Ha mobiljátékot fejleszt az ember, akkor számos kritériumnak kell megfelelnie, legalábbis minimális minőség felmutatása mellett, elvégre az átlag háziasszonytól az okoskészülék elé ültetett gyermekig egy igen széles közönséget muszáj a képernyő előtt tartani. Persze vannak gamerebb mobiljátékok, de az egyértelmű, hogy a komolyabb videójátékokhoz nem ez az ideális platform, így minél letisztultabb és egyszerűbb a játék irányítása, annál nagyobb sikerré válhat. És pont ez a letisztultság és egyszerűség az, ami miatt egy okoseszközökre írt videójátékot nehéz társasjátékként adaptálni: nem elég összetett a mechanikák rendszere, hogy abból valami komolyabb játékmenet szülessen. Nos, a Lucky Duck Games mégis pontosan erre hajtott rá a Jetpack Joyride-dal.

Jetpack Joyride

  • Partner/kiadó: Lucky Duck Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,19/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 25 euró, nagyjából 8 900 forint, itthon is hasonló áron kapható

A játék egyszerűsége és témája egyébként már első ránézésre is lerí, elvégre a viszonylag visszafogott méretű dobozon az artwork egyértelműen mutatja, mit dolgoz fel, miközben két adag kártyán felül mindössze egy rakat játéklapot és nagy mennyiségű műanyag alkatrészt kapunk. Ez utóbbi kettő jelenti a társas szívét és lelkét, hiszen a játéklapokból áll össze a terület, melyen jól ismert hősünket vezethetjük végig, míg a műanyag poliominó darabok segítenek ebben a mozgásban. Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen. 

Ubon… Bingó!

Az alapokat, mint már említettem, a lapkák adják, amik nehézség szerint vannak rendezve, egy “pálya” pedig 4 véletlenszerűen kapcsolható, de tematika szerint egymáshoz illő lapból áll. Minden játékos választ egy ilyen négyest, összerakja a pályát, közben a poliominók a játéktér közepére, mindenki által elérhető helyre kerülnek. A missziókártyákat összekeverve három lap felfordítva szintén középre kerül, mellé a paklival, miközben a gadget-paklit is elérhető helyre tesszük. Ennyi a setup, semmi időrabló feladat, és már mehet is az útkeresős móka.

Mert a pályán sávok vannak, amiket időnként rakéták, lézernyalábok, avagy halálos csapdák és akadályok állják. Máshol viszont érméket találni. Értelemszerűen úgy kell a pályán kívülről kezdve lerakosgatni a poliominókat, hogy egy összefüggő, a szabályoknak megfelelő útvonalat alakítsunk ki, elkerülve a problémás részeket, áthaladva minél több érmén, végül kijutva a pályáról annak végén. Amennyiben végeztünk vagy elfogyott a készlet, esetleg nem tudunk továbbjutni és passzolunk, az adott fordulónak vége, megcseréljük egymással a lapkáinkat, és másik pályát teljesítünk. Ilyenkor pontokat (csillagokat) kapunk a látható és teljesített missziókártyákkal, az érmékért, fejenként egy gadgetet gyűjthetünk be, ha pedig három fordulóval is megvagyunk, jöhet a végső elszámolás.

Rapid repkedés

Kerek perec megmondom, a Jetpack Joyride típusú játékok azok, amik utoljára eszembe jutnának, ha videójátékot adaptálnék társasra, de a Lucky Duck Games-nek a komolyabb alkotások (pl. Végzetek) mellett kiváló érzéke van a hasonlóan könnyedebb és kicsit összetettebb darabok megválasztásához. Elvégre, míg a Kingdom Rush már némi stratégiát is igényel, nem is annyira könnyed, addig a Fruit Ninja kifejezetten a tömegeket szólítja meg, pont mint a Jetpack Joyride. Poliominók, gyors és nagyon könnyed játékmenet, színes-szagos forma, egy az egyben átemelt elemek a digitális verzióból. Mind pipa, ráadásul a koncepció nagyszerűen működik: mindenki szimultán építi a saját útját, a saját tempójában, majd igazából az jár a legjobban, aki a legprofibb és legelőnyösebb útvonalat alakítja ki. Nincs frusztráló időlimit, lényegében senkit sem hajt a tatár, szóval aki akar, kényelmes tempóban is haladhat, csak kérdés, hogy végül mire jut.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Változatosság van, mégha nem is hatalmas, hiszen kisebb-nagyobb eltérésekkel, de igazából egyforma a pályák felépítése, mármint olyan szempontból, hogy vannak érmék, vannak akadályok, nekünk pedig az ideális útvonalat kell megtalálnunk. Ha valaki a drágább, kicsit még mutatósabb Deluxe kiadásra ruház be, abban a szóló módon felül még járműveket, további missziókat és gadget kártyákat is talál, amik feldobják a sima társast, bár a jelenlegi, akciós árfekvés (8 euró, nagyjából 2900 forint) mellett a Deluxe extrái nem érik meg az aktuálisan elég nagynak mondható eltérést, így a gyűjtőit akkor éri meg behúzni, ha már lemaradtunk az akcióról. Egyébként pedig jópofa kis fillerről van szó, ami a gyors helyzetfelismerésre és a poliominókra (de ezúttal nem a hagyományos tetrisezésre) épít, miközben különösen kedves lehet azoknak a gamereknek, akik amúgy is csípik a videójátékot.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Lucky Duck Games-nek! A játék a szabályfüzeten felül csak a kártyákon tartalmaz rendkívül egyszerű angol szövegeket, de rajongói fordításról sajnos nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát