Mit csinálsz, ha elvesztesz egy online meccset? Ha normális ember vagy, legfeljebb csak káromkodsz egy keveset, ám sajnos vannak olyanok, akiken eluralkodik az esztelen düh -- ez történt a minap az Egyesült Államokban is, ahol egy vesztes kihívta a rendőrség az online riválisára.

A szóban forgó játékos Skype-on hívta fel a rendőrséget, s a 17 éves Rafael Castillónak adta ki magát. Azt állította, hogy megölte az anyját és a testvérét, és jöjjenek gyorsan, mert lehet, hogy mással is végezni fog. A rendőrség természetesen véresen komolyan vette az ügyet, és helikopterrel, egy seregnyi rendőrrel és egy SWAT csapattal vonultak ki, sőt még a tűzoltóság autói is ott voltak, ám mikor megérkeztek, azt látták, hogy az anyuka zavartalanul sütöget a konyhában, a halottnak hitt testvér pedig éppen akkor ért haza.

Miután lehívták a mindeközben tovább játszó gyanúsítottat, s kikérdezték, világossá vált, hogy a rendőrség egy átverés áldozata lett, s csak annyiról van szó, hogy az ismeretlen feljelentő nem bírta elviselni azt, hogy Rafael győzedelmeskedett egy online Call of Duty meccs során.

Az átverés swatting néven ismert, s a lényege az, hogy ha nem tetszik valaki online, kihívod rá a rendőrséget, s „pontokat” kapsz aszerint, hány zsaru szállt ki, kijött-e a SWAT, s voltak-e helikopterek. Talán mondani sem kell, mennyire felelőtlen egy ilyen hívás, hiszen azon túl, hogy a rendőrség erőforrásait pazarolja, valaki súlyosan meg is sérülhet a feszült helyzet során. Természetesen a hivatalos szervek keresik az ismeretlen feljelentőt.

swat.jpg