Sam Raimi a Pókember-filmekről és a Gonosz halottak-szériáról lehet ismerős, na meg persze arról, hogy eredetileg ő rendezte volna az ezer éve várt Warcraft-filmet. Aztán valamiért kiszállt a folyton halogatott projektből, s most hivatalosan is Duncan Jones (Hold, Forráskód) ül a rendezői székben. Raimi eddig nem mondta el, miért lépett le, de most a Vulture-nek elárulta, hogy a Blizzard folyton hátráltatta a munkát.

"Először megkérdeztek, hogy megcsinálnám-e a filmet, mire mondtam, hogy igen, mert imádom a World of Warcraftot és szerintem nagyon klasszul mutatna a vásznon. Aztán elolvastam a forgatókönyvet, amit a Blizzard srácai írtak, de nekem nem igazán jött be. Megmondtam nekik, hogy Roberttel [Robert Rodat] saját forgatókönyvet szeretnék iratni, aminek a vázlatát megmutattunk a Legendarynak, ők elfogadták, majd a Blizzardnak, akik itt-ott módosították ugyan, de szintén elfogadták. Aztán Robert nekiállt, hogy megírja a forgatókönyvet, és csak ekkor derült ki, hogy a Blizzardnak teljes vétójoga van, amiről nekünk nem szóltak. A módosításaik pedig azt jelentették, hogy nekik nem tetszik a mi változatunk, mert más irányba szeretnének elindulni. Szóval, miután kilenc hónapot dolgoztunk a dologgal, kezdhettük elölről. Úgyhogy Robert megint új írásba kezdett, de ez túl sok időbe telt a Blizzardnak és végül elfogyott a türelmük. Őszintén megmondva úgy gondolom, hogy rosszul vezényelték le ezt az egészet. El kellett volna magyarázniuk, hogy vétójoguk van és élni is kívánnak vele. De nem ezt tették. Helyette hagyták, hogy egy csomót dolgozzunk a semmiért. Féltek szólni nekünk, vagy mi?"

Raimi hozzátette, hogy nagyon szereti Dunacn Jones filmjeit és kíváncsian várja, mi sül ki a Warcraftból. Mindenesetre ez a történet jól példázza, hogy a videojátékok világa és Hollywood miért nem járnak kéz a kézben: mindkét szórakoztatóipari ágazat a kreativitáson alapszik, és amikor egy témát eltérő módon közelítenek meg, akkor vagy rossz film születik, vagy nem is lesz semmi a tervekből.

Ami magát a Warcraft-franchise-t illeti, köszöni szépen, jól van. A tavaly megjelent, adatlapunkon és képeinken is látható Mists of Pandaria című kiegészítő remekül fogy és a kritikai visszhangja is pozitív, így már most borítékolható, hogy az ősszel ismét megrendezésre kerülő BlizzConon egy új expanziót is bejelent a Blizzard.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!