Oké, én kifejezetten filmrajongó vagyok, így ismerőseim és barátaim között is akad (jó) néhány olyan fazon, aki helyből rávágja a megoldást, ha egy adott alkotás évszámát vagy főszereplőjét megkérdezed. Emlékszem, hogy az X360-as Scene It?-epizódokkal hosszú órákon át nyomtuk, újra és újra, a végsőkig kihasználva a zseniális “buzzer” kontrollereket, miközben elképesztően jól szórakoztunk a különféle feladványoknak hála, a már-már vérre menő küzdelmek közepette. Nos, valami ilyesmivel próbálkozik a Big Potato is, miközben a 2019-es Blockbuster nemrég megkapta kisebb és olcsóbb, Returns alcímmel ellátott folytatását/önállóan játszható kiegészítőjét is.  

Blockbuster és Blockbuster Returns

  • Kiadó/partner: Big Potato
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 4-10 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 1,10/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 20 és 13 angol font, nagyjából 9300 és 5400 forint

A BGG-s nehézség nem véletlenül áll 1,10-en, hiszen filler partijátékként a Blockbuster mindkét része könnyed szórakozást ígér, pofonegyszerű szabályokkal. A külső mindkét esetben olyan, mintha csak egy VHS-t kapnánk elő a szekrényből, az eredeti játéknál még a hagyományos, bolti vagy tékás, műanyag tokos verzióban, míg a folytatás esetében a szimpla kartontokos, házi felvételekre is használt formában. Mivel előbbi kicsit nagyobb, több minden fért bele, de a Returns-nek sincs oka szégyenkezni.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Az alap elképzelés: középre kerül a kisebb méretű, összesen hat területre osztott tábla, közepén a magasba csúcsosodó Blockbuster jelzővel, a játékterületre pedig lekerülnek még a kihívás- és filmkártyák, plusz az időmérő gomb. A két csapatba tömörülő játékosok mindkét oldalon választanak valakit, aki képviseli őket, majd mehet az egymás elleni küzdelem, amikor a kihívás-kártya mutatja a témát (film vámpírokkal vagy az űrben és a többi), a két fél pedig adott időlimit alatt (a gomb használatával, ami számolja az időt) mond olyan címet, amire ez ráillik. Amennyiben az idő lejár, és nem sikerül újabb filmet felemlegetni, jön a második kör. Ebben az előző kör nyertese felhúz hat filmkártyát, amit a többieknek nem mutat meg, majd 3-at átad a másik csapat játékosának, hármat pedig megtart. A felek lehelyezik ezeket a saját oldalon az “egyetlen szóval”, “idézet” és “játszd el”  mezőkre, majd egyenként mepróbálják rábírni a társakat a helyes válaszra. Vagy egyetlen szóval utalva a mozifilmre, vagy egy emlékezetes idézettel, vagy pedig elmutogatva valami híres jelenetet. A sikeresen begyűjtött kártyák a csapathoz kerülnek, ha pedig minden típusból (8 műfaj) sikerült egyet bezsebelni, meg is van a győztes. Vigyázat, ha egy adott zsánerből három kártyát felhasználunk, mástól ellophatunk egy kívánt műfajkártyát!

A Returns lényegében ezt a hagyományt és megoldást viszi tovább, csak éppen újabb kategóriákkal, egy kisebb táblával, valamint gomb nélkül, amit kivált a Big Potato telefonos applikációja. Persze akár egy sima stoppert is igénybe vehetünk, itt a játékélményen van a hangsúly, nem is az eszközön. A Blockbuster Returns a korábbi 200 helyett “csak” 100 kártyát tartalmaz a négy kategóriára, viszont az ára is jóval barátibb, miközben a remake-eknek/rebootoknak, földönkívülieknek és a nem annyira gyerekeknek szóló alkotásoknak is külön figyelmet szentel. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha szereted a filmeket, itt a helyed!

A Blockbuster-játékok nagyjából a legegyszerűbb módon, a leginkább közérthető formában nyúlnak a témához, olyan stílusban, ami mind a filmrajongóknak örömöt okozhat, mind pedig azoknak, akik csak néhány hetente ülnek le egy-egy érdekesebb cím elé. A lényeg itt a társas szórakozáson és a poénokon van, amik automatikusan jönnek a feladványokkal… azt hiszem, nem kell mondanom, hogy például milyen lehetőségeket rejt magában, ha Az ördögűzőt kell idézettel vagy eljátszva bemutatnunk a többieknek. Szóval a hangulat alapvetően remek, jó társasággal mindenképpen garantált a nevetés és szórakozás, ehhez pedig nyugodtan beszállhatnak olyanok is, akik nem kenik-vágják az évszámokat és műfajokat. Vannak régi és új filmek, avagy a Marvel modern csodái is szóba kerülnek, lényegében mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit. A kártyák és egyéb összetevők minősége rendben van, egyedül csak a Scene It? kiváló ötleteit, fejtörőit hiányoltam, amikből többet is át lehetett volna menteni a társasjátékos formába. Képrészletek, jelenetekre jellemző rajzok és karakterek, ilyesmik. Mindenesetre az ár nagyon baráti, főleg a folytatásnál, szóval, aki szereti a filmeket, annak ajánlott partijátékról van szó, amitől nagy mélységet vagy csodákat várni felesleges, hiszen az egyetlen cél a szórakozás.  

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát