• Rian Johnson öt év elteltévek még büszkébb Az utolsó Jedikre
  • Szerinte a film azért csupaszította le a mítoszt, hogy közelebb jusson a lényegéhez
  • Úgy véli, annyira belénk égett a Star Wars mítosz, hogy azt nem is lehet félretenni
  • A fináléban pedig megerősítették Luke Skywalker legendáját

Rian Johnson nevét mostanában a Tőrbe ejtve filmek kapcsán hallani, pedig a negyvennyolc éves rendező elkötelezte magát egy Star Wars-trilógia mellett is. Utóbbira még legalább 2027-ig várni kell, ezért koncepciójáról vagy történetéről sem tudunk egyelőre beszámolni. Örömmel beszélt azonban Johnson 2017-es Csillagok háborúja filmjéről, az új triász sokat vitatott középső darabjáról. Akkoriban a kritika értékelte, hogy több gondolatot vetett fel, mint J.J. Abrams nyitóopusza, ugyanakkor számon kérték rajta a Jedi-mítosz és a jó-rossz mesei küzdelmének relativizálását.

Az utolsó Jedik kerek évfordulóján Johnon az Empire magazin hasábjain emlékszik vissza a produkcióra. „Öt év elteltével még büszkébb vagyok rá. Amikor megkaptam a lehetőséget, mindent beleadtam” – fogalmazott az alkotó, majd reagált a fent említett kritikákra is. „Szerintem bármelyikünk számára képtelenség úgy megközelíteni a Star Wars-t, hogy ne mítoszként kezeljük, amin felnőttünk, amely mítosz és sztori belénk égett és hatott ránk” – magyarázta. „Az alapvető cél nem az volt, hogy lecsupaszítsuk. Az volt a cél, hogy felmutassuk a mítosz alapvető, mély erejét. Végső soron remélem, hogy a film megerősíti a Star Wars mítosz erejét az életünkben”

starwars-bts5rianjohnson-edited105059181sc1.jpg
(Kép Az utolsó Jedik forgatásáról. Forrás: Birth Movies Death)

Ejtett néhány szót a remeteségében meghasonlott, majd grandiózus visszatérést produkáló Luke karakteréről és az emlékezetes párharcról a fináléban (korábban Mark Hamill is megosztotta alternatív értelmezését). „A film utolsó képei számomra nem rombolják Luke Skywalker legendáját, hanem építik azt” – fogalmazott Johnson. „Erőteljesen szemben állnak a múlt elvetésének gondolatával és kiemelik, ami igazán fontos a legendáját illetően, ami a következő generációt inspirálja majd. Tehát számomra a lecsupaszítás művelete mindig annak érdekében történik, hogy kikristályosodjon valami lényeges dolog, ami igazán fontos” – zárta gondolatmenetét. Ti hogy látjátok a filmet öt év múltán? Írjátok meg kommentben!

A STAR WARS SOROZATOK ÜTEMTERVE

A STAR WARS MOZIFILMEK ÜTEMTERVE

  • Star Wars: Rogue Squadron (r. Patty Jenkins) – elhalasztva (eredetileg 2023 decembere)
  • névtelen epizód (r. Taika Waititi) – várhatóan 2025
  • Rian Johnson trilógia 1. rész – várhatóan 2027
  • Rian Johnson trilógia 2-3. rész – dátum nélkül
  • A Droid Story – dátum nélkül
  • névtelen epizód (r. Kevin Feige) – dátum nélkül
  • névtelen epizód (r. J.D. Dillard) – dátum nélkül