Szeptemberben indul útjára a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat a Disney+-on, amely a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet előzménye lesz. Ez nem véletlen, hiszen a széria showrunnere és írója ugyanaz a Tony Gilroy, aki az említett film forgatókönyvét is jegyzi, valamint közreműködött a megvalósításában producerként. Természetesen nem ő az egyetlen visszatérő az alkotók közül, amit már a címből le lehet szűrni, hiszen a címszereplő Cassian Andor, akit újfent Diego Luna fog alakítani. Emellett biztosan találkozhatunk még Genevieve O'Reilly-vel (Mon Mothma) és Forest Whitakerrel (Saw Gerrera) is. Közülük hárman, Gilroy, Luna és O’Reilly ott voltak azon a digitálisan megrendezett sajtókonferencián, amin a Disney-nek hála mi is részt vehettünk.

Földhözragadtabb Star Wars

Az említetteken kívül még Adria Arjona (Bix Caleen), Denise Gough (Dedra Meero) és Kyle Soler (Syril Karn) is tiszteletét tette az eseményen. Lunával és O’Reilly-vel együtt ők fogják a sorozat központi szereplőit alkotni, a cselekmény körülöttük bonyolódik, de természetesen a főszereplő Cassian Andor lesz, akinek az életét ezúttal alaposan megismerhetjük. Tony Gilroy elmondása szerint az adta az ötletet a sorozathoz, hogy elmesélhesse Andor teljes történetét egy ötéves utazás során, aminek vége a Zsivány Egyesbe – és egyben a szereplő életének végébe – torkollik. Ebből aztán újabb lehetőségek szökkentek szárba, például az, hogy bemutathatnak egy nehéz időszakot több különböző perspektívából. Lunát szintén nagyban motiválta az, hogy a filmmel ellentétben itt megismerhetjük Andort, megtudhatjuk, mi motiválja arra, hogy mindent feladjon lázadásért, és pontosan mit ért azon, hogy hatéves kora óta harcol és szörnyű dolgokat tett az ügyért.

pgm-015078r.jpg

Persze nemcsak Cassian lesz fontos, hanem a többi szereplő is, akik többek elmondása szerint szürkébbek és átlagosabbak lesznek, mint amit a Star Warstól megszoktunk. Nem Jedi lovagok, Sith nagyurak, fejvadászok vagy maffiafőnökök, hanem túlnyomórészt egyszerű emberek, akik boldogulni próbálnak a Birodalom idején. Mindjárt itt van Chandrilla szenátora, Mon Mothma, akit Genevieve O'Reilly A Sith-ek bosszúja óta alakít (bár szerepe nagy részét kivágták a filmből). A színésznő elmondta, hogy Mothmát ezúttal nem a Lázadók Szövetségének vezetőjeként láthatjuk majd, mint a Zsivány Egyesben vagy a Lázadókban (amiben szintén ő szólaltatta meg), hanem még méltóságos birodalmi szenátorként, akinek az emberi oldalával is megismerkedhetünk. „Láthatjuk a nőt a szerep mögött” – mondta O’Reilly. „Megismerhetjük Mon Mothmát magánemberként.” Míg korábban hasonló gondolkodású emberek vették körbe, ebben a sorozatban jószerivel egyedül van, hiszen még a Birodalom szenátoraként éli az életét és egy, a rezsimet kiszolgáló szenátusban dolgozik. Úgyszólván kalickába zárták. Így tehát neki, akárcsak Andornak, meg kell találnia az útját, rá kell jönnie, meddig kell elmennie ahhoz, hogy a változás eszközévé váljon.

pgm-ff-000010a.jpg

Adria Arjona karaktere, Bix egy teljesen másfajta szereplő lesz, bár sokban hasonlít majd Mothmára, például abban, hogy mást mutat kifelé, mint aki valójában. Arjona szerette a karakterben, hogy bátor, rendkívül hűséges és mélyen törődik a körülötte lévőkkel – kicsit talán túlságosan is, ami néha a saját kárára válik. Ugyanakkor kifelé vakmerőséget és erőt mutat, ám mindez csak álca számára.

Mothmától és Bixtől még jobban eltér a Denise Gough által megformált Dedra Meero, aki a Birodalmi Biztonsági Hivatal (ISB) tisztje, mint amilyen a Lázadókban Kallus ügynök volt. Merro azonban még a ranglétra alján ül egy férfiak uralta világban, de rendkívül ambiciózus. Látja a hivatal hibáit, hogy sok dolgot nem vesznek észre, amit ő meglát. Ennek hála próbál felkapaszkodni a ranglétrán, ám a hatalom üldözésének vannak veszélyei, amivel Dedrának is szembesülnie kell majd. Gough elmondása alapján könnyen megkedvelhetjük majd a karaktert, de aztán mindig emlékeztetni fog minket arra, hogy egy fasiszta szervezetnek dolgozik. Ráadásul ő büszke arra, hogy a Birodalmat szolgálja.

