A PS Plus előfizetők ebben a hónapban is három játékot csaphatnak hozzá a könyvtárukhoz. Cím szerint a Days Gone-t és a Zombie Army 4-et PS4-re, illetve a tegnap megjelent Oddworld: Soulstormot, melyről minap már olvashattatok.

Az elmúlt két évtizedben a zombitéma hihetetlen népszerűségre tett szert. A The Walking Dead nemcsak a televízióban, de a monitorokon is sikeres lett, köszönhetően a Telltale-nek, a World War Z pedig pörgős játékmenetével varázsolta el az azonos című, Brad Pitt főszereplésével készült filmben csalódottakat.

És persze nem szabad megfeledkezni a Sony exkluzívjáról, a 2013-as The Last of Us-ról, mely méltán érdemelte ki az összes „Év játéka” címet. A Last of Us után a Sony a 2016-os E3-on jelentette be a Days Gone című kalandot, melynek hájpja a megjelenésig csak nőtt, viszont a Sony Bend nem tudta megismételni a Naughty Dog sikerét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Days Gone-ban ne lehetne élvezetet találni. A játék főszereplője egy Deacon St. John nevű motoros, aki a posztapokaliptikus Oregont járja vasparipáján. A világot egy titokzatos kór támadta meg, amely az embereket dühöngő, „éhes”, gyorsan mozgó hordákká változtatta. Deacon ebben a katasztrófában vesztette el a feleségét, azonban egy nap a motoros olyan hírt kap, hogy párja talán életben van valahol… Innen pedig a cél adott. Meg kell menteni a nőt és túl kell élni az erdős-hegyes vidék veszélyeit.

A Days Gone legjobb pontja az egyértelműen erős posztapokaliptikus hangulatban, és az újgenerációs zombi hordákban rejlik. Oregon remek helyszín, a világvége környezet hihető, a táj változatos, illetve a gyorsan, tömegben mozgó zombi hordák látványa lenyűgöző, különösen akkor, ha több száz, több ezer egyed ellen kell felvenni a küzdelmet.

Ehhez persze fegyverek is kellenek: a Sony Bend játéka a megszokott gyilkolóeszközöket kínálja, a közelharci eszközöktől kezdve a tűzfegyverekig. Természetesen ezek fejlesztése nemcsak lehetőség, de kötelesség is, hiszen egy hangtompítós fegyverrel sokkal könnyebb levadászni egy csoport banditát, különösen akkor, ha a közelben még zombik is vannak.

A Days Gone 30-40 órányi játékidőt kínál, azonban a történetben gyakran előfordulnak időhúzó küldetések, amelyeknek semmi értelmük nincs, és sajnos a szabad világban fellelhető táborokban élő NPC-kel sem lehet társalgást kezdeményezni. Ezek pedig azért képesek az élményen rontani.

A Days Gone-nak van hangulata, ugyanakkor érződik rajta, hogy a fejlesztők nem tettek meg mindent azért, hogy egy kiemelkedő játékot készítsenek. Legtöbb megoldását már láthattuk más címekben, így igazi újdonságot nem nyújt, viszont PS Plus címként érdemes letölteni, kipróbálni, hiszen a Sony most ingyen kínálja ezt az exkluzív címet. Már csak azért is, mert a Sony jó szokásához híven magyar nyelven kínálja ezt a posztapokaliptikus kalandot, ami segíti a kissé kusza történet megértését.