Ugyan már, hát ki nem akart még profi módon léggitározni, de tényleg legalább úgy, mint ahogy Thad Jarvis nyomta az akusztikus Guitar Hero-t a South Parkban? Ugye, hogy mindenki! Nos, a PS VR2-vel is rendelkező PS5-tulajok immáron ezt az élményt is átélhetik a virtuális térben, méghozzá az Unplugged – Air Guitar képében, miközben a lövöldözésre és akcióra vágyók az After the Fall jeges, fagyos világának szorításában küzdhetnek a túlélésért. És igazából mind jól fogják magukat érezni.

Metal!

Az Unplugged egy percig sem hazudtolja meg magát, hiszen ahogy nekiállunk, lényegében már vár is ránk egy elektromos gitár, amit leemelve a tartójáról, majd kézbe kapva már kezdhetjük is a muzsikát. Ha pedig kiválasztottuk a megfelelő dalt, nincs más dolgunk, mint lefogni a húrokat (ahogy a Drums Rock esetében, úgy itt is visszaköszön a Guitar Hero-iskola), valamint pengetni. Nóták terén olyan közül válogathatunk, mint a Should I Stay or Should I Go (The Clash), az I Think I'm Paranoid (Garbage), a The Kids Aren't Alright (The Offspring), vagy a Tom Sawyer (Rush), de a több mint 15 alap előadón kívül léteznek DLC-k is, amik remélhetőleg a PS Store-ba is ellátogatnak, mivel olyan zenekarok tűnnek fel a két kiegészítőben, mint a Pantera (Becoming, Cemetery Gates, Cowboys From Hell, I’m Broken), a Slayer (South of Heaven) vagy a Muse (Won’t Stand Down).

És persze ilyen dalokra léggitározni baromi jó érzés, nagyon mókás dolog, ami ugyan nem teljesen olyan, mintha valódi gitárt fognánk, de akik valamiért nem jók ebben, azoknak komoly élményt okozhat, és némileg pótolhatja azt az érzetet, amire a valódi gitározás képes. Egy 2x2 méteres területre azért szükség van itt is, különben a játék hajlamos behülyülni, de ezen felül semmi és senki nem akadályozhat meg valakit abban, hogy igazi (lég)gitárhőssé váljon. Már csak a csápoló, tomboló közönség hiányzik a legteljesebb élményért.

Halál!

Ezzel szemben a PC-re és PS4-re 2021 legvége óta elérhető After the Fall már egy jóval akciódúsabb és nem mellesleg mozgalmasabb játék, melynek ülve is nekiállhatunk, de úgy az igazi, ha állunk. A holland, az Arizona Sunshine-ról is ismert csapat ismét a virtuális térben látta meg a lehetőséget, de ezúttal nem zombikkal, nem a napfényes tájakon, hanem a fagyban, hóban… khmm, zombiszerű lényekkel. Szóval azért csak hasonló az elképzelés, annyi különbséggel, hogy itt különféle mutánsok vannak, méghozzá a közkedvelt, 4 fős, kooperatív lövöldékhez hasonlatosan, mikor együtt állunk neki a különféle szörnyetegek lelövöldözésének, közben feladatokat megoldva, biztonságos szobákban meghúzva magunkat, hogy ha sikerült feltöltődni, muníciót gyűjteni, mehessünk tovább a küldetésen belül.

Ami érdekessége az After the Fallnak, az a fagy és a fagyhalált okozó mutánsok jelenléte, amiből azért még visszahozható az ember, illetve a különböző tárgyak gyűjtögetése, miközben fejleszthetők a fegyverek, valamint alapból egyre több fegyvert szerezhetünk meg. A játék kifejezetten a co-op élményre van kihegyezve, így érdemes a játékteremben (hub) partikat keresni az induláshoz, sőt itt váltogathatunk a játékmódok között is, ha éppen nem a lőtéren gyakorlunk. Van egyébként egymás elleni lehetőség is, de az igazi a szörnyeket likvidálós, ahol a zsánerben megszokottak szerint egyre meredekebb helyzetekben találjuk magunkat, egyre nagyobb és erősebb mutánsokkal.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Játék!

Igazából mindkét játék elég jó, csak éppen másban, és bármelyikre is fájna a fogunk, bármelyiket is éreznénk közel a személyiségünkhöz, nagyon nem csalódhatunk bennük. A VR-élmény abszolút megvan, bár az After the Fallnál kicsi nyomást éreztem a szememnél/fejemben, de azért nem volt vészes így sem. A célzás jó, viszont mintha a Zombielandnél pontosabbnak éreztem volna, ami azért lehet csalóka, mivel itt egészen más fegyvereket kapunk. Ha nem is ezek a játékok jelentik a PS VR2 felhozatalának csúcsát, azért egyiknek sincs miért szégyenkeznie, mindkettő pontosan eléri a célját, viszont egyik sem kötelező vagy kiemelkedő.