Már csőre van töltve a The Castles of Burgundy: Special Edition bemutatója, de mivel az már elfogyott előrendelésben, a napokban viszont beérkezett a Leaf Deluxe Edition is, ami viszont még kapható, villámgyorsan nekiálltam a játék megismerésének és asztalra is került néhányszor. Ami alapvetően nem nagy kunszt, merthogy egy könnyedebb, de azért nem túl könnyed családi jellegű társasról beszélünk, nem mellesleg a Weird City Games, avagy Tim Eisner (Lombkorona, Csodaország csatái) fejlesztése olyan szinten árasztja magából az őszi hangulatot, hogy nem lehet neki ellenállni, nem lehet rá nemet mondani, ha valaki éppen az asztalhoz hív vele. Hiába no, Kánai Zoli is leginkább azokra a játékokra indít közös szervezést, amik esélyesen nagy sikerre számíthatnak, vagy valamiben nagyon különlegesek, éppen ezért érdemes figyelni a Facebookon a KZ KöZös szervezései csoportot is, hogy nehogy lemaradjon az ember, vagy utólag inge és gatyája is rámenjen egy vásárlásra.

Leaf Deluxe Edition

  • Hazai partner: Kickstarterek.hu 
  • Kiadó: Weird City Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,67/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Kickstarterek.hu-nál 32 000 forint

A Leafben lényegében az őszi szelet testesítjük meg, avagy minden egyes játékosnak az a célja, hogy a fákról az elsárgult, megvörösödött, esetleg megbarnult leveleket a talajszintre fújja, hogy ott összeköttetéssel akciókat hajtson végre, közben makkot gyűjtögetve, ami lényegében a győzelmi pontot is jelöli. A játék normál és Deluxe változatban is elérhető, Kánai Zolinál mindkettő kapható, de egyértelműen a Deluxe-ot ajánlom, majd azt is leírom, hogy miért. A Leaf nejlon helyett papírba csomagolva érkezik, az egyszerű, letisztult dizájn alatt egy gyönyörű, színes dobozzal, ami nemcsak némi prémium érzetet kelt az emberben, de egyben környezettudatosságot is hirdet, elvégre a teljes csomagban sincs műanyag: kizárólag papírból és fából készült komponensekkel dolgozik a játék. Amikor leemeljük a fedelet, szépen elrendezett papírdobozokban találunk mindent, ha pedig ezeknek hála igen gyorsan sikerül előkészíteni a terepet, már mehet is a pontgyűjtés, avagy feltámadhat a szél!  

Hull az elsárgult levél

Mint említettem, a Leaf egy alapvetően egyszerű alapokkal rendelkező játék, ehhez képest azonban van némi helyigénye. Három, mindenki által használt tábla kerül fel a játéktérre, egy a mókusoknak rendeltetett fa, egy a levelek tárolója, egy pedig az állatkártyáknak nyújt otthont. A játékosokhoz csak egy hosszúkás lap kerül, egyik oldalán az akciólehetőségekkel, másik oldalán a pontozás menetével, ez alatt és felett azonban mindenképpen hagyjunk egy-egy kártya nagyságú területet, ugyanis ide fogjuk gyűjtögetni a behúzott állatokat. Ami viszont a legnagyobb helyet igényli, az maga a játéktér, ami két alap falevéllel indít, és ide fogjuk az összes többit helyezni, ami idővel kimondottan helyigényessé válik, erre érdemes előre felkészülni. Amúgy pedig van két húzópakli (leveles és állatos), vannak nap-tokenek, mindenki kap némi levél-kártyát, és már kezdődhet is a móka.

Ezen móka alapvetően három fontos lépésből áll. Először is az aktív játékos kijátszik egy vagy két azonos típusú levél-kártyát, majd leteszi a megfelelő tábláról a legfelső elérhető levelet az adott típusból. Levelet letenni úgy lehet, hogy már lerakott levéllel érintkezzen, méghozzá a jelzett pontokon illesztve, ami némi puzzle-érzetet kelt. Amennyiben két kártyát használtunk fel, a saját készletünkből egy kis gombát ráteszünk a frissen letett levélre, ha pedig bárkinek van szomszédos levélen nagy gombája, az kap egy nap-tokent. Ezután jön a második lépés, az akciófázis. Ekkor minden érintkezett pont aktivál valamilyen hatást, az érintkező levelek színe alapján. A zölddel újabb levél-kártyákat húzhatunk, a naranccsal állatkártyákat, a barna segítségével a mókussal lépkedhetünk felfelé a fán, közben begyűjtve a jutalmakat, a sárgával nap-tokenhez jutunk, a piros pedig a gombáink lehelyezését és növesztését segíti. Amikor pedig befejeztük a második lépést, jön az utolsó, ilyenkor három nap-tokennel előrébb léphetünk a fordulójelzőn, ami egyfelől makkot biztosít, másfelől időnként elhoz egy fagy-fázist, amikor mindenkinek a saját lapkája alatti területre kell tennie egy bizonyos állatból az összes kártyáját, a játék végén ugyanis csak az ezen a területen lévő állatokért jár győzelmi pont. Ha pedig az utolsó fagypontig is eljutottunk, jön a játék a vége, amikor a megmaradt nap-tokenek, levél-kártyák, a megmentett állat-csoportok, az összefüggően elhelyezett és kifejlődött gombák, valamint a makkok és a mókusok helyezkedése alapján kapunk győzelmi pontokat, és természetesen az nyer, aki a legtöbbet szedte össze.

