Az elfogultság könnyen hatalmába keríti a publicistát, azonban vitathatatlan, hogy Martin Scorsese minden idők egyik legfontosabb filmrendezője. A minap nyolcvan éves direktor a hetvenes években részt vett a régi hollywoodi filmstílus megújításában, de mindmáig, ötven éve szállítja a nagy hatású produkciókat. Nagyon kevesen akadnak, akik ilyen hosszú időn keresztül és ennyiféle stílusban képesek alapvető fontosságú alkotásokkal előrukkolni. Lényegében nincs ma olyan első vonalas rendező, akire ne gyakorolt volna jelentős hatást az olasz-amerikai mester.

martin-scorsese0-1.jpg
(A kép forrása: Soproni Hírek)

Scorsese a forradalmi hetvenes és kilencvenes évek mellett a klasszicizáló nyolcvanas évtizedben és a XXI. században egyaránt tevékenykedett, alkot. Noha kedvence a gengszter zsáner, számtalan műfajban letette névjegyét: a teljesség igénye nélkül említhetjük a Dühöngő bikát a sport- és életrajzi film, A rettegés fokát a thriller, a Krisztus utolsó megkísértését a fantasy, a Némaságot a történelmi, a Lidérces órákat a vígjáték, a Ki kopog az ajtómon?-t a felnövéstörténetek, illetve Michael Jackson Badjét a videoklip kategóriájában.

TOP 10

Születésnapja alkalmából örömmel közöljük az ünnepelt tíz kedvenc 90-es évekbeli filmjének listáját, amit idén májusban ismertetett a sajtóval.

10. Malcolm X (Spike Lee) és Szemtől szemben (Michael Mann) – holtverseny
9. Fargo (Coen testvérek)
8. Karambol (David Cronenbergh)
7. Petárda (Wes Anderson)
6. Hullámtörés (Lars von Trier)
5. A mocskos zsaru (Abel Ferrara)
4. Tágra zárt szemek (Stanley Kubrick)
3. A Borrowed Life (Wu Nien-jen)
2. Az őrület határán (Terrence Malick)
1. A lótolvaj (Tian Zhuangzhuang)

Ti egyetértetek vele? És melyik a tíz kedvenc Scorsese rendezésetek? Írjátok meg kommentben!