Saját játékstreamelő technológiát villantott az Nvidia

Tegnap az Nvidia saját kézi konzoljától, a Project Shield munkacímű androidos kütyütől volt hangos a CES, holott vele együtt bejelentettek egy másik, játékosokat érintő projektet is. Ez az Nvidia Grid, mely nem más, mint a chipgyártó saját játékstreamelő technológiája. A Grid azonos nevű számítógépekből áll, melyek egyenként 24 HD-minőségű streamet képesek kisugározni. Egy szerverházban húsz Grid foglal helyet, ami 480 szálat kezelhet egyszerre. Az Nividia szerint az így nyert teljesítmény 36-szorosa az "első generációs játékstream-rendszereknek", azaz a Gaikainak és az OnLive-nak.

Bár a két említett cég nem igazán profitált az általuk fejlesztett technológiából (a Gaikai is csak attól lett siker, hogy megvette a Sony), az Nvidia magabiztos: a húsz szerverből álló Grid rekeszek 200 teraflopos teljesítménye 700 Xbox 360-éval ér fel, szóval ha a piaci igények kérdésesek is, a technikai lehetőségek adottak.

Az Agawi, a Cyber Cloud, a G-cluster, a Playcast és a Ubitus már jelezték, hogy érdekli őket a Grid, mely persze nemcsak PC-ket, de telefonokat és tableteket egyaránt támogat.