Itt van az ősz, itt van ujra

Jajj, de szép… mit szép, szinte már gyönyörű ez a játék, és éppoly kellemes a szemnek, mint a szívnek. De komolyan! Ha van az ősznek társasjátékos megfelelője, akkor az innentől a Leaf. Érződik, hogy mindent beleadtak, hogy egy könnyen érthető és változatos, kellően izgalmas játék kerüljön az asztalra, ami picit mindenből ad, amit ősszel látunk és tapasztalunk. Ehhez pedig tényleg egy jófajta mechanika jár, elvégre a levelek illeszkedése egészen új érzetet kelt, hiszen nem a megszokott puzzle áll rendelkezése, ráadásul nagyon nem mindegy, hogy milyen kártyát játszunk ki, avagy milyen színű és alakú levelet teszünk le, valamint azt hova tesszük, mihez illeszkedve. Mert hát az akcióink is ezen múlnak, ha pedig valami nagyon kell, lehet, hogy valamit be kell áldozni. De ezzel együtt is nagyon izgalmas, ahogy a levelek kitöltik a teret, rajtuk gombákat helyezgetünk el, közben gyűjtjük az állatokat, nem mellesleg a fán és a forduló-sávon is haladunk. Amennyiben mindez nem lenne elég, a KS-csomagban lévő kiegészítő három modulját is bevethetjük. Az egyikkel (seasons) lapkákat teszünk a fagypontokhoz, amik játék közben jutalmaznak bizonyos teljesítendő feladatokat; a másik nagy állatokat helyez az állat-kártyák alá, melyek valamilyen speciális hatást biztosítanak a játékosoknak, de egy játékosnak egy játékban mindössze egyszer; az utolsóval pedig egyetlen speciális állat társkártyát kapunk, amivel szintén extra, passzív vagy aktív hatást érhetünk el.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És mindez olyan kellemes, olyan szépen működik, annyira szeretnivaló. A Leaf az a társasjáték, amit semmiképpen sem adnék el. Ebben persze a Deluxe Editionnek is van némi hatása, mivel nagyon igényes lett a fából készült komponensekkel szolgáló kiadás. A levelek gyönyörűek, a gombák és a nap-tokenek mutatósak, és mindig jobban szeretem, ha nem koszoló karton elemeket kell rakosgatnom. Ami viszont érthetetlennek tűnik, az a táblák minősége és az a pár token, ami viszont továbbra is karton, ráadásul úgy, hogy a sima és 5-ös makk fa, ellenben a 20-as mégis maradt karton. Esélyesen stretch goal lett volna, de vajon tényleg néhány extra darabon múlott csak, hogy minden fából készüljön el? Egyébiránt viszont nem tudok és nem is szeretnék belekötni a játékba. Nyilvánvalóan nem heavy euró társas, ami a legvérbelibb gamerek minden igényét kielégíti, de műfajában és nehézségében egy nagyon jól sikerült és ötletes társas, ami a természetkedvelőknek és a különlegességeket gyűjtőknek mindenképpen ajánlott. Aki még tud, csapjon le Kánai Zolinál egy példányra, sőt alaposan nézzen szét a kínálatban, mert például a videójáték alapján készült Zoo Tycoon is kapható nála, magyar szabállyal, amiről én csak később fogok írni, addigra pedig esélyesen elfogy. Hiszen itt az ősz, hát mi lehetne szebb és jobb, még az asztalnál is, mint az őszi levelek és avar között túrni, miközben a begyűjtött állatokkal esetleg még egy igényes állatkertet is kialakítunk? Játszani jó, a hűvös estéken pedig pláne!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Kickstarterek.hu-nak! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai elsajátításához kell némi angol nyelvtudás. Rajongói fordításról nem tudunk.)