Ahogy azt mostanában megszokhattuk, a Sony ebben a hónapban is három ajándék játékkal kedveskedik a PS Plus előfizetői számára. Ebben a hónapban a kínálatban ott van a PS4-re és PS5-re is elérhető Control Ultimate Edition is.

2019-ben jelent meg a Max Payne és az Alan Wake alkotóinak új játéka, a Control, amelyben a paranormális ügyekkel foglalkozó Szövetségi Control Irodának a frissen – és akaratán kívül – kinevezett igazgatójának, Jesse Fadennek a bőrébe bújhatunk bele.

Hősnőnk a „Legöregebb ház” nevű titkos bázisra fut be, ahol reményei szerint megtalálhatja közel húsz éve elveszett testvérét. A probléma az, hogy ez az épület kihalt, ugyanis megszállta a Hiss nevű paradimenzionális entitás. De ha még minden rendbe is lenne, akkor sincs minden rendben, ugyanis a Legöregebb házat nem találhatja meg senki, akinek nincs ott dolga.

Ezzel a felütéssel nyit a Control, amely egyáltalán nem cáfol rá arra, hogy Sam Lake gyermeke. Tíz perc sem telik el, és már a fejünket vakarjuk, hogy hogyan juthattunk el ugyanabba a csarnokba, ahonnan indultunk, miközben nem tettünk meg egy kört. A Controlban ugyanis nem meglepő, ha az, ahol bemegyünk egy területre, kijárat is egy teljesen más szobába.

Ez a rejtély adja a játék sava-borsát, és persze az, hogy mindebbe Jesse úgy kerül bele, hogy amúgy számára mindez nem túl meglepő. Miközben Alan Wake-nek fogalma sincs arról, mi folyik körülötte, Jesse, ha nincs is mindennel tisztában, többet tud az eseményekről mind mi. Ezt érdekesen fűszerezi az a tény, hogy folyamatosan beszél valakihez, bár mi magunk sokáig nem tudhatjuk meg, mégis kihez.

A Control tehát a szokásos paranormális eseményekkel és rejtélyekkel teli játék, de ha mindezt lehúzzuk róla, akkor egy érdekes TPS-t kapunk. Fegyverünk, a „szolgálati pisztoly” olyan, mint Thor számára a pörölye. Csak Jesse (vagyis az igazgató) használhatja, de ő majdnem legyőzhetetlenné válik tőle. Ez a fegyver ugyanis egy misztikus pisztoly, így például egyik sajátossága, hogy folyamatosan újratölti magát. Jesse emellett paranormális képességekre is szert tehet, például képes tárgyakat lebegtetni és hozzávágni az ellenfeleihez.

A helyszínek kellően változatosak, annak ellenére, hogy egyetlen irodaházban játszódik, bár átlagosnak semmiképpen sem mondanám, hiszen még a Hiss nélkül is hajlamos az alakváltozásra. A gonosz entitással együtt pedig igazán kifordult, absztrakt és pokoli helyszíneket kapunk, amin hátborzongató végigmasírozni. Mindezt csak megfűszerezi a Stephen Kingre jellemző pszicho-thriller háttér, amiben szó szerint semmi sem az, aminek látszik.

Mindezt egybevéve a Control egy nagyon szórakoztató, rendkívül hangulatos játék, amit most a PS Plus előfizető ingyen magukévá tehetnek. Az Ultimate Edition ráadásul nem csak a javított változatot tartalmazza, de benne van mindkét DLC, és ezzel a PS5-ös változathoz is hozzáférést kapnak azok, akik bezsákolják. Szóval mindenképpen érdeme lecsapni rá.