A bölcsesség és a tudás halhatatlan őrzője, avagy a játék történetében kiindulópontként szolgáló istenség földmozgató erővel felruházott félisteneket küldött a világ távoli, civilizációtól messzi vidékeire, hogy ott tanítványokat szerezzenek maguknak, átadva a tudást és bölcsességet. Az Orosban ennek megfelelően minden játékos e félistenek egyikét alakítja. Tanulmányozás, imádságok és tapasztalatszerzés útján nekik kell tanítani követőiket a hegyek bölcsességére. És csak a hegyek legtetején, a hegycsúcsok magasságában ismerhetők meg a legnagyobb misztériumok, amihez azonban földeket kell mozgatni, sőt a vulkánok erejét is be kell vetni, ezzel formálva a domborzatot. A Lucky Duck Games ezzel már témájában is egy érdekes játékra vetette ki a hálóját, hiszen az egyébként az Aesc Games kiadásában megjelent, Kickstarteren sikerrel futott társas Brandt Brinkerhoff első játéka, és bizony többet is fel tud mutatni, mint egy érdekes téma.

20230511105850.jpg

Oros

  • Partner/kiadó: Lucky Duck Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,23/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 50 euró, nagyjából 18 600 forint, itthon is hasonló áron kapható

A mutatós, bár némileg egyszerűen dizájnolt borító alatt már a bolti verziónál is egészen egyedi és minőségi alkatrészeket találunk, elvégre a KS-extrát jelentő faelemeket és kiegészítőket ebben az esetben sajnos nélkülöznünk kell, de a rengeteg kinyomkodható föld- és szentély-lapka mellett azért így is kapunk némi faanyagot, méghozzá a követők és a képességeket lezáró elemek képében. Ilyenből kap egy adagot minden játékos, avagy félisten, egy normál játékos-lap társaságában (a rétegelt tábla sajnos deluxe KS-extra volt), ezeket el is helyezi a saját területén, valamint a főtáblát is berendezzük a tetszőleges oldalán, némi kezdő földterülettel, valamint a félisteneket jelző tokeneket a ziggurat kezdő pontjára állítjuk, és lényegében máris ráléphetünk a fejlődés útjára, ami egy bemelegítő fordulóval egyből megmutatja, hogy mi a feladatunk a teljes játék során.

Földmozgás

Az Oros egy lapkákat ütköztető, vulkánkitörő, hegyeket építő, bölcsességet gyűjtő, akció-gazdasági stratégiai játék. Hogy tessék? Na, elmagyarázom… A játékosok az egyéni játékoslapokon mozgatják követőiket az akcióhelyek között, ezzel lehetővé téve számukra, hogy haladjanak a központi táblán, közben a közös környezetet úgy manipulálják, mint egy óriási lemeztektonikai kirakót, de emellett még akár vissza is vonuljanak egy kis tanulásra, némi bölcsesség megszerzése érdekében. Az akcióhelyeken oda-vissza léptetve szerezhetünk akciót, ami azt jelenti, hogy bármelyik, a lapunkon lévő és aktív követőt áthelyezhetjük egy üres akcióhelyre, ezzel végrehajtva azt a mozgást és lehetőséget.

Nézzük ezeket az akciókat. A számos opció közül van, amelyik lehetővé teszi, hogy földsorokat helyezzünk át, földlapkákat mozgassunk és ütköztessünk. A táblán ugyanis területlapkák vannak, méghozzá számozással, ami a nagyságukat jelöli. Ezek mértékét két módon növelhetjük. Egyfelől földmozgással, amit szintén kétfajta akcióval érhetünk el. Az egyik, hogy egy adott területet (egy vagy több lapkát) mozgatunk egy vagy több másik lapkának. Ilyenkor az ütköző lapoknak összeadódik az értéke. Ami fontos, hogy két 4-es értékű lapkából hegy keletkezik, ami viszont onnantól nem mozdul. Mozgathatunk egy teljes sort vagy oszlopot is, ilyenkor azonban csak mozgás történik, elvégre minden egyszerre mozog, avagy nincs ütközés. Érdekesség, hogy a játéktábla szélei és sarkai összeérnek, vagyis mozgásnál ezt is figyelembe kell venni. A másik lehetőség a vulkánok kialakítása és kitörése. Előbbinél egy hármas értékű vulkánt teszünk le egy tetszőleges helyre (lapok ütköztetésénél a 4-es érték felett, a megmaradt értékben is vulkánok keletkeznek), kitörésnél viszont a láva megindul, mindig fentről, avagy hegyről és nagyobb értékről lefelé, közben egy irányba haladva feltöltve a hézagos helyeket. Így lehet például 1-es, 2-es vagy 3-as értékű lapkákat megnövelni. 

És hogy miért fontosak a hegyek? Mert szentélyt csak ezekre lehet építeni, méghozzá játékosonként egyet, az alapoktól felfelé haladva, avagy először a legnagyobb szentélylapkát lehelyezve, majd a következő játékos már egy mérettel kisebbet építhet rá, a harmadik pedig a legkisebbet. Ezek azért jók, mert bölcsességet és tudást hoznak. A bölcsesség segítségével a képességeket záró faelemeket tolhatjuk feljebb, míg a tudással a félistenek haladnak felfelé a zigguraton. Sőt, bölcsességet úgy is lehet szerezni, ha a másik játékos a már felépített szentélyünkön épít egy újabbat, és a követőnk még ott áll rajta (lényegében csak így lehetünk egy helyszínen többen is), vagy azzal, ha egy időre tanulni küldjük egy vagy két követőnket, akik ilyenkor kiesnek a játékból, de amikor visszatérnek, bölcsességpontokat adnak. És a fejlesztés nagyon fontos, ezzel tudunk ugyanis három helyett akár csak egy földlapkát elmozgatni, több vulkánt kezelni egyszerre, esetleg több követőt kiküldeni a terepre, vagy ott több lépést biztosítani nekik. A tudás pedig a félistenek sajátossága, hiszen ahogy azzal haladnak felfelé a zigguraton, bizonyos pontoknál nemcsak vulkánokat termelnek, de a legtetejére érve el is hozzák a végjátékot, aminél a lehelyezett szentélyekkel, a fejlesztett képességekkel, a zigguraton elért pozícióval kapott pontok alapján derül ki, hogy melyik félisten volt a legrátermettebb a feladatra. 

Mintha a monitorról jött volna

Különlegesnek tűnik, izgalmasan hangzik, és bizony mindkettő igaz. Az Oros ugyanis nemcsak stratégia, de egyben egy elég komoly puzzle is, ami alaposan megdolgoztatja az agyat, hiszen sokszor előre kell gondolkodni, hogy három lépésben vajon hogy tudunk valamit úgy mozgatni vagy alakítani, hogy az a legjobb legyen nekünk, sőt lehetőleg még valami extra fejlesztést is végezhessünk, aminél megint alaposan át kell gondolni, hogy a terjedelmes képességfán mi az, amire leginkább szükségünk lehet a következő akciókhoz. Szóval eleve alaposan át kell gondolni mindent, és ehhez még persze ott a többi játékos is, akik mindenbe bele tudnak piszkálni a földmozgásokkal, ütköztetéssel, építéssel és vulkánkitöréssel, avagy félisten és követő (vagy John Kramer) legyen a talpán, aki mindenre képes felkészülni, képes mindent előre látni, akár egy-két fordulóval előre. Persze pont ettől is olyan izgalmas a tájak egybegyűrása, a hegyek megteremtése és a szentélyek felépítése, ami aztán bőven hozza a jutalmat és a győzelmi pontokat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze a jutalomnál és a győzelmi pontnál sokkal fontosabb az élmény és a tudás, ebből pedig bő marokkal mér az Oros, amely egy igazán különleges formában mutat be egy önmagában sem hétköznapi témát. Kicsit tényleg olyan, mintha egy puzzle jellegű videójáték elevenedne meg az asztalon, ami duplán megdolgoztatja az agyat. Szóló módjával akár még társak nélkül, egy vagy több automa társaságában is nekiállhatunk, ilyenkor a megfordított játéklapkához még kártyákat kell hozzáadnunk, de ennyi a különbség. Mindez ráadásul kiváló stílusban és minőségi komponensekkel lett tálalva, avagy érezni rajta a törődést, ami persze a kickstarteres deluxe változatnál a leginkább szembetűnő. Aki tehát szeretne még több fát a karton helyett, illetve minőségibb alkatrészeket, az bátran csapjon le arra, ha még talál valahol. Máskülönben pedig marad jutalomnak a bölcsesség és a tudás, ami már önmagában felér bármilyen értékes kincsekkel vagy éppen komponensekkel. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Lucky Duck Games-nek! A játék nyelvfüggetlen, csak a szabályfüzet megértéséhez szükséges angol nyelvtudás, de rajongói fordításról sajnos nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát