Manapság csak az nem talál kedvére való gazdálkodós életszimulátort, aki nem akar, vagy eleve nem a szíve csücske a műfaj, hiszen elég színes kínálatból válogathatunk, legyen szó bejáratott sorozatokról, közönségkedvencekről, kötelező darabokról, vagy épp új szárnypróbálgatásokról. Utóbbi kategóriába esik a 1M Bits Horde alkotása, a Spirit of the Island, melynek Kickstarter-kampánya 2021 szeptemberében zárult le, 56 098 dollárral az eredetileg kitűzött 50 000 helyett, amit 1107 lelkes támogató dobott össze nekik. A játék megvalósulására nem is kellett sokat várnunk, ugyanis pár hónapra rá, idén márciusban, már el is rajtolt a korai hozzáférésű változat.

A Spirit of the Island története szerint karakterünk hazájában a felnőtté válási szertartás részeként a gyerekeknek felfedezőútra kell indulniuk, így hát szüleinktől könnyes búcsút véve mi is hajóra pattanunk, és egy szigetcsoport felé vesszük az irányt. A régió, a közeli városka és eleinte aprócska birtokunk nevét persze mind mi adhatjuk meg, így érhetett partot hajónk Amantidóban, ahol a Yucca városával szomszédos szigeten húztuk fel Firpoland zászlaját. (A Puffin név sajnos csak utólag jutott eszembe.) Az új otthonunkként szolgáló lerobbant, kupis és szeméttel teli kis viskó körül szerencsére minden alapvető szerszámot megtalálunk, ami a boldoguláshoz és a túléléshez kell. Bizony, életünk ugyanis nemcsak öntözgetésből és fakivágásból áll, mivel karakterünk állapotára is figyelnünk kell, bár csak a beállított nehézség függvényében. Nekem például, a rögzített kameranézet miatt máig nem tudom, hogy hogyan, de élből sikerült már az első percekben benyalnom valahogy egy mérgezést. Sebaj, egy kiadós alvás a legtöbb problémát szerencsére megoldja.

Önellátó életmódunk kicsit döcögősen indul, amiben közrejátszik többek között iszonyatosan szűkös tárhelyű hátizsákunk, és az alapanyagokon kívül valamiért időt is igénylő tárgykészítés. Ehhez aztán még olyan érthetetlen megoldások is társulnak, mint például az, hogy az ágyásokba csak pontosan hat ugyanolyan típusú – és lehetőleg szezonális – magot vethetünk el. Öt vagy kevesebb maggal a kezünkben tehát legfeljebb a földet bámulhatjuk, és más növényekkel sem pótolhatjuk ki a hiányt. Természetesen a szokott módon fokozatosan egyre jobb viszonyba is kerülhetünk a helyiekkel, és persze a románc lehetősége sem marad el, ahogy a haszonállatokkal foglalkozás, az építgetés és más ismerős elemek sem. A közös móka jegyében ráadásul akár egy barátunkat is meghívhatjuk, hogy segítsen szigetlakó életünk kihívásainak legyűrésében.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Saját boldogulásunk persze csak a kezdet, ugyanis másik feladatunk a környék felvirágoztatása a különböző boltokkal és látványosságokkal, hogy idővel igazi turistaparadicsom váljon belőle. Az idő múlásával számos szezonális esemény is vár ránk, a születésnapoktól kezdve a fesztiválokig, így érdemes sűrűn lapozgatni a naptárat.

A Spirit of the Island alapvetően hozza a kötelező életszimulátor-RPG elemeket, és néhány érdekességet, de jelenlegi állapotában kiemelkedőnek nem igazán mondható. Kellemesen el lehet vele szórakozni – különösen egy barátunkkal közösen –, grafikai stílusa igazán aranyos, azonban egyelőre sok tekintetben csiszolatlan, a rögzített kameranézet gyakran megnehezíti a dolgunkat, és van benne jó néhány átgondolatlan megoldás is. Ettől függetlenül már most is abszolút élvezhető, így a műfaj kedvelőinek megérhet egy próbát, aztán ki tudja, lehet a korai hozzáférés végére már sikerül is az említett hibák és furcsaságok többségét kigyomlálni.