Nem olyan régen írtunk a Monogamy című társasjátékról, ami több szempontból is kellemes meglepetésnek bizonyult, elvégre felnőtteknek szóló társasként nem is kizárólag a testiségre koncentrált, inkább a párkapcsolatot mélyítette, mindezt ráadásul jó kérdésekkel és feladatokkal közelítette meg. Partnerünktől, a Vágyaim.hu online shoptól azonban másik terméket is kaptunk, elvégre, ahogy azt az előző cikknél is írtam, a cél a felnőtt társasok általános megítélésének és minőségének kiderítése, megértése volt. A kíváncsiság, hogy mit tudnak felmutatni, miközben a témában meglehetősen bő a választék, nagy a felhozatal, és a zsáner már a magyar piacon is több címmel vetette meg a lábát. Ezúttal két játék kerül terítékre, amik alapvetően egészen más oldalról közelítik meg a szexualitás kérdését. 

Érzékek birodalma

  • Partner/Hazai kiadó: www.vagyaim.hu 
  • Típus: felnőtt
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 18+
  • Ár: 12 990 forint

Hogy a nagyobb társasjátékos oldalakon csak a Monogamyra akadtam rá, az nem jelent semmit, itt az előítélet sötét fellegei még nem árnyékolták be gondolataimat, azonban az Érzékek birodalmának doboza már egy kicsit kikezdte ezt az alapvetően elfogulatlan viszonyt. A vékony, behajtogatós kartondoboz minden, csak nem ellenálló, ráadásul valahogy a dizájnvilág is évtizedekkel ezelőtti stílust képvisel, ez pedig a fedelet felhajtva csak még hangsúlyosabbá válik. Mert bár pozitívumként néhány egyszerű játékszer is helyet kapott a csomagban, a szórólapos jelleggel megoldott kuponok és feladat-lapkák tengerében elmerülő, szintén meglehetősen olcsó anyagból készült tábla messze nem az a fajta, amit az ember izgatottan vesz kézbe.

Van viszont egy jópofa eleme a táblának, vagyis egyből kettő, hiszen két szerencsekérekkel is rendelkezik, avagy a jelzőket megpörgetve mindig más eredményt kapunk, amit a mechanika ki is használ. De az alapoknál kezdve egy szimpla dobsz-mész játékmenetről van szó, aminél időnként csókot adhatunk a másiknak, ihatunk, kártyákat húzhatunk vagy éppen pörgethetünk, ezzel is újabb feladatokat szerezve. Időközönként pedig kuponokat kapunk, a nyertes pedig az, aki a játék végére többet szed össze belőlük, hogy végül a következő 30 napban be is váltsa azokat a párjánál. Természetesen nem 50 százalékos árkedvezményről van szó a különböző háztartási gépeknél, hanem orális kényeztetésről, szenvedélyes szeretkezésről, vagy éppen minden házimunka átvállalásáról.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindezekből még akár valami jó is kisülhetne, függetlenül az anyagminőségtől, de sajnos nincs így. A rendkívül gyenge kártyák/kuponok, a doboz, a játéktábla egyaránt egy adott szintet mutatnak, ráadásul a leírások magázódós stílusa is meglepő ebben a témában. Az oldott hangulatot ez a fajta merevség nem kifejezetten segíti, míg a feladatok is visszafogott mennyiségben vannak jelen (összesen van 30 darab kártya), ráadásul nem is túl ötletesek. A figurák éppen úgy rendben vannak, ahogy a dobókocka, ilyen téren semmi extrát nem tapasztalni, illetve a kiegészítők (jegyzettömb, ceruza, szemtakaró, masszázsolaj, pici és egyszerű vibrátor) is a legalapabb verzióban kerültek a csomagba. Éppen ezért meglepő az árazás, ami az egyes, majdhogynem silány elemek mellett is a legmagasabb az eddig kapott felnőtt társasok között, és ez adja meg a végső lökést ahhoz, hogy az Érzékek birodalmát semmiképpen sem ajánljam olyan játékok mellett, mint a Monogamy. Vagy éppen az AVK.

AVK: Adsz Vagy Kapsz?

  • Partner/Hazai kiadó: www.vagyaim.hu
  • Típus: felnőtt
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 18+
  • Ár: 8990 forint

Semmi csicsa, semmi méretbeli nagyzolás, elvégre egy felnőtt társasnál a leginkább odaillő elmondani, hogy nem a méret a lényeg – az AVK kompakt kis dobozban, társaihoz képest modernebb dizájnvilággal érkezik, aminél a kiadó azt is kiemelte számomra, hogy ez az első gendersemleges szextársas. Mielőtt ezt bárki valamilyen szitokszónak tartaná, gyorsan hozzáteszem, hogy annyi a lényeg, hogy nincs külön női vagy férfi feladat, ami ebben az esetben semmit sem vesz el az élményből, semmiféle negatív hozadékkal nem rendelkezik.

Ahogy említettem, a doboz kisebb méretű, így akár egy utazás során is alkalmas társ lehet, és hát inkább egy ilyen játékot vigyünk magunkkal harmadiknak, mintsem a szomszédot. A tábla ennek megfelelően kicsi, három részből áll és kihajtogatható, viszont a célnak tökéletesen megfelel. Az egyre forrósodó hangulatért a három kategória/szegmens felel, az S(ejtelmes), E(rotikus) és X(-trém) betűkkel megjelölve, a figurák pedig a feladatokkal kikövezett úton haladva, egy számozott D6 segítségével haladnak, valamint néha a szegmensnek megfelelő színnel ellátott másik kockával is dobnak, hogy kiderüljön, adott helyszínen milyen feladatot kell elvégezni. Lehet még iszogatni, van olyan, hogy a feladat az, hogy valaki beszéljen csúnyán, a legfontosabbak azonban az AVK-mezők, amikre lépve mindig a megfelelő pakliból kell húzni egy feladványt.

A kártyák pedig eleinte még visszafogottabb, majd egyre izgatóbb feladatokat tartalmaznak, amik először inkább lazítják a gátlásokat, majd egyre izgalmasabb irányt vesznek, hogy a végén már semmilyen tabu ne maradjon a párok között. És bizony ember legyen a talpán, aki a három kategórián szünet nélkül végigmegy... mi bizony elsőre erősen megküzdöttünk vele, hogy legalább a feléig tartsuk magunkat a feladatokhoz. Hogy az egyik fél a feje búbjától a lábujjáig csókolgassa végig a másikat, majd visszafelé egy pontot nézzen ki magának, ahol elidőzik; vagy hogy a másik szemét bekötve tegye annak ajkához bizonyos testrészeit, amit aztán fel kell ismerni; nos, ezek mind olyan feladatok, amiknél igen könnyen elszabadulnak a dolgok, utána meg már nehéz a játékhoz visszatérni. De ugye pont ez az AVK lényege, és ha nem is sikerül eljutni a tábla legvégére, mindenki ad és kap, illetve mindenki ugyanúgy csak nyer vele.

Ráadásul itt a minőségbe is nehéz belekötni. Lehet, hogy a doboz tartalma csak a lényegre szorítkozik, de a kártyák, a tábla, a kocka anyaga rendben van, a dizájnba szintén nem kötnék bele, a feladatok pedig tökéletesen megfelelnek a célnak, és heteró párként fel sem tűnt a gendersemlegesség, ami nekünk nem vált kárunkra, másnak viszont könnyítheti a beleélést. A szövegvilág tökéletes a célhoz, se nem túl merev, se nem feleslegesen óvatoskodó, nyelvezet szempontjából egyébként szerintem ez volt a legjobb darab. Mindezek mellett az árazás is tökéletes, hiszen a 8990 forintos ár a tesztelt felnőtt társasok közül a legolcsóbbnak számít, miközben mindent megkapunk, ami a kategóriában számít: hogy az összesen 72 kártya egy darabig elegendő feladatot biztosít, az tuti.  

Játék az élet – és a szex is

Elmondhatjuk tehát, hogy a hármasból egyedül az Érzékek birodalma vizsgázott rosszul, ami mellett az AVK: Adsz Vagy Kapsz? bárkinek ajánlható, aki szeretne kicsit elmerülni a szenvedélyes szexualitásban, míg a Monogamy akár párkapcsolati terápiaként is megfelelőnek bizonyulhat. Ha választanom kellene a Monogamy és az AVK között, nehéz dolgom lenne, de a célközönség egészen jól különválasztható. Előbbi ugyanis elmerül a gondolatok és érzelmek, emlékek között, ami inkább a régebbi kapcsolatokat célozza, míg az AVK a frissebb pároknak is tökéletesen elég, plusz gendersemlegessége miatt további csoportokat is sikeresen megcélozhat. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egy dologban azonban mindkettő megegyezik (nyelvezete miatt az Érzékek birodalmát itt sem tudom pozitív példaként felhozni): a szex nem kényszer, nem feladat, nem valami merev és szabályokhoz kötött dolog. Ha két ember valóban szereti egymást, a kémia pedig megfelelően működik, akkor egy tabumentes élvezeti faktorról van szó, ami egyben játék és mindaddig hihetetlen érzéseket képes nyújtani, amíg megvan az összhang, és ha nem veszünk el a gátlások között. És igen, az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy a felnőtt társasok is a társasjátékok részei, még ha azon belül egy másik kategóriát is képviselnek. De játékok, párosak, ráadásul jobb esetben kimondottan szórakoztatóak is.  

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát