• Jövő hónapban kezdődik a Dune: The Sisterhood c. előzménysorozat forgatása Budapesten
  • Ami a filmek cselekménye előtt 10 ezer évvel játszódik
  • A hírhedt Harkonnen nővérek megalapítják a rettegett Bene Gesserit rendet
  • Főszerepben Emily Watson, Shirley Henderson és Indira Varma

A Dűne produkciók otthonosan mozognak Budapesten: a mozifilmek mellett a The Sisterhood című előzménysorozat is a fővárosban forog majd, az HBO Max szériájának stábja jövő hónapban költözik hazánkba. Ezzel Magyarország továbbra is a térség egyik legkeresettebb forgatási helyszíne. Népszerűségéhez a Deadline szerint hozzájárul a költségekre vonatkozó 30%-os kedvezmény, az alapvetően alacsony gyártási költségek, illetve az is, hogy az utóbbi évtizedben megnőtt a szakképzett filmes szakemberek száma itthon. Lássuk, mit érdemes tudni a Frank Herbert disztópikus regényén alapuló mozgóképes univerzum aktuális munkálatairól.

Dune: The Sisterhood

A The Sisterhood munkacímet viselő széria 10 ezer évvel Paul Atreides születése előtt játszódik, amikor a hírhedt Harkonnen nővérek megalapítják a rettegett Bene Gesserit rendet. Valya és Tula Harkonnen szerepében Emily Watson (Breaking the WavesHilary and Jackie) és Shirley Henderson (Harry Potter filmekBridget Jones) párosát láthatjuk majd, illetve feltűnik mellettük Indira Varma (Trónok harca, Obi-Wan Kenobi) is. Érdekesség, hogy a filmen dolgozó Denis Villeneuve producerként közreműködik a Brian Herbert és Kevin J. Anderson Sisterhood of Dune című regényét adaptáló sorozatban.

shirley-henderson-emily-watson-dune-casting-news.jpg
(Shirley Henderson és Emily Watson. A kép forrása: Dune News Net)

Dűne 2

A hivatalos szinopszis szerint:

  • Az új epizódban Paul Atreides mitikus kalandját láthatjuk, amint Chani és a fremenek oldalán bosszúhadjáratot indít a családját elpusztító összeesküvők ellen. Hősünknek választania kell élete szerelme és az ismert világegyetem sorsának alakítása között, miközben igyekszik megakadályozni a baljóslatú jövőt, amit csak ő láthat.

Az Altivole temetőjéből Budapestre költöző, majd Abu Dhabi és Jordánia területére látogató stábba visszatér Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, az antagonisták oldalán Stellan Skarsgård, illetve a fremenek képviseletében Javier Bardem és Zendaya. Újonnan csatlakozik IV. Shaddam Padisah császár és lánya, Irulan hercegnő szerepében Christopher Walken és Florence Pugh. Austin Butler egy Harkonnent alakít, Léa Seydoux pedig az Atreides-ház szövetségeseként ismert Lady Margot Fenrig bőrében tűnik fel. A mozipremier 2023. november 3-án esedékes.