Rá kell jönnöm, hogy társasjátékban is szeretek utazni, túrázni, világot látni, természetet és nevezetességeket megismerni, bár ez így elég hülyén hangzik, hiszen a felsorolt tevékenységek igazából a szabadban élvezetesek. Irány tehát a kertbe, a kisasztallal, hogy ott üljünk a játékok elé! De viccet félretéve, a berögződés egészen 2019-ig igaznak is bizonyult, csak aztán ugye jött egy kis apróság, valami covid, ami miatt elég sokan, nem ritkán elég sokáig az otthonukban ragadtak. És bár ez a helyzet egy ideje talán feloldódni látszik (reméljük), valahogy a beidegződések közé is bekerült, hogy “ááá, inkább játszom itthon és innen nézem meg Barcelonát”. Nos, a Trekking the World például ehhez tökéletes.

Trekking the World

  • Partner/kiadó: Underdog Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,88/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 50 dollár, nagyjából 17 200 forint (plusz egyéb költségek)

Merthogy az Underdog Games társasjátékának lényege az, hogy megismerjük a világot, utazgassunk, felfedezzük a mesés területeket, ahol fantasztikus fotókat lehet készíteni. Ehhez pedig egy nagyobb dobozos játék adja az alapot, egy szépen kialakított térképpel, remek meeple-felhozatallal, egy rakás kártyával, jelölővel és némi tokennel. A setup elég egyszerű, avagy megadott létszámhoz illően felkerülnek a kis színes kockák a kontinensek pontjaira, a megfelelő helyekre megy egy-egy régiós bónusz, kikerülnek az asztalra a győzelmi pontok és az azokat külön biztosító utazási kártyák, valamint a mozgáshoz szükséges Trek-pakli, majd igazából mehet is a felfedezés.

Bőröndbe vele!

A Trekking the World nem egy bonyolult játék, igazából összesen négy akciólehetőségünk van, ebből mindig a mozgás az első, majd még egyet választhatunk a három opióból. Mozgásnál a nálunk lévő Trek-kártyákat használva léphetünk annyit, amennyi az adott lapon szerepel, illetve ha repülőtéren kezdünk, onnan bármelyik másik reptérre átrepülhetünk. Ha a mozgással megvagyunk, felvesszük a helyszínen lévő jelölőt, amennyiben még megvan, azt a bőröndünk megfelelő szuvenír-sávjába tesszük, majd a második akcióra térünk rá. Közben egy kis kitérő: ha a bőröndben áthaladunk a jelölt értéken, megkapjuk az ahhoz a sorhoz tartozó szuvenír-kártyát, ami addig nálunk marad, míg valaki nem harácsol be több jelölőt. Extra infó: ha egy adott színű helyszín összes jelölőjét begyűjtöttük, az utolsóval egy régióbónusz tokent is kapunk, ami győzelmi pontot eredményez.

De vissza a játékmenethez! A további akciókkal egyfelől 2 Trek-kártyát húzhatunk, ezek pedig ugye a mozgáshoz szükségesek. Sőt, több más akcióhoz is. A második lehetőség ugyanis egy Destination-kártya megszerzése, aminél a lapon lévő helyszínen tartózkodva a megfelelő ikonokat/színeket kell kijátszani. Ha ez megvan, megszerezzük a lapot és ezzel együtt annak győzelmi pontjait is. A harmadik akció pedig a játékban lévő két Journey-kártya egyikének aktiválása, ami vagy extra lehetőségeket vagy (akár ezzel együtt) szintén győzelmi pontot eredményez, és bizony mások által, de akár többször is beindítható a hatása, amihez szintén Trek-kártyát kell bedobnunk. Lényegében ennyi lehetőségünk van, ha pedig a hat régióból az ötödiknek kerül le a szuvenír-tokenje, vagy valaki megszerezte az ötödik Destination-kártyáját, vége a játéknak és jöhet a pontszámlálás. 

Ki mit tud?

Ha pedig megvan a nyertes, lehet ő a következő Vágó, aki levezényli a milliókat nem, de tapasztalatot és információt annál inkább eredményező kvízjátékot, a Trekking the World: Triviát, ami 30 dollárért, nagyjából 10 400 forintért érhető el a kiadó webshopjában, és ami azért kicsit talán drága mulatság, pláne, ha hozzászámoljuk az esetlegesen felmerülő extra költségeket. Merthogy mi is ez a Trivia? Egy szimpla, kártyás kvíz, aminél 2-6 játékos méri össze a tudását, majd játékosszám függvényében adott pontszámmal nyer. Van egy doboznyi, több száz kártyányi paklink, amik mind egy-egy számmal megválaszolható kérdést biztosítanak, erre pedig mindenki leírja a maga válaszát (törölhető egyéni tábla és hat filc mellékelve), majd kiderül, ki viszi a pontot, illetve ezután még egy kék (könnyebb) vagy piros (nehezebb) bónusz kérdés is előkerülhet, amire már egy határozott, adott válasz adható, amivel a kártya megszerzése a tét. Lényegében ez megy a győzelmi pontmennyiség eléréséig.  

A világ tetején

Szóval ott tartottam, hogy szeretem az utazgatós játékokat. Nagyon hajtom a Taxi Derby-t is, csak igen nehéz beszerezni, de például a jubileumi Ticket to Ride-dal is olyan partit nyomtunk néhány hete, hogy a ház beleremegett a vonatok zajába. Hiába egyszerű játék, mégis fantasztikus az asztalkép, nagyszerű az élmény. És lényegében ugyanúgy igaz ez a Trekking the Worldre is, ami azonban kicsit a Ticket to Ride-ot keveri a Parks látványával és stílusával. Az asztalkép fantasztikus, a színek/kártyák használata ugyanúgy él, a bejárható Destination-kártyák pedig csodálatosak és bármelyiket nagy élmény teljesíteni. Választék van bőven, jó a szuvenír-gyűjtögetés, alapvetően tehát minden remek, még a mechanika is kiforrott és izgalmas, élvezetes. Persze, a Trekking the World nem egy összetett darab, lényegében hasonlóan pehelysúlyú, mint a Ticket to Ride, de így is nagyon szerethető, igazi jutalomfalat a családoknak és baráti társaságoknak. Anyagminősége remek, ahogy a dobozban lévő inzert is tökéletesen megfelel a célnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Trekking the World: Trivia már kicsit vegyesebb eredménnyel zárt, mivel bár nagyon komoly tartalommal bír, avagy a 305 lap rengeteg játékra elég, ehhez kell egy jó angolos, illetve a Földet kellően ismerő társaság, mivel kifejezetten nehéz kérdések is szerepelnek az általánosabb információk mellett. Ha ez megvan, akkor viszont jó kis szellemi csatákat lehet vívni, bár nem olcsó mulatság. Az biztos, hogy a Trekking the Worldöt kár lenne kihagyni, így nem mellesleg most a Trekking the National Parks-ra is ráizgultam, ami az eredeti kiindulási pont, és a World lényegében ennek az újraformálása. Szobautazóknak, a téma iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlott, de akinek első ránézésre megtetszik a látvány, és nincs baja a könnyedebb stratégiai játékokkal, annak lényegében semmit nem tudok mondani, amivel lebeszélhetném. Bőröndöt elő, utazásra felkészülni!  

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Underdog Games-nek! A játék a rövid szabályfüzeten felül néhány kártyán is tartalmaz némi angol szöveget, de ezek egyike sem igényel hatalmas nyelvtudást. Rajongói fordítását innen lehet letölteni. De valamelyik kiadó/bolt igazán bevállalhatná az árusítását és hivatalos fordítását.) 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát