Őszintén megmondom, az első kivételével nem láttam a Resident Evil filmeket. A 2002-es epizódot valamikor a bemutató után megnéztem, de nem hagyott bennem mély nyomot. Volt benne egy adag akció, némi horror, jó sok menekülés, és egy földalatti labor. A folyamatosan érkező, és konstans negatív kritikákat kapó folytatások ellenére a sorozat rengeteg pénzt termelt a gyártó cégnek és a Capcomnak.

Az időközben családi vállalkozássá nőtt széria hatodik – talán utolsó – részének forgatása sajnos közel sem volt zökkenőmentes. Mivel Milla Jovovich második gyermekét várta, el kellett halasztani a munkálatokat. Ez öröm és boldogság, az azonban nem, hogy a felvételek alatt Milla dublőre olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy a lányt hetekig mesterséges kómában kellett tartani, ráadásul az egész karját amputálni kellett. Ha ez még nem lett volna elég, egy másik stábtagot, Ricardo Corneliust egy rosszul rögzített Humvee a falhoz nyomott, és a kórházba szállítása után bele is halt a sérüléseibe. Mondhatni, átok ült a forgatáson, de a filmet hosszas utómunkálatok után befejezték és bemutatták. Az utolsó fejezet sem váltja meg a sorozatot, klasszikus soha nem lesz belőle, ahogy az eddigi részek sem váltak azzá. Viszont egyszer meg lehet nézni.

Egy picit ódzkodtam a film megtekintésétől, a fent írt ok miatt. Ha írok valamiről, azt úgy teszem, hogy ismereteim vannak az egészről, de Dzséjt meggyőzött, hogy nem szükséges látni az előző részeket (azért felvázoltam a fontos "fordulatokat" - ki halt meg, miért pusztult meg a világ -, biztos, ami hót ziher - Dzséjt), és valóban, az Utolsó fejezet teljesen érthető lesz azoknak is, akik nem követték végig az egyes epizódokat. Ez egyrészt köszönhető a film elején lévő összefoglalónak, másrészt annak, hogy Alice kalandjai ott kezdődnek, ahol 2012-ben befejeződtek: az emberiség a kihalás szélén, de egy régi ellenség magához hívja Alice-t, akinek egy feladatot is kioszt: találja meg a T-vírus ellenszerét…

resident-evil-the-final-chapter-01.jpg

Innen indul a majdnem 110 percnyi őrület, amiben Alice-nek nemcsak a világot kell megmentenie, de áldozatot is kell hoznia. Az út Raccoon City-be kimondottan hosszú és veszélyes, amiben nemcsak a Védernyő vállalat embereivel, de magával Dr. Isaacs-szel is meg kell küzdenie.

Na és milyen maga a film? A szériára soha nem volt jellemző a mély történet – erről Dzséjt cikkében már olvashattatok – ugyanakkor itt viszonylag sikerült egy épkézláb sztorit összehozni, amiben központi szerepet kap a bibliai özönvíz. Magyarázatot ad arra, miért kellett az emberiségnek kihalnia (ez persze csak alibi indok, mert egyébként elképesztően nevetséges), hogyan született Alice, és miért nincsenek emlékei a korábbi életéről. Ezek a dolgok persze eddig is ismertek voltak, de ugye a megerősítés sosem árt. A történet egyébként csak azért van benne, hogy összekösse a konstans akciót, ami egyébként remekül fest. Alice zombik elől fut, lábon lógva lever egy csapat Védernyő alkalmazottat, felgyújt egy egész épületet zombistul... Szóval pörgős, látványos, azonban nagy kár, hogy a film nagy részében alig lehet látni valamit.

E jelenetek nagy része ugyanis éjszaka vagy a Kaptár sötét folyosóin és termeiben játszódik, így az, hogy ki verekszik kivel, csak nehezen követhető. Ezen sajnos a vágások sem segítenek, amik szinte tíz másodpercenként követik egymást. Ennek a célja a tempó fokozása lett volna, de ez csak részben sikerült. A néző kapkodja a fejét, hiszen a Mátrix-harcmodor már lassan húsz éve hódít a moziban, de örök érvényű mondás, hogy a kevesebb néha több. A világos képek nagyszerűek, Washington és a Kapitólium remekül fest lerombolva, ugyanakkor a sötét jelenetek nagy többsége miatt a 3D teljesen felesleges. Egy jelenetnél van igazán értelme, mert azt tényleg látványossá teszi, egyébként meg csak pénzlehúzásként és parasztvakításként van jelen, nem éri meg!

Színészi játékról sem lehet igazán beszélni, Jovovich teszi a dolgát azzal, hogy mindenkit kiírt, Ian Gleinnek sincs más dolga, minthogy gonosz legyen (a Trónok harca Ser Jorah Mormontjaként sokkal jobban ki tudott teljesedni). A többi szereplő pedig csak feláldozható karakter. 

resident-evil-alice-claire.jpg

A Kaptár: Utolsó fejezet talán nem az utolsó, mert a film természetesen nyitott véget kapott, a történet le is zárult, meg nem is. Én magam a sajtóvetítésen azon gondolkodtam, hogy a pénzcsinálás mellett van-e bármilyen releváns indoka a Resident Evil filmek létének, de ezen kívül semmi nem jutott eszembe. Egynek elment. Inkább hatásvadász volt, mint ijesztő, és az is biztos, hogy nem fogok hanyatt-homlok rohanni a moziba, hogy újra megnézzem. Miért? Mert ez egyszerűen nem az a kategória.

5,0 - Egynek elmegy