Régi nem látott ismerőst új köntösben köszönteni nem új keletű a társasok műfajában, különösen manapság. Ha nincs például a tavalyi Kifürkészhetetlen, akkor még mindig csak kesereghetnénk a Battlestar Galactica után. Bár ezt most is megtehetjük, egyrészt, ha nincs többszázezer forintunk beszerezni egy használt példányt, másrészt, ha pontosan ugyanazt a játékélményt várnánk el, hiszen a témaváltással együtt általában finomhangolás vagy akár drasztikusabb változás is szokott érkezni. Bár itthon a sorozat igen, a Sons of Anarchy társasjátékos változata már nem vetette meg a lábát, így talán a találkozás sem annyira keserédes a Wise Guysszal.

WISE GUYS

  • Partner/kiadó: Gale Force Nine
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 3-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 90 perc
  • Korcsoport: 13+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 50 dollár, nagyjából 17 400 forint (plusz egyéb költségek)

A Gale Force Nine nem titkoltan a 2014-es Sons of Anarchy: Men of Mayhemet csomagolta újra, ahol az üzletek kiaknázásával és a rivális bandák leépítésével kellett a lehető legtöbb pénzt összeszedni a győzelemhez, itt pedig... üzletek kiaknázásával, rivális bandák leépítésével kell összeszedni a legtöbb pénzt a győzelemhez. A Wise Guys mindezt a szervezett bűnözés aranykorába csomagolva tálalja, azaz az amerikai szesztilalom idején, a viharos húszas években.

Éppen ezért minden játékos (minimum 3, maximum 4 fő) egy-egy bandát irányít Chicagóban, megpróbálva helyszíneket elfoglalni, azokat kiaknázni, alkoholt értékesíteni, politikusokat megkenni, és esetenként fegyvert rántva leszámolni egy-egy riválissal a zsírosabb haszonnal kecsegtető üzletek megszerzése, vagy épp azok megvédése érdekében. Minden banda egyedi képességgel rendelkezik, amely általában egy szabály kijátszásáról vagy épp teljes felülírásáról szól, és bár a kezdő vagyon bandánként eltér, a játék során azért alapvetően mindenkinek ugyanazon eszközökkel kell boldogulnia.

Ez összesen hat fordulót jelent, melynek során 7 fázist kell végigzongorázni. A forduló elején mindenki adott mennyiségű parancstokent kap: ezeket használva lehet játékosokként sorrendben, egyenként parancsokat, azaz akciókat végrehajtani. Ebből összesen hétfajta van: helyszín meglátogatása, helyszín kiaknázása, küzdelem egy helyszínért, bandatag toborzása, egy bandatag beiktatása, várakozás, vagy épp a banda különleges akciójának használata.

A játéktér moduláris, azaz a helyszínek véletlenszerű sorrendben és felépítésben kerülnek ki a repertoárból, egy meccs alatt nem is lehetséges az összeset használni. A cél azonban minden esetben ugyanaz: lehetőség szerint elfoglalni és kiaknázni jó párat, hiszen ez által lehet az alapvető nyersanyagokhoz jutni, azokat átkonvertálni vagy épp hasznosítani. Alapanyagokból hármat különböztetünk meg: pénzt, fegyvert és alkoholt, de ezek igazából csak a materiális javak, ezen felül van ugyanis egy úgynevezett befolyásunk, amely a politikusok és a sajtó feletti hatalmat hivatott szimbolizálni, és számos esetben jut neki szerep. Például a fordulók végén, amikor mindenki titkos mennyiségű alkoholt igyekszik értékesíteni az azonnali bevétel érdekében: minél több kerül piacra, annál kevesebb pénz zsebelhető be érte. Vannak bizonyos helyszínek, melyek kiaknázása annyira rizikós, hogy rögtön befolyásvesztés jár érte, ha pedig ez nullára csökken, egy már beiktatott ember végleg kikerül a játékból. Ha nincs ilyen elérhető karakter, az adott játékost teljesen kitúrják a városból (és ezáltal az egész meccsből), és már csak az oldalvonalról, külső szemlélőként figyelheti az eseményeket.

Éppen ezért fokozottan ajánlott a befolyást szinten tartani, és alaposan átgondolni, megéri-e egy-egy akció ennek csökkenését. Már csak azért is, mert előbb vagy utóbb mindenképp harcra kerül sor (amennyiben egy másik játékos által elfoglalt helyszínre megyünk, vagy a sajátunkat igyekszünk megvédeni), és ezzel bevállaljuk azt a rizikót is, hogy az embereink megsérülnek, és esetleg hátrányból kezdjük a következő fordulót. Minden forduló egészen addig tart, míg minden játékosnak el nem fogynak a parancstokenjei, ezt követően pedig aktiválódik a feketepiac, ahol alkoholt lehet értékesíteni, majd jöhet a felkészülés a következő menetre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A véletlenszerűség ugyanakkor alaposan átitatja a Wise Guyst. Nem csupán a helyszínek felhúzása során jut neki szerep, de a harcokban is (kockadobás határozza meg a felek alap támadóértékét), és a fordulók elején egy, a húszas évek eseményeit szimbolizáló pakliból is lapokat kell húzni, melyek számos negatív és pozitív hatással lehetnek az adott fordulóra. A Wise Guys éppen ezért nem a kőkemény taktikázásra és a stratégiára, a tudatos tervezésre alapozó játékosoknak szól, sokkal inkább azoknak, akik egy relatíve rövid, nagyon egyszerű szabályrendszerű, erősen konfrontatív játékot keresnek egy olyan témában, melyhez kapcsolódóan meglepően kevés az igazán emlékezetes társas, így a Gale Force Nine műve alapvetően egy űrt hivatott betölteni. Gengszterekkel, fegyverekkel, és rengeteg szesszel!

(A játékot partnerünk, a Gale Force Nine biztosította – köszönjük! A játék nem nyelvfüggetlen, magyar nyelvű szabálykönyvről nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát