Az emberiség már rég kipusztult, a Föld gyakorlatilag lakatlan, mégsem teljesen halott. Legalábbis azon, az űrből érkezett lényeknek egészen biztosan nem, akik a bolygót szuvenír-boltként használják, ellátogatva a természet által uralt kontinensekre, és a romok alól olyan kincseket halászva ki, mint egy integető cicafigura, egy rozsdásodó rendszámtábla, egy ütött-kopott megafon, vagy esetleg egy ébresztőóra. Az Excavation Earth keretében te is egy ilyen űrguberátor vagy, és megpróbálsz akkora vagyont felhalmozni, amely lepipálja a riválisokét!

EXCAVATION EARTH

  • Partner/kiadó: Mighty Boards
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,71/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 55 dollár, nagyjából 17 400 forint, de itthon is hasonló áron kapható

Turczi Dávid játékában ennek megfelelően az elsődleges célod az, hogy felkutasd a legjobb, legértékesebb kincseket, feltöltsd a személyes kincstárad, és a játék végére ezek értéke a lehető legmagasabb legyen. Ehhez mindössze három forduló áll rendelkezésre, amely ennek ellenére azért elég masszív játékidőt tud biztosítani, akár két órányi figyelmet követelve meg a résztvevőktől. Függetlenül a játékosok számától, mindenki egy egyedi frakciót irányít, akik saját képességgel rendelkeznek, ráerősítve az aszimmetriára, de alapvetően mindenki ugyanazt a menetrendet követi: elsőként mindig a felkészülés veszi kezdetét, amit az akciófázis követ, végül pedig a jöhet a pontozás.

Akciólehetőségből rengeteg van: az utazás, a kiásás, a piacozás, az eladás, a parancs, a csempészés, a felmérés és a passzolás egyaránt elérhető, és ezekből minden játékos mindössze kettőt használhat a saját fordulójában. Mindenki rendelkezik felfedezőkkel, akik a tényleges játéktáblán, a Föld térképén mozognak. Itt három különböző helyszín található: piac, ásatási helyszín és feketepiac. A kiásott műtárgyakból minta vehető, amely a saját galériába kerül, és ennek feltöltése a célunk. A műtárgyak értéke jelentősen eltér egymástól, és értelemszerűen a legértékesebbeket sokkal nehezebb megszerezni. Éppen ezért folyamatosan mérlegelni kell, és tudatosan előre tervezni.

Már amennyire lehet, a szettgyűjtögetésre kihegyezett játékmenetben ugyanis nagy szerep jut a riválisoknak, akik könnyedén el tudják happolni a kiszemelt műtárgyakat, így egyfajta verseny is zajlik, de a játékmenet másik hangsúlyos része a piac manipulálása. A műtárgyakkal ugyanis kereskedni kell, ehhez pedig számos piac áll rendelkezésre, ahol a vevők szó szerint felsorakoznak, és sorrendjük, valamint típusuk megváltoztatásával lehet befolyásolni azt, hogy egy eladás során pontosan hány kreditet lehet szerezni. Ez bár egyszerűnek hangzik, maga az Excavation Earth korántsem az. Nagyon szűk, bárki könnyen a sarokba szoríthatja magát (ha épp nem az ellenfelek gondoskodnak róla), és csak sok alkalom után játszatja magát.

Tálalása ugyanakkor fenomenális. A Philipp Kruse jegyezte látvány egy egészen különleges világot kelt életre, ahol nagyon érdekesen vegyül egy, a mangák világát idéző ábrázolásmód, egy olyan tarka színvilággal, amely a hetvenes-nyolcvanas belga képregények stílusára emlékeztet. Ez tökéletesen passzol a Föld ezen képzelt sci-fi változatához, ahol a furcsa, mégis emberi jegyeket magukon viselő fajok nem csupán a kiváló minőségű, dupla vastagságú, rendes mélyedésekkel rendelkező saját játékostáblán elevenednek meg, de a szitanyomással készült, vastag játékos bábukon is. Egyedül a kártyák minősége az, amely kártyavédőkért kiált, a komponensek pedig inzertét. Azok mennyisége és elrendezése okán sajnos a ki- és bepakolás rendkívül hosszadalmas, így egy inzert beszerzése erősen ajánlott.

Ahogy alapvetően az Excavation Earth beszerzése is. Bár sokszor azt érezni, hogy igazából ez egy pazar ábrákkal díszített Excel-táblázat, ahol igyekszünk a lehető leghatékonyabban feltölteni gyűjteményünk sorait és oszlopait, de az első pár alkalommal, a nem éppen áramvonalas, nem kifejezetten magát játszató játékmenet elkezd fokozatosan kinyílni, különösen a harmadik fordulóra, amikor a számos akciólehetőség szinergiába fordul át, azok, valamint a piac manipulálásával elért eredmények pedig sikerbe. Vagy pont ellenkezőleg. De már csak ilyen az űrguberátorok élete: nem mind arany, ami fénylik!

EXCAVATION EARTH: SECOND WAVE

  • Partner/kiadó: Mighty Boards
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,00/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 30 dollár, nagyjából 9500 forint.

Az Excavation Earth ugyanakkor mélysége és változatossága, gazdasága ellenére természetesen csak a kezdet. 2021-ben jelent meg első kiegészítője, az aprócska dobozban érkező Second Wave, amely moduláris formában igyekszik bővíteni az alapjátékon. Fő sztárja a két új faj: a Collectorsok és az Influencerek, akik természetesen egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. A Collectorsok galériájuk egy oszlopának feltöltésekor két akciókártyát húzhatnak egy helyett, míg az Influencerek a piac akció használatakor egy második színes vásárlót adhatnak be egy dzsóker vásárló helyett, sőt akár egy másik piactérre is helyezhetnek egy dzsóker vásárlót.

Ez ugyanakkor csak a csomag egyik része, a doboz ugyanis további modulokat is tartalmaz. Az első dzsóker kártyákat tartalmaz, melyek mindegyik színt helyettesíthetik (egyetlen kivétellel). A Command akció használata során egy küldött visszahívásával lehet visszaszerezni az elhasznált dzsóker kártyát, a command képesség bevetése helyett.

A harmadik modul az achievementeké, melyekből a kör végén egy teljesíthető, feltéve, ha sikerül véghez vinni annak előfeltételeit, mely által elsősorban kredithez juthatunk. Az utolsó modul a "Megfigyelő bárka": ez egy új, apró játéktábla, ahová vevők helyezhetők (maximum öt), melyek a szokott szabályok szerint befolyásolják a népszerűségi szintet és járulnak hozza a piac manipulálásához. Alapvetően a játék végére is kihatással van a bárka, hiszen itt is ki kell értékelni az ide rakott legénységet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mint a legtöbb kiegészítő, természetesen a Second Wave is egyértelműen azoknak készült, akik, ha nem is untak rá az alapjátékra, de mindenképp szeretnék kicsit felfrissíteni, elmélyíteni azt. Modularitása révén ehhez rugalmasan asszisztál a Second Wave, és pontosan azt hozza, amit elvárhatunk tőle.

(A játékot partnerünk, a Mighty Boards biztosította – köszönjük! A játék nem nyelvfüggetlen, de az angol feliratok mennyisége relatíve visszafogott. Rendelkezik magyar nyelvű rajongói szabálykönyvvel, azonban az publikus forrásban nem elérhető.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát