A családi kategória egyre erősebb, és bizony az idei esztendő sem könnyítette meg azok dolgát, akik szimplán egy jó társast vinnének haza a boltból, hogy aztán a kisebbek és nagyobbak is egyformán jól szórakozzanak vele. Az év vége erre csak ráerősített, és többek között beérkezett végre a Gémklubhoz a Lángművesek, avagy a Kickstarteren még leánykori nevén Flamecraftként futó játék, ami ugyan az extra komponenseket sajnos nem hozta magával, de még így is kellően ígéretes volt ahhoz, hogy ne csak úgy kipróbálgassuk, de maximális létszám mellett, kizárólag felnőttekkel is próbára tegyük. Avagy minden oldalról megszemléltük a kis sárkányokat, akik ellepték az asztalt, és bőséggel hozták a különböző nyersanyagokat. Hogy hogyan? Hát egyszerűen!

langmuvesek2.jpg

Lángművesek (Flamecraft)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,16/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 14 990 forint

A történet szerint a kézműves sárkányok nagy kincsnek számítanak, csodájukra járnak az emberek mindenféle tájról, hiszen finomságokat és hasznos tárgyakat egyaránt előszeretettel készítenek, aminek persze a boltosok örülnek a legjobban. A játékosok ebben az esetben lángőrzőket alakítanak, akik képesek a kis sárkányok nyelvén beszélni, így velük kommunikálva tudják teljesíteni a boltosok kívánságait. És a feladat nem is más, hiszen a városka boltjaiba megfelelő árunak kell kerülnie, amit az eladók bőségesen meg is hálálnak. Már csak az a kérdés, hogy ki lesz az első, aki odaér egy-egy üzletbe, avagy időben tudod-e teljesíteni a megrendeléseket, közben begyűjtve mindent, amire szükséged van.

Sárkány-piac

A játék elején egy meglehetősen nagy, vagyis inkább hosszú playmat kerül az asztalra – bizony, központi tábla helyett playmatet kapunk, ezt azért a bolti kiadás megörökölte a közösségi gyűjtésből. Erre épülnek fel a kezdő boltok, amikre egy-egy kezdő kézműves sárkány kerül, majd a különböző paklik (további kézműves sárkányok, különleges sárkánylapok, bűbájok és város-kártyák) helyét is meg kell keresni, ami szerencsére elég egyértelmű, ráadásul a szabályban is szépen le van írva, be van mutatva minden. Mindenki kap még egy kezdőkészletet, illetve a játéktér környékére letesszük a különböző nyersanyagokat, és már kezdődhet is a sárkány-logisztika és -kereskedelem.

A Lángművesek játékmenete piszkosul egyszerű és letisztult. Egyfelől minden körben egy másik boltot látogatunk meg, ugyanoda nem mehetünk vissza, majd ott különböző akciókat hajtunk végre. Vagy szintén egy bolthoz megyünk, de közben elveszünk egy bűbájkártyát, kifizetjük annak költségeit, majd lepakoljuk a helyszínként szolgáló bolthoz, amivel egyeznie kell a típusnak, ezután pedig szintén akciókat hajtunk végre. Mindent a szimbólumok tesznek lehetővé, illetve átlagban vagy nyersanyagot fizetünk, vagy nyersanyagot, kártyát kapunk. Persze azért ennél kicsit összetettebb a képlet.

Merthogy, ha az első variációt választjuk, akkor a boltba érve annak minden nyersanyagát megkapjuk: mind a boltét, mind a rajtalévő bűbájét, mind a sárkányokét. Utóbbiból három is lehet a helyszínen, ha pedig nincs ennyi, tetszőleges slotba letehetünk egy sajátot, megkapva ezáltal az így letakart jutalmat. Emellett a boltra letett egyik sárkányt is feltüzelhetjük, avagy használhatjuk a speciális képességét. Ami egyébként akár az is lehet, hogy megcseréljük a város egy másik sárkányával. Sőt, még a bolt speciális akciójával is élhetünk. Szóval bőven van lehetőség, de igaz ez a másik opcióra is, mikor bűbájolunk, elvégre itt azért cserébe, hogy nem gyűjtünk be egy rakás nyersanyagot, mindegyik, a bolton lévő sárkányt feltüzelhetjük, ami három tűzokádónál már elég jó kombinációt hozhat. Apróságok még vannak, avagy, ha pl. betelt egy bolt, akkor újabb boltot teszünk a városba; a bolton lévő másik sárkánynak/játékosnak egy nyersanyagot fizetünk és a többi, de ezek apróságok. A lényeg, hogy gyűjtögetünk, kombinálunk, és amint elfogy az egyik pakli (sárkány vagy bűbáj), vége a játéknak, és kezdődhet a pontszámlálás.

Kiművelt művesek

Talán átjött, hogy a Lángművesek nem a legösszetettebb, legkomplexebb társas a Gémklub idei felhozatalából, de még így is pont annyira jópofa és izgalmas, ötletes, hogy a felnőtteket is ugyanúgy megfogja, mint a nagyobb gyerekeket. És igen, a kisebbeket még nem érdemes leültetni elé, hiszen ahhoz túlságosan sok a variáció és a kihívás, ahogy lassan felépül a város, mivel folyamatosan nyílnak a boltok, amik egyre izgalmasabb választási lehetőségeket kínálnak. Persze leginkább annak tükrében, hogy milyen célkitűzéseink vannak a játék során és annak végén. Igen, célkártyákból van aktuális és a játék végén esedékes is, ami alapvetően feldobja a mechanikát, már amellett, hogy a boltkártyákat pl. véletlenszerűen kapjuk, emiatt több alkalom során is simán beválik a társasjáték koncepciója. Sőt, ha már kellőképpen belejöttünk, bevethetjük a segítőtársakat is, akik természetesen további extra opciókat dobnak a receptbe, ami csak még finomabbá válik, pont úgy, mint egy kézműves hamburger.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindehhez nagyon mutatós külcsín társul, avagy a város látképétől kezdve a boltokig, sárkányokig és mindegyik elnevezésééig, a Lángművesek tényleg stílusos és nagyon szerethető, ezzel együtt pedig kimondottan mutatós. Ezúttal kifejezetten sajnálatos, hogy bizonyos elemek KS-exkluzívak maradtak, a kis nyersanyagok, a fémpénzek és a minik ugyanis biztosan nagyot dobnak még ezen az egyébként is pozitív összképen. Aki tudja, az szerezze be az extrákat, egyébként pedig az alapjáték, avagy a bolti verzió is van olyan igényes és kellemes, hogy bátran benevezzen rá az ember. Sokaknál lehet az év végének egyik kedvence, pláne, ha nagyobb gyerek is van a családban, de baráti társaságoknak is simán ajánlható egy könnyedebb, barátságos kis csatározásra, ami igazából arról szól, hogy minél több kis sárkánnyal összebarátkozzunk, ők pedig segítsék küldetésünket. Ami természetesen a kézműves termékek előállítása – és bár a Lángművesek a szó klasszikus értelmében nem az, de közel áll hozzá. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát