Messze nem ismeretlen itthon sem a szabadulószobák otthoni felhasználásra szánt változata, az olyan lokalizált sorozatoknak hála, mint az Exit, az Unlock, vagy épp a Szabadulópakli-család. De ahogy az lenni szokott, a műfaj sokkal többet termel, mint amit a közönség befogadni képes, mind a mennyiség, mind a minőség, és persze az egyre halmozódó költségek kapcsán, így az sem meglepő, hogy vannak olyan, kifejezetten nagynak nevezhető sorozatok, melyek már nem jutnak át a határon. A lengyel Board & Dice jegyezte Escape Tales pont az utóbbi kategóriába esik, amely erősen épít a történetre, az időkorlát nélküli feladatmegoldásra, az applikáció által nyújtott segítségre és hangulatépítésre, rendkívül igényes tálalással, bár sajnos kizárólag angol nyelven. Ebből gyökerezett ki a The Book of Rituals is, amely hivatalosan nem a sorozat része, de élmény szempontjából mégis kapcsolódik hozzá.

THE BOOK OF RITUALS

  • Partner/kiadó: Board & Dice
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 240-540 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Ára: a kiadó honlapjáról 13,50 euró nagyjából 4800 forint

Egyediségét mi sem példázza jobban, mint tálalása, hiszen ez nem egy hagyományos értelemben vett társas, hanem szó szerint egy könyv, egész pontosan egy feladványokat tartalmazó interaktív kiadvány, melynek az alkímia tudományának titkait kell felfedni, és az alkímiai összetevők segítségével olyan erőteljes rituálékat végrehajtani, melyek a feje tetejére tudják állítani ezt a meglehetősen komor és barátságtalan világot.

A The Book of Rituals mindezt három fejezetre tagolva kínálja fel, melyek mindegyike teli van olyan feladványokkal, amik a könyv egyik kihajtható táblázatának feltöltését szolgálják. Lényegében meg kell találni a főbb összetevők alkímiai nevét és értékét, a másik kihajtható fül pedig egy ábécét tartalmaz, melynek számos feladvány során jut szerep.

Maguk a feladványok rendkívül változatosak: hol egy ábrát kell kiegészíteni, hol egy képet értelmezni, máskor a háttérben meghúzódó jelek alapján kikövetkeztetni a választ egy-egy kérdésre, de egy labirintusból való kijutás, vagy egy kisebb matematikai példa megoldása is sikerre vezethet. Ezek nehézségi szintje kifejezetten hullámzó, és van, amikor elsőre adja magát a megoldás, máskor azonban segítséghez kell nyúlni.

Ez a segítség nem egy hagyományos értelemben vett applikáció formájában érkezik, hanem egy bármilyen böngészőből elérhető interaktív, aktív netkapcsolatot nem követelő oldal révén, amely lényegében végigvezet az egyes fejezeteken és feladványokon. Elakadás esetén több tippet is ad, míg végül ki nem böki a tényleges megoldást (ha valaki esetleg teljesen feladná...), emellett remek útitárs. Szükség is van rá, néhány feladvány ugyanis annyira absztrakt, hogy már azt is nehéz felfogni, egyáltalán mi a kérdés.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A The Book of Rituals rendkívül tartalmas, hivatalosan akár 30 óra játékidő is kisajtolható belőle, és egy kisebb csapat is nekiveselkedhet, nem kell teljesen egyedül szembenézni a fejtörőkkel. Ráadásként rendkívül szép is: a fekete-fehér ábrák néha egymástól teljesen eltérő stílusban készültek, mégis egységesen igazodnak a témához, és nagyon jó hangulatot teremtenek. Habár csak egyszer végigjátszható, egyedisége, rendkívül kedvező ára okán ez egy igazi élmény – csak bírja az ember gyomorral és persze idegekkel!

(A játékot partnerünk, a Board & Dice biztosította  köszönjük! A játék teljes egészében angol nyelvű, élvezetéhez nyelvtudás szükséges.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát