Amennyire erős pillanatai voltak a The Walking Dead szériának a 11 évad alatt, és amennyire szépen sikerült lezárni ezt a hosszú és tartalmas, a televíziózás történelmében is fontos időszakot, annyira lassúnak és kicsit élettelennek tűnt az első újhullámos mellékszál, a Dead City első két epizódja. A sorozattal és az annak alapját biztosító képregénnyel már foglalkoztunk korábban, bővebben is bemutattuk a történetet, ebben a sztoriban pedig mind Maggie, mind pedig Negan, az egykori Megváltók volt vezére igen fontos szerepet kapott. Az más kérdés, hogy két ellentétes póluson, de talán pont ezért tűnt jó ötletnek ismét összerakni őket, egy exkluzív miniszériában. Negan ugye megölte Maggie szerelmét, egyben fiának (Hershel, a nagypapa után) apját, Glennt, amit a nő sosem tud megbocsátani, amit szépen el is magyarázott a fő sorozat legvégén. No, de mi van akkor, ha nincs más esélyük, mint az, ha ismét összedolgoznak? Az első epizódban ugye kiderült, hogy Maggie-ékre egy egykori megváltó, a Horvát csapott le, aki Negan régi csapatában is kiérdemelten küzdene “a környék legbetegebb f***feje” címért, majd Hershelt magával vitte New York-i kis királyságába. Negant közben New Babylon marsallja üldözi, így nagyon neki sincs választása, avagy a páratlan páros felkerekedik, hogy a toronyházak árnyékában megtalálja a kölyköt.   

pc-guru-sorozatkritika-the-walking-dead-dead-city-negan-maggie-jeffrey-dean-morgan-lauren-cohan-1.jpg

Metán az ész, óóóó!

Nos, ez a kiindulási pont, ahol minden kezdődik, aztán amilyen jól indul a “belopakodunk, majd megtaláljuk a Horvátot és a fiút” terv, olyan gyorsan dől dugába. Hőseinket már az elején majdnem elkapja a rend éber és megingathatatlan őre, éppen csak sikerül kereket oldani, majd feltűnik egy közösség is, amelyre éppen lecsap a helyi kiskirály, a Mad Max-ből, valamint a nyolcvanas évek olasz posztapokaliptikus filmjeiből szalajtott bandája, ami persze csúf leszámolásban csúcsosodik ki. És ez még csak a második-harmadik epizód, utána kezd igazán izgalmassá válni a széria, mely a második félidőben nagyjából hasonló sebességre kapcsol, mint amelyen a fő széria robogott a végkifejlet felé.

pc-guru-sorozatkritika-the-walking-dead-dead-city-negan-maggie-jeffrey-dean-morgan-lauren-cohan-2.jpg

(Képek: AMC)

Van itt minden, mint a vurstliban, avagy régi emlékek, emberi drámák is előtérbe kerülnek, aztán van egy nagy horda, ami egy komoly rajtaütéshez és áruláshoz köthető, nem utolsó sorban még a csatornák mélyére is lemerészkedünk, ahol olyan borzalom vár a szereplőkre, amilyenre még a legedzettebb TWD-veteránok sem számítanak. És persze kapunk egy kőkemény konklúziót is, miközben mindenki tervére, motivációjára fény derül, hogy legyen min elmélkedni a második évad érkezéséig. Ha nem is teljes a katarzis, vagy kerek a lezárás, azért az alkotók szépen lekerekítik a csontoktól szögletessé vált éleket, és miközben elmerülünk a vérben és végtagokban, belsőségekben, azért az emberi lélek mélyére is leásunk, amennyire csak engedi a szűknek nevezhető játékidő.

pc-guru-sorozatkritika-the-walking-dead-dead-city-negan-maggie-jeffrey-dean-morgan-lauren-cohan-4.jpg

New York, New Yoooork!

Én vagyok az, akinek a The Walking Dead 11 évada is kevés volt, örömmel néztem volna tovább, mit hoz a holnap (talán a többi miniszéria majd ebben is segít), szóval talán nem meglepő, ha a hat epizódot is inkább csak bemelegítésnek éltem meg. Hogy ezután mi történik a közismert szereplőkkel, azt jelenleg mindenki magában gondolhatja csak tovább, de azért van némi támpontunk, illetve reményünk is, amik közül ki tudja, mi valósul meg. De lényeg a lényeg, a Dead City, amilyen laposan indul, úgy kezd egyre ívelni felfelé, egyre izgalmasabb és egyedibb helyzeteket és szálakat teremtve a jól ismert történetbe, ami mindenképpen pozitívum.

Az látható, hogy maga a téma még nem lett teljesen kiaknázva, bár azért hozzáértő kezek is kellenek hozzá. Az alap szériában akadtak hullámvölgyek, vagyis nem mindegy, hogy éppen ki fogja a gyeplőt, merre veszi az irányt, de a családdá kovácsolódott közösség és egy-egy nagyobb és fontosabb karakter simán képes visszarángatni a nézőt a varázslatba, amit a nagyobb konfliktusok és a legnehezebb, már-már lehetetlennek tűnő helyzetek mélyítenek el igazán. A Dead City ehhez nagyjából alkalmazkodik és idomul, még ha nem is mondja fel jelesre a leckét, de azért így is bizonyítja, hogy van értelme foglalkozni a The Walking Dead világával és legfontosabb karaktereivel. Reméljük, ezzel a többiek is élni fognak, ahogy azt is, hogy hamarosan a halott város is új életre kel.