Bár ezzel természetesen nem mindenki ért egyet, de az Everdell – Az Örökfa árnyékában egy remek társasjáték, amihez a Fagybérc kiegészítő is rengeteg lehetőséget hozzátett, amik szintén nagyon jót tettek a társasnak. A látványos játéktábla (vagyis már táblák), a nagy fa, a rengeteg kártya a kis meeple-ökkel, igazán mutatós, van mélység is a játékban, de ahogyan a nagyobb címeknél mindig, az alkotók ezúttal is sokat dolgoztak azon, hogy az élmény még teljesebb legyen, ehhez pedig az immáron magyarul is megjelent Virágfesztivál kiegészítő is hozzátesz. Méghozzá többek között külön fajokat, nagyobb játékosszámot, egy piaci helyszínt és újabb eseményeket, avagy egy halom modult, amik közül kedvünkre rakosgathatunk ezt-azt a játékunkba.

Everdell: Virágfesztivál (Everdell: Bellfaire)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6
  • Játékidő: átlagosan 40-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,79/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 16 990 forint

Ugyan a játék maga csak 2018-ban jelent meg, de a kiegészítő története szerint Örökvölgy lakói már közel száz éve építik és szépítik városukat, most pedig eljött az idő az ünnepelésre. A Király és a Királynő ugyanis egy olyan eseményt szervez, ami egy egész éven át tart, egyben pedig megemlékezés Örökvölgy megalapításának 100. évfordulója alkalmából. Itt az idő, hogy megtartsuk a Virágfesztivált!

Virág-feszt

A megszokott Everdell-méretű, de vékonyka dobozban főleg táblákat kapunk, így például egy nagy fesztivál-táblát, egy piactáblát, hat játékostáblát, de a csomag része még 28 kártya (9 esemény, 4 erdei tisztás, 15 különleges képesség), 7 babérkoszorú-lapka, 4 piaclapka, 8 nyersanyag korong, 1 Varjúháj lapka, valamint 12 erdőlakó meeple és 2 béka nagykövet. Ezeknek a nagyobb része pedig szimpla modul, ami tetszés szerint variálható az alapjátékkal és a kiegészítésekkel, egyfelől akár egyszerűsítve a látképet és a felkészülést, másfelől pedig megvariálva a már ismert elemeket és mechanikát. Kezdjük ott, hogy ezúttal a nagy fát már hagyhatjuk az alapjáték dobozában vagy a polcon, a Virágfesztivál tábla ugyanis ezt váltja ki, egyben pedig két modullal egyből bővíti a játékot. Erre a táblára kerülnek ugyanis az évszakokkal megnyíló plusz munkások és az események, sőt utóbbiakat le is cserélhetjük teljesen újakra, avagy más teljesítendó célokért kapjuk a jutalmat. 

De fontosabb a piac és a virágfesztivál esemény. Utóbbi egy extra eseménylapka, aminél a cél, hogy mind az öt színből legyen kártya a városunkban, ezért jár a pont. Izgalmasabb variáció a piac, amire négy darab piaclapka kerül. Amennyiben alapállásban, a felső sávon vannak, ide lépve egyszerűen kiválasztjuk az egyiket, megkapjuk a feltüntetett nyersanyagot, majd a lapka lekerül az alsó, cserélős sávba. Itt már kártyát kell eldobni az immáron két bármilyen nyersanyagért, hogy aztán a lapka visszakerüljön a felső sávba. Nem egy bonyolult rendszer, annál nagyobb segítség, ha pont valami nyersanyagra lenne égető szükségünk, de a beszerzése éppen nehézkes. A piacot egyébként a normál alapjátékhoz is hozzápattinthatjuk, ha nem használjuk a Virágfesztivál táblát, ilyenkor ehhez egy külön táblát kapunk, ahogy a játékosok is rendelkeznek egy-egy extra táblával, amin a nyersanyagot és a munkásokat gyűjtögetik, sőt ezekhez építhetik városukat is. Kapunk még új erdei tisztásokat is, babérkoszorú-lapkákat, amik a játék végén adnak extra pontokat azoknak, akik valamiből a legtöbbet gyűjtötték, továbbá a képesség-kártyákkal külön fajokat kapunk, amivel mindig valami képesség is jár, ezzel kicsit megvariálva a játékmenetet, aszimmetrikus lehetőségeket biztosítva a játékosoknak. Az Axolotl játékos például minden folyóparti helyszínre tokent helyez, és ha egy munkása odakerül, akkor extra nyersanyagot kap a tokennel; a mókus fa-nyersanyagban erős; a bagolynál pedig a kézlimit nő, sőt a lapokkal is képes variálni és így tovább.  

Bővítmény

A Virágfesztivál egy, a szó klasszikus értelmében vett bővítmény. Nem egy kifejezett kiegészítő, valami nagyobb és a játékmenetet komolyabban felborító extra hozzávalóval, hanem egy számos modult tartalmazó csomag, amiből bármit bevethetünk az alapjáték vagy akár a teljes Everdell-franchise birtokában. Ha akarjuk, csak frissítjük kicsit az eseményeket, erdei tisztásokat. Ha szeretnénk, aszimmetrikus képességeket dobunk be, ezzel kavarva fel az állóvizet. Ha akarjuk, piacolunk vagy nyugdíjba küldjük az Örökfát. Vagy éppen mindent egyben bevetünk, kiélvezve ezzel már egy egészen új élményt. Csak rajtunk múlik, mennyire élünk a lehetőségekkel, mennyire élvezzük ki lassan az extra tartalmakat. És ezek az extra tartalmak többnyire jók és élvezetesek, főleg, ha például a sokfajta képességlapot nézzük, valamint az 5-6 játékosszámra növelő modul is jó, de azért arra senki ne számítson, hogy a játék gyökerestül fog megváltozni, miután a kis erdei állatkákat elküldjük bulizni a Virág-fesztre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezzel együtt a dizájn jó, ahogy az ötletek is, az apró változtatások pedig működnek a játékban, ami eddig is remek volt, de azt lehetett érezni, hogy valamivel fel kell dobni. És míg azt gondolom, hogy a Fagybérc alaposan fel is dobja a mechanikát és az összképet, addig a Virágfesztivál apróbb moduljai kisebb változtatásokat és vérfrissítéseket végeznek. Emiatt, aki már régóta az Örökfa hű rajongója, számos játékon van túl, annak nagyon jól jönnek még ezek a kisebb variálások is, míg a frissen érkezőknek talán nem szükségszerű a csomag beszerzése. Bár az is igaz, hogy az alapjáték után talán jobb először a Virágfesztivállal indítani, majd ha azt már sikerült kiismerni, csak utána átugrani a Fagybércre, így nagyobb lesz a váltás. Ettől függetlenül az Örökfa árnyékában továbbra is jó várost építeni és ünnepelni, így reméljük, hogy 100 év múlva ismét lesz miért visszatérni a völgybe, egy újabb nagy megemlékezés apropóján.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát