Bár a nyomtatás alapjai már az első évezredben sem voltak ismeretlenek, sőt 1041-ben a magasnyomtatás még tovább fejlődött, ezzel mozdítható formába váltva, miközben a litográfia, avagy a síknyomtatás feltalálására majdnem az 1800-as évekig kellett várni, az igazi forradalom és a nagy európai fejlődés már az 1400-as évek derekán beköszöntött. A német ötvösmester és feltaláló, Johannes Gutenberg neve összefügg az első nagy példányszámban nyomtatott dokumentum megjelenésével, elvégre ő volt az, aki az 1400-as években a szőlőprés mintájára megalkotta a nyomósajtót, ezzel forradalmasítva a technikát, ami az egyenletes nyomást biztosította. Az eljárással immáron különálló betűket lehetett készíteni, az öntőformák falait pedig úgy alakították ki, hogy szabályozhatók legyenek egy úgynevezett matrica segítségével. Mindez a kéziszedés megjelenését is magával hozta, mely módszert manapság is használják a nyomdákban. Gutenberg korai nyomtatványai kisebb sajtótermékek voltak, később pedig elkészült élete legnagyobb műve, a 42 soros Biblia, amely 641 lapot tartalmazott. Mi pedig, 2022-ben, ha nem is Bibliaként, de elkészíthetjük saját műveinket, méghozzá a maga módján egy rendkívül látványos, tematikus euró formájában.

Gutenberg

  • Partner/kiadó: Granna
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,55/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 229 lengyel zlotyi, nagyjából 18 600 forint

Ugye van az a téma, van az a látvány, van az a játékmechanika, amit meglátva az ember már nyomná le a megfelelő gombot a vásárláshoz, és bizony a háromból nálam kettő egyből megvolt, mikor megláttam a Granna legújabb társasjátékát, ami Gutenberg nevével ellátva a nyomtatás, a print technológia hőskorát dolgozza fel, annak legfőbb szereplőivel és elemeivel. A letisztult, de nagyon mutatós dizájn és paszteles színvilág egyből megragadta a szemem, miközben bizonyos elemek (azok a fontok!) hatására még egy-egy könnycseppet is elmorzsoltam a szemem sarkában, pláne abba belegondolva, hogy a nyomtatás és a sajtótermékek világának egyik legfontosabb hatását és forradalmát játszhatom újra. Bár elsőre a játékmenet nem állt össze a fejemben, azért bíztam benne, hogy kézbe kapva és asztalra helyezve már egészen más lesz a leányzó és még inkább a nyomat fekvése.

Imprimálásra felkészülni!

A Gutenberg esetében, akár egyedül, akár többen játszunk, a setup elsőre kicsit kuszának tűnhet, de igazából már az első komolyabb áttekintés vagy tényleges próbálkozás után helyreáll a dolog. A fő játéktábla lényegében minden szegmensét nézve egyértelműen mutatja, mi hova való, legyen szó a megrendelés-kártyákról, a színekről, a fejlesztésekről vagy a pártfogókról. Emellett mindenki kap két saját táblát, az egyiket mindenki számára láthatóan, az akciók elvégzéséhez és a fejlesztésekhez, míg a másikat paraván mögött, az akciók előtt, a sorrend felállításához. Ezúttal ugyanis a felkészülés titokban zajlik, mikor az apró eltérésekkel rendelkező jelölő-mennyiségét mindenki a számára megfelelő módon használja fel az 5 kategóriára. Ha mindenki elkészült, jöhet az összevetés, és akinek egy-egy kategóriában a legtöbb jelölője van, az végezheti el elsőként azt a bizonyos akciót, és így haladunk tovább, míg minden jelölő akcióra nem lett váltva. Előfordulhat, hogy valaki egy akcióból teljesen kimarad, de itt lényegében pont az az elsődleges szempont, hogy kinek melyik éppen a legfontosabb lépés és hozzávaló, amit mindenképpen meg kell szereznie. Rangsorolás, kérem és stratégia.