20220722170052thumbjpg0afe3d76374ccb6d560988cce573f861.jpg

A Kyle Soler megformálta Syril Karn talán a széria legszürkébb figurája lesz, olyan értelemben, hogy még nincs elköteleződve se a Birodalom, se a lázadók irányába. Egyelőre csak próbál boldogulni a világban, amibe beleszületett, és még bármi lehet belőle, akár az is, hogy se a jókhoz, se a rosszakhoz nem csatlakozik. A színész szerint Karn kaotikus, nehéz családból jött, és ezt egy fasiszta, bürokratikus szervezettel próbálja helyettesíteni, ahol megtalálta a rendet, és ahol felemelkedhet. Ilyen téren ő szintén ambiciózus, ám mégis bizonytalan önmagával szemben. A színészek után Gilroy elmondta, hogy a sorozat főleg azért létezhet, mert van egy hatalmas – bár különböző frakciókból álló – rajongótábor. Nekik szeretnének valami olyat megmutatni, ami eltér a korábbiaktól. Emellett azt is szeretnék, ha az Andor egy jó belépőpont lenne a Star Warshoz, vagyis nem szükséges hozzá különösebb előismeret, egy Star Wars szűz is nyugodtan leülhet elé.

fzvlfzkwiayfmot.jpg

Az Andor amúgy annak ellenére, hogy személyes történetekből épül fel, nagyon monumentális lesz. A korábbi sorozatokkal ellentétben itt nem használták azt a bizonyos LED-falat, azaz a Volume-t, hanem mindent megépítették, hatalmas díszleteket húztak fel vagy a természetben forgattak. Ez le is nyűgözte a színészeket, a legtöbbjük legjobb emléke ehhez kötődik. Különösen jópofa Gough sztorija, aki inkább Batman-rajongó, így a Star Warsról nem sok mindent tudott (a legtöbb köze a franchise-hoz az, hogy a hangját adta egy névtelen NPC-nek a 2015-ös Star Wars Battlefrontban, de valószínűleg jobban ismerjük a Thw Witcher 3-ból, ugyanis ő szólaltatta meg Yennefert). Mégis, amikor beöltözött, megkapta a pisztolyát, és két halálosztagos kíséretében végig kellett gyalogolnia a statiszták között a díszletek egyikében, elkezdte dúdolni a birodalmi indulót (Imperial March).

Arjona, aki viszont rajongó, folyamatosan azt kántálta magában, hogy nem Star Wars produkción dolgozik, csak egy sorozaton, de hasztalanul. A benne lakozó gyerek folyamatosan ki akart törni belőle, akárhányszor forgattak. Egyébként az ő beszámolója festi talán a legjobb képet a díszletek nagyságáról, mely szerint ugyanis egy akciójelenet felvételekor a rendező csak annyit kért tőle, hogy fusson. Amikor ő megkérdezte, merre, a rendező azt mondta, amerre csak akar. Bármerre mehet, a „játszótér” minden irányból filmezhető.

20220803192253thumbjpg0f796a4bca249f9eee5eee0c69108ae8.jpg

A 42 éves Diego Luna emlékei kicsit fájdalmasabbak. Ő a forgatás első napjaiban próbált úgy tenni, mintha tíz évvel fiatalabb lenne, és sok akciójelenetet maga csinált meg. Aztán ennek meglett a böjtje, mert egy idő után már mindene fájt. Ezután kénytelen-kelletlen, de átengedte a komolyabb akciójeleneteket a dublőrének. Egy újságírói kérdésre válaszul a mexikói származású Diego és a Puerto Ricó-i Arjona elmondta, hogy örülnek annak, hogy a Star Warsban egyre hangsúlyosabb a diverzitás, ami amúgy is jelen van Lando Calrissian óta. Ez ugyanakkor az Andornál nem volt szempont. Arjona elmondása szerint az, hogy milyen etnikumba tartozik, szóba sem került a meghallgatáson, Gilroy-t csak az érdekelte, hogyan alakítaná Bixet.

Visszakanyarodva a díszletre: az Andorban egész kis közösségeket építettek fel, és egyaránt merítkeztek New Yorkból (ahol Gilroy felnőtt), és kisebb városokból, falvakból. Ennek hála működő, több szintre bontakozó társadalmat sikerült kialakítaniuk a sorozatban, ami a háttérben él és mozog. Láthatunk rituálékat, mindenféle kisebb életpillanatokat, mindennapos tevékenységeket, és ez az, ami az Andort különlegessé teszi, ettől lesz másabb, mint a korábbi Star Wars produkciók. Gilroy nem feketében és fehérben, hanem szürkében gondolkozik és a hősök helyett a kisemberek szemszögét szereti használni. Ennek hála az Andor földhözragadtabb, reálisabb lesz. Legalábbis Star Wars mércével, mert azért nem maradnak ki a csillagrombolók, az epikus űrcsaták és a változatos világok, tehát az űropera jellegből nem vettek el, csak sötétebb tónussal, árnyaltabban tálalják. Ahogy arról majd mi is meggyőződhetünk szeptember 21-től, a Disney+-on.