdemel.

Nos, itt az ideje pezsgőt bontani, mert Uwe Boll bejelentette: ő ugyan többé egy filmkockát, annyit sem rendez. Persze azt sem rejtette véka alá, miért hozta meg ezt a Hollywoodot megrengető döntést:

„A piac halott. Már egy fillért sem kereshetsz a filmeken, mert a DVD és Blu-ray piac 80%-ot esett az egész világon az elmúlt három évben” – mondta Metrónak. „Ez a valódi indok: nem engedhetem meg magamnak, hogy filmeket készítsek.” Bár más se engedte volna meg neked anno… Na, mindegy, azért még ragozza.

„Sosem kértem emberektől pénzt (leszámítva, hogy 1992-től 2005-ig egy német adózási kiskapunak hála a filmjei költségének 50%-át visszafizette az állam). 2005 óta én saját pénzemen dolgozom (mert ekkor zárult be a kiskapu, ami részben annak köszönhető, hogy Boll az Egyedül a sötétben DVD-jén az audiokommentárban elhencegett ezzel és igen nagy sajtóvisszhangot kapott a dolog), és ha nem csináltam volna meg azokat az ostoba játékfeldolgozásokat, akkor sosem tudtam volna megcsinálni a Darfurt. Nekem nem kell Ferrari, se jacht. Én a saját pénzemet invesztáltam be és vesztettem el.”

Szóval, a filmek piaca halott, és ő elvesztette a saját pénzét az ostoba videojáték-adaptációkkal, amiket azért csinált, hogy elkészíthesse a bevételből a Darfut. Hát értitek! Nem értitek? Mi sem… Legyünk vadak és képzeljük el a lehetetlent: ha nem ostoba videojáték-adaptációkat csinál, hanem jó videojáték-adaptációkat, akkor talán nem veszti el a pénzét. (Elvesztett pénzből hogyan lehet filmet csinálni? Erről talán egy politikust kéne megkérdezni…) De folytassuk inkább az Uwe Boll-show-t.

„Most, hogy már nem rendezek többet, a kritikusoknak talán lesz ideje tényleg megnézniük az elmúlt tíz évben készült filmjeimet, kezdve a 2005-ös Postallal. Akkor látni fogják, hogy nemcsak érdekesek, de szerintem van értelmük és sok dologra rámutattam. Többet érdemelnek.”

Eztán még kifejtette, hogy az Assault on Wall Street sokkal jobban lett megírva, jobban utána jártak, és alapvetően jobb, mint a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik, csak neki nem volt ott Michael Douglas. Az ő filmjei nem olyan hülyeségek, mint a Jason Bourne, az ő művei valóságosak.

Szóval, visszavonul, leteszi a csapót, összecsukja a rendezői széket. Szomorú nap ez a filmkészítés történetében… Mert tíz évig tartott, hogy idáig eljusson!

uwe-boll.jpg