Több, elég megbízhatónak tűnő pletykát is hallottunk már korábban arról, hogy a Samsung is beszáll a virtuális valóság szemüvegek piacába, ma pedig végre valósággá vált az eddig csak szóbeszédek szintjén létező Gear VR headset, amit valóban egy telefon hajt, pontosabban egy phablet.

A Samsung az IFA keretében jelentette be hivatalosan, hogy beszáll a VR-bizniszbe, s ehhez egy egyedi megoldást használnak, egy olyat, amiben a kijelző és a feldolgozóegység maga a szemüvegbe illesztett okoskészülék, esetünkben a frissen bejelentett, 5,7 inches képátmérővel büszkélkedő Galaxy Note 4 -- semmilyen más telefon nem kompatibilis vele. A Gear VR headset tehát leegyszerűsítve csak egy fejpánt, amin pár gomb és egy érintésérzékeny felület található a menükben történő navigáció végett.

A Gear VR érdekessége, hogy az egésznek lelket adó Galaxy Note 4 egy QHD (2560x1440) felbontású SuperAmoled kijelzővel érkezik, így jobb felbontása van, mint az Oculus Rift második fejlesztői készletének, s ha már itt tartunk, a Project Morpheusnál is jobb képet ad. A headset ráadásul az Oculus csapatának közreműködésével készült, amely segített a fejlesztésben.

A Samsung azt tervezi, hogy játékok mellett egyéb szórakoztatóipari tartalmak (értsd: filmek ls ahhoz kapcsolódó programok) fogyasztásához is használjuk majd az eszközt, mely egyébként várhatóan idén ősszel fog megjelenni. Árat egyelőre nem kaptunk.

samsung-gear-vr-headset.jpg