• Megérkeztek az első rövid kritikák az Avatar december 15-én debütáló 2. részéről
  • Egybehangzóan bravúrosnak, a 2009-est túlszárnyalónak ítélik a film vizualitását
  • Dicsérik a korábbinál lényegesen mélyebb karakterépítést és az érzelmes szituációkat
  • Sokak szerint az univerzumépítés a történetvezetés rovására történik

James Cameron tizenhárom év után visszatér, hogy továbbfűzze az Avatar történetét. A közönség lélegzetvisszafojtva várhatja a december 15-én, vagyis jövő csütörtökön debütáló új felvonást. Annál is inkább, mivel az első amerikai kritikák dicsérek a produkciót.

Soha nem látott technikai szenzáció

Sokan emlékezhetnek rá, hogy 2009-ben a modernizált 3D-s vetítés szenzációja vonzotta mozikba a tömegeket, és legkevésbé vizualitása miatt kritizálták a filmet. Fel volt adva hát a lecke most az alkotóknak, akik egyébként a képi trükkök mellett jelentős mennyiségű víz alatti felvételre támaszkodtak. A friss értékelések szerint külalakjában rendkívül magas színvonalú a film, vizuális effektjeit a 2009-esnél jobbnak ítélik a korai nézők. Az Uproxx publicistája, Mike Ryan például úgy fogalmazott, hogy sosem találkozott még ilyen technikai színvonalú alkotással. „Lenyűgöző volt, talán túlzottan is. Néhol azon kaptam magam, hogy elvesztettem a történet fonalát, mert egy Pandora halat bámulok.”

mv5bmdczzthhntitymexmy00ztdmlwe4ntytowqzmwfmzdvkyjrmxkeyxkfqcgdeqxvynza4ntc5mjev1.jpg
(A képek forrása: IMDB)

Érzelmek, karakterépítés

Általában dicsérik az akciódús forgatókönyvet is, a tartalmi elemeket illetően azonban megoszlanak a vélemények. Abban egyetértés mutatkozik, hogy a korábbinál sokkal mélyebb karakterfejlődési íveket vázol a cselekmény – rendezésének egyébként ezt az aspektusát hangsúlyozta maga James Cameron is. Úgy tűnik, a nyitányhoz képest jelentősen sikerült emelni a drámai téten, ez azonban csak az érme egyik oldala.

mv5boge5njlintqtnjrjoc00m2mylwjjngytnjaymtc1zguzodczxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mqv1.jpg

Sovány történet

Sok kritikus úgy érezte, hogy túl sok karaktert és cselekményszálat állít a film, illetve az egész estés kereteket meghaladja az univerzumépítés mértéke. Egybehangzóan ámulatba ejtőnek ítélik Pandora világának széles körű bemutatását, a történet mégis karcsúnak és kissé széttartónak tűnik az értékelések alapján. Scott Mantz producer néhány dicsérő szó után egyenesen vontatottnak nevezte a maratoni hosszúságú, három óra tíz perces cselekményt.

mv5bowziy2zmztctnme1oc00zdvjltlky2itnwnhzte2ytk1odlixkeyxkfqcgdeqxvynza4ntc5mjev1.jpg

A VÍZ ÚTJA

A második felvonásban visszatér az immár négy gyermeket, köztük három Na’vit és egy ember fiút nevelő Jake Sully és Neytiri (Sam Worthington és Zoe Saldaña), illetve megismerünk számos új karaktert. A folytatásban középpontba kerül a Metkayina nevű faj, akiket hüllőszerű vízi lényeken lovagolva láthatunk – vezetőjüket Kate Winslet formálja meg. Stephen Lang úgy fogalmazott, hogy a 2009-ben megismert Miles Quaritch „nagyobb, kékebb és dühösebb” alakjában tér vissza. Visszatér a stábba továbbá Sigourney Weaver is. Ti várjátok már a közelgő bemutatót?