Végre megjelent a várva-várt Resident Evil 2 remake, ami úgy maradt maximálisan hű az eredeti játékhoz, hogy tényleg az alapoktól építették újjá, és nem csak egy mezei remastereléssel szúrták ki a szemünket.  A hűség azonban azt is jelenti, hogy a játék bizony nehéz. Úgyhogy úgy gondoltunk, megosztunk pár általános tanácsot, amit nem árt, ha tudsz ahhoz, hogy boldogulj az új Resident Evil 2-ben.

Térképész

A Resident Evil 2 remake egyik leghasznosabb eszköze a térkép, főleg a játék elején, amikor még a múzeumból lett rendőrségen kell fel-alá szaladgálnunk, hogy kinyissuk a trükkösen bezárt ajtókat. A térkép szerencsénkre sok hasznos dolgot megjelöl. Például a szobákat, amikben valamivel interakcióba kerülhetünk, vörösen jelzi, így, ha elakadunk, érdemes ezekben kutakodni.

Emellett megjelöl minden ajtót, amit megpróbálunk kinyitni. És még azt is jelzi, hogy eme ajtókhoz milyen kulcs fog kelleni. Szóval érdemes menet közben minden kilincset megráncigálni legalább egyszer.

Hátitáska-menedzsment

A korai Resident Evilek, így a Resident Evil 2-nek az egyik sajátossága volt, hogy hőseink igen picike invertory-ban vihették magukkal a szükséges eszközöket. Nem volt végtelen fenekű táskájuk, szóval sokat kellett szöszölni a cuccok elhelyezésével. Ez a remake-ben sincs másképpen.

Bár a tárhelyünk bővíthető, a legjobb az, ha mindig csak azt visszük magunkkal, ami feltétlen szükséges. Ne hurcoljunk magunkkal üres fegyvereket, még ha az egy komolyabb mordály, akkor sem. Ugyanígy szabaduljunk meg a feleslegessé vált kulcsoktól – az invertory egyik újdonsága, hogy egy kis ikonnal jelzi, melyik kulcs vált haszontalanná.

Kertészkedés

A Resident Evil 2 egyik legfontosabb elemei közé tartoznak a zöld, kék és vörös virágok, hiszen ezekkel, illetve ezek kombinálásával nyerhetjük vissza életerőnket. A zöld virág egy kisebb életet ad vissza, de ha kombináljuk a vörössel, akkor visszaállítja a teljes életerőt. A kék virággal a mérgezést csökkenthetjük és szintén erősíthető a vörössel, ekkor védettséget is ad a mérgezésekkel szemben. Ha pedig mindhárom színt kombináljuk, akkor kapunk egy igen erős egészségügyi csomagot, ami visszaállítja az életerőt, megszűnteti a mérgezést és védettséget is ad ellene, plusz egy rövid időre csökkenti az ellenfél csapásainak erejét.

Tudni kell, hogy a fenti kombinációk mellett további lehetőségeink is vannak. Kettő és három zöld növényt is összemixelhetünk, ezzel szintén erősítjük a hatását. Amennyiben két zöld növényhez csapunk hozzá egy vöröset, az elszenvedett találatok kevesebb sebzést okoznak. Ha pedig egy kék növényhez egy vagy kettő zöldet keverünk, akkor nem csak a mérgezést szünteti meg, de az életünket is javítja valamelyest.

Ácsnak lenni jó

Az eredeti Resident Evil 2-ben rengeteg betört ablakot látni, de emlékeim szerint csak egyszer esik meg, hogy az egyiken bejön egy rusnyaság. A remake-ben viszont az a helyzet, hogy a betört ablakok végtelen utánpótlást engednek a T-vírus által létrehozott élőholt seregnek. Hacsak nem deszkázunk be minél több nyílást.

A játékban több fadeszkát is felszedhetünk, amiknek elsőre talán nincs haszna, de érdemes gyűjteni, mert a nyílások elbarikádozása megmentheti az életünket, pláne, ha egy helyszínt többször is meg akarunk látogatni.

Fuss, Leon, fuss!

Mivel jóval kevesebb a lőszer, mint ahány zombi van a játékban, így célszerű félretenni az FPS/TPS beidegződést, és a zombik végleges sírba tétele helyett inkább fussunk el előlük. Ha a célhoz vezető úton ácsorognak, s nincs mód kerülni, csak akkor érdemes kicsinálni őket, máskülönben csak lőszerpazarlás a dolog, mert még egy jól irányzott fejlövés sem küldi őket azonnal a másvilágra, ráadásul hajlamosak eljátszani, hogy megdöglöttek, aztán meg jól hátba támadnak minket.

Ha nagyon muszáj, egy-két golyót szánhatunk az egyik lábuk ellövésére, így lelassulnak, mi pedig nyugodtan lefuthatjuk őket. Esetleg egy fejlövéssel felboríthatjuk az oszladozó dögöket, ami szintén időt ad a lelépésre. De ezt is érdemes a végső lehetőségnek hagyni, mert a töltény bizony értékes ebben a játékban. Plusz a lövések zaja vonzza a zombikat (Clairnek szerezhetünk hangtompítós pisztolyt és egy csendes SMG-t, így nála ezzel legalább nem kell foglalkoznunk).

A fentiek a lickerekre is érvényesek. Sőt, hatványozottan, mivel alapból veszélyesebbek, ráadásul minél többen vannak, annál nagyobb az esélye, hogy ők kerekednek felül, ha harcba bonyolódunk velük.

Ne lőj a zsarnokra

Akárcsak a Nemesis a Resident Evil 3-ban, úgy a Tyrant is végigüldöz minket a Resident Evil 2-ben, és az a helyzet, hogy kicsinálhatatlan. Szóval ne is vesztegessük a lőszert rá. Ugyan tetemes mennyiségű golyó elpazarlásával lelassíthatjuk, de sokat nem nyerünk vele, annál többet veszítünk. Egyrészt, megcsappan a lőszerkészlet, másrészt, mint írtam, a lövések vonzzák a zombikat.

Szóval a legjobb, ha Tyrant komát lefutjuk. Lehet nem lesz egyszerű, és viszonylag kitartó, de idővel elveszti a nyomunkat. Ha pedig rohanás közben rálelünk egy „safe roomra”, akkor iszkiri be oda.