darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-fejlec.png

A Mythic Games nem először viszi egy portékáját a közösségi finanszírozás legfontosabb platformjára, amivel utoljára még májusban szembesülhettünk, mikor a HEL: The Last Saga nyert meg magának egy rakás támogatót. A vikinges játékról és magáról a csapatról is beszámoltunk, sőt még egy interjút is készítettünk a társasjátékok közösségi finanszírozásával és a Mythic Games terveivel kapcsolatban. Akkor még nem került szóba, de azóta hírként már felmerült az oldalon: a francia kiadó nem akármilyen témához nyúlt legújabb produkciójával, hiszen az indie Darkest Dungeon fizikai mását készül összekalapálni. De vajon mi az a Darkest Dungeon?

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-5.jpeg

Rettegés a mélyben

Nem véletlen a cím, a legsötétebb járatok és helyszínek elevenedtek meg a 2015-ben korai hozzáférésben, majd PC-n 2016-ban már végleges változatában elrajtoló programban, ami azután konzolokra is ellátogatott, sőt számos DLC-t is megért. A lovecrafti hatásokkal bíró, 2D-s, roguelike RPG egy négyfős csapat menedzselését teszi lehetővé, amely számos termet és szobát, különböző helyszíneket fedez fel, miközben kincseket gyűjt be és szörnyetegekkel küzd meg. A csavar az egészben, hogy a hősök nem halhatatlanok, sőt könnyen sérülnek és távoznak az élők sorából, hogy aztán a helyüket más kalandorokkal töltsük fel. Sőt, még az elméjük is veszélybe kerül a nyomasztó kalandozások közepette, így a külső hatások a viselkedésüket is befolyásolják.

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-6.jpeg

Ez a játékmenet-mix, a mechanikák ügyes keverése határozta meg a Darkest Dungeon sikerét, no, és persze a vérfagyasztó és egyben néhol komikus hangulat, valamint a remek, kimondottan sajátos látványvilág. Az indie videójáték nagyon gyorsan nagy siker lett a játékosok körében, azóta pedig számos kiegészítéssel bővült, így például kerültek be új kasztok (Musketeer), helyszínek (The Butcher’s Circus), vagy éppen történeti elemek, mint a The Color of Madness, ami… mondtam már, hogy van itt némi lovecrafti szál? Nos, ebben már a címből sejthetően is rendkívül erős. 

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-mini-setup-1.jpg

Apa, kezdődik!

Igen, a Darkest Dungeon egy megkerülhetetlen címe az évtizednek, ami nem véletlenül szerepel sokak kedvencei között. Úgy értem, hogy rengeteg játékosnak ez “az a bizonyos” indie videójáték, ami a független játékfejlesztés és a közösségi finanszírozás létjogosultságát is bizonyítja. Ötletes, minőségi, formabontó és merész, miközben kihívással is bőven rendelkezik, amihez egyedi stílus társul. Hogy ebből nemcsak társasjáték készül, de egy már bizonyított csapatnál, hasonlóképpen a közösségi finanszírozás intézményének hála, az különösképpen sorsszerű.

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-box.jpg

Márpedig úgy tűnik, hogy a Darkest Dungeon: The Board Game mindenben méltó lesz elődjéhez: procedurálisan felépülő, végtelen számú dungeonök; egyedi, fejleszthető hősök; paranoia-rendszer, ami kihatással van a karakterekre; nagyszerű art-dizájn, ami a videójátékot veszi alapul. Mindez minikkel, elvállalható küldetésekkel, 1-4 játékos számára, abszolút kooperatív formában. Érdemes tehát ránézni a holnap startoló kampány oldalára, feliratkozni rá, majd minél előbb lecsapni egy saját példányra, amivel aztán újabb őrületes kalandok várnak a legsötétebb dungeonök mélyén. Addig pedig következzen néhány hazai gamer válasza arra, miért is olyan remek cím a Darkest Dungeon!

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-4.jpg

  • “Switchen és PC-n is megvan. Munkahelyen a legjobb időtöltés.”  Levente
  • “Érdekesek a karakterek, ötletesek a mechanikák, nagyon egyedi a hangulata, jó a humora.”  Dani
  • “Mivel a BDSM pornó előfizetés drágább, ezért választottam ezt a szórakozási formát.”  Bence
  • “Ilyen jól még nem szórakoztam azon hogy szívrohamot kap valaki.”  Levente
  • “Nekem éhenhalt egy hősöm benne...”  Gergely

Kickstarter-kampány

A kiadó honlapja

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát