A 2016 októberében debütált PlayStation VR ugyan relatíve olcsón hozta el a nappalikba a virtuális valóság élményét, a technológia sajnos nem minden szempontból volt kiforrott, így végül nem lett akkora durranás, mint sokan remélték. Pedig a játékos felhozatallal egyébként nemigen volt probléma, hiszen olyan kiváló címek érkeztek az eszközre, mint például az Astro Bot Rescue Mission, a Beat Saber, a Moss, vagy épp a rettegést testközelbe hozó Resident Evil 7. A Sony azonban nem adta fel a dolgot, és elkezdte fejleszteni a minden szempontból jobb és modernebb, kifejezetten a PlayStation 5 képességeihez igazított PlayStation VR2-t, ami február 22-én rendben meg is jelent, méghozzá egy rakás játék társaságában. Az egyértelmű sztárnak tekinthető Horizon Call of the Mountain mellett ezen a napon debütált többek között a remekül sikeredett Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge – Enhanced Edition, a Tetris: Connected és a Moss: Book 2 (ez egyébként csak egy átirat), de az olyan nagysikerű alkotások is megkapták a maguk VR szemüvegre optimalizált verziójukat, mint a Gran Turismo 7, a No Man’s Sky és a Resident Evil Village. Idén pedig még számos ígéretesnek tűnő alkotás gondoskodik majd arról, hogy felfelé íveljen az eszköz pályafutása, ezekből szedtünk most össze ötöt.

psvr2.jpg

5. Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord

A Szellemirtókat talán azoknak sem kell bemutatni, akik nem voltak ott a klasszikus, 1984-es epizód debütálásakor. A jól ismert franchise ugyanis kapott már modern feldolgozást, elég csak a 2016-os, női főszereplőkkel erősítő filmre, vagy a tavalyelőtti, túlságosan is a nosztalgiára alapozó Szellemirtók – Az örökség című próbálkozásra gondolni. De videójátékos fronton is volt alkalmunk élesíteni a protonfegyvereket, legutóbb a tavaly októberben megjelent Ghostbusters: Spirits Unleashed keretében – az IllFonic aszimmetrikus multiplayere azonban hagyott némi kívánnivalót maga után. Idén viszont új esélyt kap a széria, a Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord ráadásul eleve VR-eszközökre (a PS VR2 mellett Meta Quest 2-re is érkezik) lesz optimalizálva, így kis túlzással a tarkónkon fogjuk érezni a szerencsére nem túl félelmetes kisértetek hűvös leheletét. San Francisco-i főhadiszállásunkat fejlesztve és irányítva kell elejét vennünk a címadó Szellemúr ténykedésének – közben persze a csatlósait sem árt beleszippantanunk a jól ismert csapdába. A tisztogatást végezhetjük egyedül, de akár három barátunk oldalán is, értelemszerűen utóbbi nyújtja majd a nagyobb élményt.

4. Sushi Ben

Szellemek ugyan a Hatoful Boyfriend (tudjátok, ez a galambos randiszimulátor) alkotóinak új játékában is vannak, de csupán mellékszerepet töltenek be, a Sushi Benben ugyanis az a célunk, hogy megvédjük a helyi sushi bárt a gonosz ingatlanosoktól. Ezt persze ne úgy tessék elképzelni, hogy halakkal fogjuk dobálni az öltönyösöket, hiszen az elsődleges célunk az, hogy magunk mellé állítsuk a helyieket, ehhez pedig mindenféle mellékes tevékenységben kell részt vennünk. Éppen ezért, bár nem tűnik relevánsnak, de bizony a halászat, a pingpongozás, a bogarak elkapása, a zseblámpával történő szelleműzés (mondtam, hogy vannak!), vagy épp a kutyasétáltatás is egy átfogó terv része, hiszen egy kisvárosnyi emberrel az oldalunkon már könnyebb hangot adni a nemtetszésünknek. Na meg persze éhes vendégből is több érkezik, ami nem épp elhanyagolható szempont, ha bevételről van szó. A Sushi Ben persze nem veszi túlzottan komolyan a küzdelmet, ami a mókás feladatok mellett a látványon is érződik, hiszen stilizált, animére hajazó grafikát kapunk, ami a 3D-s manga-panelekkel kiegészülve igazán egyedivé varázsolja az összképet. A fejlesztők szerint a játékot az Animal Crossing és a Yakuza harcmentes találkozásának kell elképzelni, ez a mix pedig már papíron is eléggé érdekesnek hangzik ahhoz, hogy nagy reményekkel várjuk az idén esedékes megjelenést.

3. Hellsweeper

A felsorolás legintenzívebb darabja kétségkívül a Sairento készítőitől érkező Hellsweeper, amelyben dimenziók között ugrálva kell ritkítanunk a démoni hordák meglehetősen tömött sorait – ez az egyszerű, ugyanakkor jól bevált recept pedig már videón keresztül is elképesztően szórakoztatónak tűnik. A játékban egyaránt használhatunk lőfegyvereket és különféle közelharci eszközöket is (természetesen a kettő kombinációja a leghatékonyabb), a haláltáncot pedig pusztító erejű varázslatokkal egészíthetjük ki, így rövidre zárva a sokszereplős „előadásokat” is. A program legnagyobb érdekessége, hogy ebben a világban nem született meg Isaac Newton, így a gravitáció lényegében ismeretlen fogalom, mozgásunk tehát körülbelül annyira van bekorlátozva, mint a Mátrixban – vagyis semennyire. Szabadon szabdalhatunk a levegőben, az ellenfelet pedig akár a falakról ugrálva, vagy épp felülről érkezve is meglephetjük egy jól irányzott csapással – valószínűleg nem ezzel a játékkal kell kezdeni a VR-ral való ismerkedést.

2. The Dark Pictures: Switchback VR

Ha a harmadik helyezett az intenzitás terén lett aranyérmes, akkor a Supermassive Games játéka a félelemkeltés terén számít befutónak. A The Dark Pictures: Switchback VR ugyanis egy hidegrázós hullámvasútat kínál – méghozzá szó szerint, hiszen tényleg egy sínen haladó kalandról van szó, amely a stúdió antológia-sorozatának ikonikus helyszínein vezet végig, miközben lépten-nyomon igyekszik ránk hozni a frászt. Ehhez pedig nem rest kihasználni az eszközben rejlő lehetőségeket, hiszen többek között a haptikus visszajelzés és a 3D-s hangzás is gondoskodni fog az álmatlan éjszakákról. A legnagyobb attrakció azonban egyértelműen a szemkövetés, melynek köszönhetően egyes ellenfelek csak akkor mozognak, amikor pislogunk – ha valaki játszott az SCP – Containment Breach nevű indie csodával, akkor tudja, hogy ez mennyire félelmetessé tud válni, aki pedig nem, annak íme egy rövid leírás: nagyon. A franchise fősodorbeli darabjaival ellentétben a Switchback VR-ban bizony lövöldöznünk is kell, ami valamelyest ugyan élét veszi a horrornak, de akcióba azért így sem fordul a dolog. A döntések fontossága pedig itt is kiemelt szerepet fog kapni, bár egyelőre nem teljesen tiszta, hogy ezt miképp fest majd gyakorlatban. Március 16-án kiderül, addig pedig mindenki szerezzen be pár doboz szemcseppet.

1. The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution

A Boneworks és a Half Life: Alyx mellett egyértelműen a 2020-ban megjelent The Walking Dead: Saints & Sinners volt az a játék, ami tényleg kihasználta a VR-ban rejlő lehetőségeket, és megmutatta, hogy igenis van jövője ennek a platformnak. A Skydance Interactív élőhalottaktól hemzsegő túlélőjátéka nemcsak hangulat terén volt kiváló (pláne azok számára, akik szeretik az AMC sikersorozatát), de a játékélmény is a felső kategóriát képviselte, köszönhetően a rendkívül reszponzív irányításnak, valamint a szó szerint húsba vágó küzdelmeknek. A program legjobb elemeit viszi tovább az elképesztően hosszú címet kapott The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution, amely New Orleans városába helyezi az egyébként meglehetősen komplexnek (főleg egy VR-játékhoz képest) ígérkező történetet. Az imént említett irányításon a fejlesztők még javítottak is, ahogy a látvány is fejlődött, a járkálókat pedig rengeteg új eszközzel segíthetjük át a túlvilágra (?) – többek között egy láncfűrésszel is felszecskázhatjuk a ránk törő hordákat, a lőfegyverek széles választékáról már nem is beszélve. Egyelőre tehát ez tűnik a PlayStation VR2 legígéretesebb alkotásának (és kötve hisszük, hogy a március 21-én esedékes megjelenésig bejelentik, mondjuk, az Alyx portját), az elődből kiindulva pedig semmi okunk nincs arra, hogy szkeptikusak legyünk a minőséggel kapcsolatban – persze volt pár pofára esés az elmúlt hónapokban, szóval azért nem árt felkészülni. 

A már megjelent címek mellé tehát érkezik még „pár” érdekes darab a közeljövőben, a sor pedig értelemszerűen nem áll meg a most bemutatott alkotásoknál. Május 24-én érkezik például a jószomszédi iszonyt a szemünk elé varázsoló Hello Neighbour: Search and Rescue, de ugyancsak jónak tűnik az utolsó emberi munkás (sajnos felettébb valós ez a jövőkép) életét bemutató The Last Worker is. A féktelen akcióról a Sony istállójából érkező Firewall Ultra fog gondoskodni, amelyről egyelőre csak annyit tudni, hogy a 2018-as Firewall Zero Hour folytatása, és a gépi ellenfelek mellett valódi játékosokkal is összeakaszthatjuk a bajuszt kontrollert. A Crossfire: Sierra Squadban szintén nem nagyon fogjuk elengedni a ravaszt, hiszen egy elit csapat részeként kell átverekednünk magunkat a 60 misszióból álló kampányon, elsajátítva a nem kevesebb mint 39 fegyver kezelését. A pár nappal ezelőtt tartott State of Play során pedig további öt, még idén érkező alkotás mutatkozott be (bár akad köztük újrakiadás is), az erről szóló összeállításunkat INNEN tudjátok elérni. Jól látható tehát, hogy a Sony egyáltalán nem veszi félvállról a PlayStation VR2-t, így talán a kételkedők is felfedezik majd az eszközben rejlő óriási potenciált.