Ezután jöhetnek a tényleges lépések, amikkel rendeléseket vehetünk fel (külön a fontokra, külön a színekre és egyéb hatásokra), nyomdánkban egy fogaskereket helyezhetünk el, esetleg a képességeinken fejleszthetünk. Utóbbi esetben a saját táblánk központi részének négy sávján emelhetjük az adott szintet, bizonyos pontokat elérve további jutalmakat megnyitva, sőt a legfelsőbb pontokra jutva már egyből győzelmi pontokat biztosítva. A fogaskerekek pedig mindig az adott forduló legelején (így a legelső fordulónál még egy eset kivételével nem) állnak be egy új pozícióba, és ezzel biztosíthatnak extra jutalmakat. Ha mindent kihasználtunk, minden lépésünk megvolt, teljesíthetjük a nálunk lévő megbízásokat, melyeknél külön jutalmakat köszönhetünk a fontokat, valamint a színeket, egyebeket tartalmazó megrendeléseknek. A hatodik forduló végeztével pedig kiderül, ki végezte a legjobb munkát, ki tudta a legtöbb és legjövedelmezőbb megrendelést teljesíteni, emellett pedig további extrákat begyűjteni.

Nem sprint. Print!

Van még extra játékmód, lehet “MI” ellenféllel játszani vagy éppen a karakterek extra képességeit is bevetni a lapkájuk megfordításával, de mindez már csak hab a tortán. És bár alapjai nem nehezek és bonyolultak, a családi és főképpen gyerekjátékairól híres Granna stílusától kicsit eltér az, amit a Gutenberg képvisel és biztosít. Egy átlagos családnak elsőre talán sok az infó, sok a lehetőség, komplexnek tűnhet a játékmenet, de igazából a látszat csal, elvégre bár a stratégia megvan, ahogy a számos választható opció is a győzelemhez, a mechanika nagyon szépen és gördülékenyen épül, elemei logikusan következnek egymásból. Az elején a “bidding” mechanika meglepő, de ez is ad egy kis pluszt az egyébként is egészen izgalmas összképhez, ami utána következik a rendelések teljesítésével és a fejlesztésekkel, az pedig szimplán csak remekül illeszkedik a témához. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A témához, ami a dizájnnal együtt nemcsak a vállára kapja a Gutenberget, hogy ott cipelje át minden kritériumon, de egészen fel is dobja, hogy a jó magasan lévő lécet is sikerüljön vele elérni. Nem mondom, hogy Katarzyna Cioch és Wojciech Wiśniewski (egyikük sem az a nagyon tapasztalt fejlesztő) játéka egyedülálló és hatalmas reformokat hoz a műfajba, de a témát kivételes módon sikerült asztalra vinni, amihez ugye Rafał Szłapa illusztrációi is nagyon sokat hozzátesznek. De még mennyire! A rajzoktól és díszítéstől kezdve a színvilágon át minden a helyén van, és akkor még a kis elemekről nem is beszéltünk. Eleve, a Gutenberg dobozában külön kis kartondobozkák vannak a tároláshoz, és ezekbe kerül a fantasztikus fontkészlet, miközben a fogaskerekek és tintatokenek is mutatósak. Aki szereti a témát, érdeklődik a nyomtatás világa kapcsán, az egy igazi nagy kedvencre lelhet a Gutenberg képében, de ha valaki csak simán egy érdekes és itt-ott azért kimondottan ötletes mechanikájú, nem túl összetett stratégiai társasra vágyna, akkor is megtalálhatja a számításait. A 2021-es megjelenések közül mindenképpen a jobbak közé tartozik, érdemes tenni vele egy próbát.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Grannának! A játék leginkább ikonokkal kommunikál, de ezek a szabályok megértéséhez szükséges az angol nyelvtudás, rajongói fordításról nem tudunk.) 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát