Akik szeretik a fantasy műfajt, és annak is a gyűjtögető kártyajáték vonalát, azok valószínűleg ismerik az 1993-as Magic: The Gatheringet, esetleg ennek online változatát. Azt a játékot egy bizonyos Richard Garfield nevű úriember találta ki, aki olyan kártyajátékok atyja, mint a BattleTech, a Vampire: The Eternal Struggle vagy a Star Wars Trading Card Game. De otthagyta a névjegyét a táblajátékok piacán is (Rocketville, Stonehenge), és persze a videojátékok világából sem maradhatott ki, így ő jegyzi a Spectromancert, a Schizoidot és jelen cikkünk tartalmát, a SolForge című free to play, online, gyűjtögetős kártyajátékot.

Tanulj Tinó

Mivel jómagam általában csak külső szemlélője vagyok az ilyen játékoknak, kézenfekvő volt, hogy első utam a SolForge-ban a Steamről történt telepítés és a regisztráció után a Tutorialba vezetett. Aki még nem játszott ilyen kártyás gyűjtögetősdivel, annak mindenképpen ajánlott végigtekerni a kiképzést, mert különben pillanatok alatt cakkosra szabdalja az ellen a nemesebbik felét.

A Solforge tutoriáljából hamar megtudhatjuk, mi fán terem ez a játékfajta, és hogyan kell eredményesen játszani vele, mindezt egyszerűen és érthetően. Lényegében adott minden körben egy bizonyos mennyiségű kártyalap, ezeknek két fajtája van: kreatúra és varázslat. Előbbi támadásra és védekezésre, utóbbi bónusz értékek megszerzésére jó, illetve extra támadásokat érhetünk el vele. A cél az ellenfél életerejének eliminálása, amit a kártyákon szereplő támadási értékkel érhetünk el. Igen ám, de az ellenfélnek is vannak kártyái, amit nem rest a mi lapjaink kiiktatására hasznosítani, illetve az életerőnket redukálni. Szóval a lényeg: támadás és védekezés. Elsőre talán kicsit ijesztőnek tűnhet, de ha az ember ráérez, akkor igen hosszú és parázs csaták alakulhatnak ki.

Casino Brutal

Ha sikeresen túlvagyunk a tutorialon, indulhat az online csata. Ekkor vagy saját paklit használunk, amit a Deck Builder menüpont alatt állíthatunk össze, vagy a SolForge maga oszt ki nekünk random kártyákat. Először érdemes a gyakorláshoz a gép pakliját használni, de ha az ember belejön, és megszerzett a játékok alatt sok-sok bónuszkártyát, vagy bevásárolt a Store-ban fellelhető csomagokból (ezüsttel és arannyal fizethetünk, előbbit a játékokért kapjuk, utóbbit valódi pénzből vásárolhatjuk meg), akkor már érdemesebb a saját paklinkat vinni.

A Play menüpontra kattintva jöhet a játék. A bétában a kampány és a bajnokság még nem volt elérhető, de a Quick Match is éppen elég szórakozást nyújtott. Persze itt a szerencse is közrejátszik, hiszen ha a gép egy veteránt oszt be egy kezdő mellé, akkor ott nagyon gyorsan vége szakadhat a meccsnek. Azonban nem szabad csüggedni, hanem újra nekiveselkedni, mert tényleg gyorsan belejön az ember, aztán azt veszi észre, hogy fél óra elteltével még mindig ugyanazzal az ellenféllel harcol, de az életerő még senkinél sem ment 90 pont alá.

A játék alatt, mint korábban írtam, a cél az ellenfél életerejének körönkénti leredukálása nullára, miközben a miénket 100 közelében tartjuk. Az ellenfél mészárlását a kártyák támadási értékével érhetjük el, míg védekezésben azok életértéke, illetve védelmi képessége segít. Emellett körönként szintet lépnek azok a lapok, amelyek átvészelik a körváltást, így növelve élet- és támadási értékeiket.

A SolForge a csaták közben néha még segít is, például ha a kártyát úgy akarjuk felhasználni, ahogy az szerinte nem célravezető, akkor megkérdezi, biztos-e a döntésünk, illetve lehetőségünk van játék közben is megnézni, melyik lapunkkal mit csinálhatunk. Ha pedig eljutunk a mérkőzés végére, akkor bónuszkártyát és ezüstöt kapunk, értelemszerűen győztesként többet, mint vesztesként, de mindenképpen jár valami jutalom.

Külsőségek

Gyorsan néhány szó a külcsínről. A játék a kategóriájában szépen fest, a kártyákon szereplő kis nünükék gyönyörűen és ötletesen vannak megfestve. A kártyalapok külalakjukban amúgy semmiben sem térnek el a hagyományos gyűjtögetős kártyáktól, az „előlapon” ott van minden lényeges információ (élet, támadás, leírás, szint), nem kell keresgélni semmit. A hangok is jól csengenek, különösen a zene sikerült remekül. A kezelés egérrel történik, teljesen zökkenőmentesen.

Összességében a SolForge egy remek gyűjtögetős kártyajáték. Kategóriájában talán nem lesz kiemelkedő, de a PC-s és iOS felhozatalban valószínűleg meglesznek a maga rajongói. Sőt, mivel ez egy teljesen új játék, nem pedig egy korábbi kártyajáték digitális mása, még annak lehetősége is megvan, hogy elkészítsék a fizikai változatát. De akár lesz ilyen, akár nem, a nyílt bétában ti magatok is kipróbálhatjátok a SolForge-ot.