A Mythic Games legújabb játékának kampányáról már írtunk nemrég, cikkünkben pedig alaposan kiveséztük, mi minden várható a vikinges túlélőhorror társastól, ami nem mellesleg legacy-jelleggel működik. Azóta már a kitűzött cél sokszorosát sikerült teljesíteni, nem mellesleg kiderült egy csomó apróság, amiről a kiadó még lerántotta a leplet. Így a 130 dolláros ár is (nagyjából 42-43 000 forint), ami elsőre talán soknak tűnik, de azt figyelembe véve, milyen tartalmas csomagot kapunk cserébe, már nem is olyan vészes. Kezdjük azzal, hogy a 13 fejezetes sztorihoz több mint félezer kártya, több mint 100 mini tartozik, ami igen impresszív mennyiség, továbbá a képek és artok alapján a minőséggel sem lesz probléma. Ajánlott beszerzés? Ha nem akarsz lemaradni, mindenképpen, elvégre a HEL: The Last Saga Kickstarter-exkluzív, ráadásul a Mythic Games nem árul zsákbamacskát, ez már korábbi alkotásain is látszódik. Nézzük, mik ezek. 

mythic-games-joan-of-arc-logo-pcguru.jpg

Time of Legends: Joan of Arc

  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Nehézség: 3,5/5

A százéves háborút feldolgozó játék történetét jó eséllyel mindenki ismeri, bár hozzá kell tenni, hogy nem ebben a formában. Már csak azért sem, mert a tavalyi Kickstarter-siker elég szabadosan nyúlt a történelmi témához, emiatt angyalok és démonok, sőt farkasemberek is részei a históriának, mely a kártyákon és kockadobáson alapuló, menedzsmenttel és intrikákkal díszített játékmenetben csúcsosodik ki. 1-4 játékos vehet részt a háborúban, melyben valós eseményekből építkező fejezetek során kell a misszióhoz tartozó kiindulásnak megfelelően felfedezni a környéket és menedzselni seregünket, mialatt nagyon nagy hangsúly kerül a helyiekkel történő diskurzusokra, melyek kártyákon keresztül zajlanak.

mythic-games-joan-of-arc-doboz-pcguru.jpg

A kellőképpen összetett Joan of Arc során nem elég harcolni, az erőforrás-menedzsment és a terület felfedezése éppen úgy fontos. Bár a történet valós alapokkal rendelkezik, mítoszok és régi történetek felelnek a hangulat megbolondításáért, így péládul a farkasemberes regék nem állnak távol tőle, ahogy a sárkányok sem. A hexagonális, moduláris tábla, a több mint 200 mini és kártya, a rengeteg token és jelölő kimondottan tartalmas és izgalmas szórakozást biztosít a wargame-ek kedvelőinek.

mythic-games-super-fantasy-brawl-logo-pcguru.png

Super Fantasy Brawl

  • Játékosok száma: 2
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Nehézség: 2/5

Fabulosa világát áthatja a mágia és annak minden pozitív eredménye: ezt a földet régóta nem pusztítja háború és éhínség, elvégre előbbire már semmi szükség. Varázslattal bármi megteremthető, így akár az étel is, vagy bármi, amit éppen kívánnánk, így hát a javakért folytatott harcok is feledésbe merültek. Hogy legyen azért némi kihívás és küzdelem, megszületett a Super Brawl, aminél egy arénában csatáznak a szemben álló felek. Ebben az esetben a két játékos, akik a Mythic Games talán legkönnyebb és leggyorsabb társasában tetszés szerint társított 3-3 hőssel esnek egymásnak.

mythic-games-super-fantasy-brawl-pcguru.png

Merthogy a szintén Kickstarter-győztes Super Fantasy Brawl bizony arénaharcokat kínál, az akár véletlenszerűen is választható karakterek pedig nemcsak minikkel rendelkeznek, de bizony 6-6 személyes kártyával is, amik képességeiket hivatottak jelezni és alkalmazni. Mivel így a kombinációk száma kellően nagy (alapesetben 12 bajnokot találunk a dobozban, amihez még kiegészítők is léteznek), nem is kérdéses, miért olyan szórakoztató ez a rendkívül gyors, akár fillerként is tartható játék, ami kifejezetten egyedi stílussal és prezentációval rendelkezik.

mythic-games-solomon-kane-art-pcguru.jpg

Solomon Kane

  • Játékosok száma: 1-5
  • Játékidő: átlagosan 90-240 perc
  • Nehézség: 2,5/5

Robert E. Howard kedvelőinek jó eséllyel nem kell bemutatni a szerző másik közkedvelt figuráját, elvégre Conan mellett Solomon Kane is jól ismert alak, aki még filmfeldolgozást is megért. No, és persze társasjátékost is, ha a szintén Kickstarteren sikerre vitt adaptációt vesszük alapul. A Mythic Games alkotása (melyen a Dreadball, a Dungeon Saga és a Mars Attacks tervezője, Jake Thornton dolgozott) ráadásul bőven megragadta az emberek figyelmét, elvégre a felfedezésen és harcokon alapuló produkció több mint a kívánt összeg tízszeresét hozta össze. Nem mellesleg az alapnak megfelelően kellőképpen tematizált, izgalmas történetekkel teli kampányt kaptunk, ami menedzsmenttel és harccal dobja fel a rendelkezésre álló, eredeti sztorikból táplálkozó felvonásokat.

mythic-games-solomon-kane-pcguru.jpg

Minden felvonás 8-10 fejezetből áll, ezek viszont attól függően alakulnak, hogy a játékosok miképpen reagálnak a helyzetekre, milyen döntéseket hoznak és milyen sikerrel teljesítik feladataikat. A sötétség elleni harc során természetesen a felfedezés éppen olyan fontos, mint a küzdelem, illetve a környezetből begyűjthető információk összessége. Közel 50 mini, több száz kártya és mindenféle token, jelölő lapul az alapjáték dobozában, amit további kiegészítők dobnak fel. Az akár egy fő által is játszható, de kooperatív változatában többjátékos társas természetesen rengeteg ismert szereplőt is felhasznál a sokadik alkalommal is újrajátszható kampány során, ami a rajongóknak egy jól ismert dark fantasy világot biztosít elképesztően izgalmas formában.

mythic-games-reichbusters-doboz-pcguru.jpg

Reichbusters: Projekt Vril

  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Nehézség: 2,93/5

A Reichbusters a nem hivatalos Wolfenstein-társas, ami hasonlóan őrült mulatságot kíván, mint a B.J. Blazko főszereplésével készült világháborús hentelés. 1944-ben ugyanis elég váratlan fordulatot vett a háború, mikor a náci rezsim megfejtette a vril nevű energiaforrást, amivel nemcsak élet adható és gyógyír teremthető, de egészen fura kísérletek során igazi szörnyetegek is születhetnek. Márpedig a németeket nem kell félteni, ők természetesen pontosan erre használták fel tudásukat, ezzel is feladva a leckét a szövetségeseknek. Ennek megfelelően a játékosok (1-4 fő) feladata a nácik leverése és gyilkológépeik megsemmisítése, amire egy könnyed és mégis kellőképpen izgalmas kooperatív társas során van lehetőségük.

mythic-games-reichbusters-minik-pcguru.jpg

A tavalyi Kickstarter-siker (nagyjából a tízszeresével a kívánt összegnek) valóban Wolfenstein-szerű érzetet ad a felfedezendő területtel, a kockadobással és a zajkeltéses mechanikával, aminél vigyáznunk kell, hogy ne hívjuk fel magunkra a figyelmet. Emellett a különböző hősök nemcsak eltérő tulajdonságokkal és paklikkal rendelkeznek, de hőspontokkal is, amiket egy-egy rázósabb helyzetben használhatnak fel, ezzel valóban bizonyítva, mennyire fontos részei a csapatnak. A Reichbusters ugyanis abszolút kooperatív móka, azon belül is az elvontabb, őrültebb fajtából, elvégre a több mint 70 minivel rendelkező alapjátékban elképesztő szörnyetegek és mutánsok adják fel számunkra a leckét, miközben a dizájn és a hangulat önmagáért beszél.

mythic-games-enchanters-pcguru.png

A jövő, avagy az Enchanters: East Quest és Steamwatchers

Az idei esztendő elég mozgalmas időszak a Mythic Games életében, elvégre sorra indulnak kampányaik, akár más kiadókkal közösen, ilyen volt például az Enchanters: East Quest, ami a lengyel Gindie 2016-os kártyajátékához (Enchanters) az első közös kiegészítő. A csomagban 10 pakli, több mint 200 kártya kapott helyet, méghozzá egészen üdítő formában. De a legfontosabb, hogy az East Quest az első a sorban, ha a Phoenix Line-ról van szó, ami a Mythic Games egy új kategóriáját jelenti: ennek hála a csapat olyan már korábban megjelent játékokat támaszt fel “hamvaiból” (alkalmazkodva ezzel a brand elnevezéséhez), amik valamiért nem kerültek kellően széles közönség elé, a koprodukcióban készülő kiegészítőkkel azonban a kiadók további népszerűségre tehetnek szert. Kíváncsian várjuk, milyen franchise-okat sikerül ezzel kibővíteni és mely kiadók munkái kerülnek célkeresztbe.

mythic-games-steamwatchers-pcguru.jpg

De volt még idén más is, mielőtt eljutottunk a vikingekhez. Marc Lagroy első és egyben egészen ígéretes munkája a Steamwatchers, ami egy 2-5 fő részére készült stratégiai játék az ökokatasztrófától sújtotta jövőben, mikor a különböző frakciók a jégvilágok pusztaságában igyekeznek megzabolázni és uralni a geotermikus erőforrásokat, hogy aztán azok birtokában leigázzák riválisaikat. A Steamwatchers nem használ kockákat, kizárólag kártyákat, tokeneket, egy combat wheelt az akciókhoz, valamint természetesen miniket, abból is frakciónként 16-ot. Izgalmasnak tűnik, valamint a miniket elnézve kimondottan igényesnek is. Bár ez általában elmondható a kiadó produkcióiról...

Mindent összevetve tehát a Mythic Games érdekes és látványos címekkel dolgozik, amiknél nemcsak a minik fontosak, de a változatosság és a történet, illetve a játékmechanika is. Már a dizájn mellett, ami általánosságban nagyon erős a feldolgozandó ötletek társaságában. Nálunk a Solomon Kane, Reichbusters és Super Fantasy Brawl ránézésre kiemelt kedvenc, de bármelyiket megnéznénk a felhozatalból, mégis, a HEL: The Last Saga tűnik a legjobbnak mind közül. Érdemes megtekinteni azt a brutális tartalmat, ami a bemutatott képen látszódik, és minél előbb lecsapni erre a csomagra, mert mind a téma, mind a megvalósítás kifejezetten érdekes és izgalmas, ráadásul később lehet, kevés eséllyel próbálkozhatunk csak a beszerzésével. 

Kattints a linkre, majd foglald le a saját példányodat, hogy véletlenül se maradj le róla:

Kickstarter-kampány

mythic-games-hel-the-last-saga-pcguru.jpg