A több műfajon belüli jelenlét, a szélesebb közönség megszólításának vágya ellenére talán nem túlzás azt mondani, hogy a Board & Dice meglehetősen jól tartja magát egy egységes irányvonalhoz. Hiszen az elmúlt 3-4 év nagy megjelenései, egy-két egészen üdítő kivételtől – mint a Mandala Stones – eltekintve, leginkább a közepesen összetett, vagy már a komoly komplexitás irányába elmozduló stratégiákról szóltak. A Tekhenu és a Teotihuacan esetében a közös kapocs nem csupán a szerző és annak T-sorozata volt, de az a játékmenet is, amely a munkáslehelyezős műfajba hozott rendre valami újdonságot, alapvetően a kocka manipulálásra kihegyezve. Pontosan ez adja az Origins alapját is.

ORIGINS: FIRST BUILDERS

  • Partner/kiadó: Board & Dice
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,21/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 60 euró, nagyjából 21 600 forint

Az Origins: First Builders ugyanis szintén egy munkáslehelyezős, kockamanipulálós stratégia, ahol egy meglehetősen utópisztikus szituációban kell helytállni, miután az űrből érkezett idegenek bölcsességet, nyersanyagot, útmutatást szolgálva adják vezetők kezébe a prosperitás kulcsát, melyet ügyesen használva létrehozhatják saját városukat, hogy aztán azt fejlesztve, bővítve, népességüket gyarapítva, haderejüket erősítve igyekezzenek győzedelmeskedni a riválisok felett.

Minden játékos egy város alapjaival kezd, amely két hatszögletű lapkából áll: az egyik az agora, amely egy komplett negyed létrejöttekor ad valamilyen bónuszt, a másik pedig az úgynevezett palota, ahol több színes torony alapja található meg. A játék során az egyik legfontosabb feladat alapvetően ezen település bővítése további lapkákkal, melyek oldalszomszédosan illeszkednek egymáshoz. Ezek két alkalommal is bónuszt biztosítanak (nyersanyagot, győzelmi pontot, extra pontszerzési lehetőséget): felépítésükkor, valamint akkor, ha sikerül egy negyedet létrehozni. A játék folyamán több ilyen negyedet ábrázoló kártya is aktív, ha pedig sikerül a rajtuk látható elrendezést létrehozni, a negyed lezárható, és rengeteg győzelmi pont zsebelhető be. Ehhez azonban tudatosan kell tervezni és építkezni, megpróbálva megszerezni a megfelelő épületlapkákat.

A kínálat gazdag, a központi játéktéren található piactér hat külön színkategóriányi épületlapkát tartalmaz, melyek helyzete a játék elején véletlenszerű, később viszont manipulálható, és ezáltal az áruk is. Igazából a manipulálás és a színek párosa az Origins legmeghatározóbb eleme, itt ugyanis a munkásokat színes kockák képviselik, "erejüket" pedig a rajtuk látható szám. Lehelyezésükre alapvetően egy akcióhely-típuson van lehetőség, a központi játéktábla legtetején helyet foglaló öt űrhajó alatt. Itt két akciótípus közül lehet választani, de ha az adott hajó színének megfelelő kockát használunk, akkor egy extra bónusz akciót is kiaknázhatunk.

DIADALMENET

A munkásokat három kategóriába lehet sorolni: a Freemenek olyan városlakók (tehát színes kockák), akik egy úgynevezett populációs alappal, egyfajta műanyag kerettel rendelkeznek. Ebből minden játékos kettővel rendelkezik, a továbbiakat csak egyre több étel befizetésével lehet megszerezni, ami a népesség növekedését hivatott szimbolizálni. A fehér kockák (szónokok) ezzel szemben ideiglenes vendégmunkások, akik bónusz akciók során szerezhetők meg. Sosem kerül alájuk populációs alap, soha nincs színük (így bónusz akcióra sem képesek), cserébe viszont képesek az akciómezőket használni. Az utolsó kategória az Arkhón: ez nem is egy kocka, hanem egy műanyagfigura, amely a játék folyamán később kap színt vagy színeket. A Freemenek és a Szónokok értéke fordulóról fordulóra nő: ha egy Freemen hatos értéknél fejlődne, meghal, majd tanácsadóvá válik, színével felruházva az Arkhónt, aki így már bevethető az akciómezőkön.

Az akciómezők teljes körű kiaknázása azonban nem csupán attól függ, hogy mekkora munkaállománnyal rendelkezünk, de attól is, hogy mennyire fejlettek a munkások. Amikor ugyanis egy akciómezőt használunk, az ott található űrhajó egy negyedet elfordul, és a következő játékosnak egy értékkel költségesebb lesz a használata. Éppen ezért is kell folyamatosan előre- és újratervezni, figyelve arra, hogy lehetőség szerint mindenhol jelen legyünk, mindenből kivegyük a részünket, és egyszerre haladjunk a nyersanyagszerzéssel, az építkezéssel, a hadviseléssel. Nyersanyagból mindössze csak 3+1-et különböztetünk meg – kő, étel, bölcsesség, valamint arany –, de ezekre folyamatosan szükség lesz, és szinte sosem fordul elő, hogy valamiből éppen nincs hiány.

Kiélezett harcból sincs. Van például három templomsáv, ahol a játék végén a két legalacsonyabb érték összeadásával lehet elképesztő mennyiségű győzelmi pontot bezsebelni, illetve egy olyan aréna, ahol a hadászat fejlesztésével tudunk nyersanyaghoz, extra akciólehetőséghez jutni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindezt kézben tartani, átlátni elsőre nem könnyű, és az Origins éppen ezért csalóka. Szabályrendszere műfajában kifejezetten egyszerű, középnehéz, mélysége azonban ennél sokkal nagyobb. Rengetegféleképpen lehet benne boldogulni, sőt muszáj is, aki ugyanis csak egyetlen területre fókuszál, nagyon meglepődhet a végén. Ez egyúttal a játék egyik negatívumára is rávilágít: kétfős módban sok eleme elvész, a hadászat gyakorlatilag felesleges és használhatatlan, és a templomok által biztosított extrák (a jóskártyák) is komoly szakadékot tudnak teremteni. Mindenképp célszerű vagy legalább még egy játékost bevonni, vagy a félhivatalos botok egyikét bevetni a jobb játékélmény és egyensúly érdekében. Már csak azért is, mert az Origins ezt (és a rettentő rossz minőségű nyersanyag-tokeneket leszámítva) egészen kiváló, még a kiadó gazdag termékpalettáján belül is tud újdonságot hozni a kockamanipulálós, munkáslehelyezős játékok világába. Témájával ugyan a játékmenete nagyjából semmilyen kapcsolatot nem ápol, de feszes, gondolkozásra ösztönző játékmenete ezért kamatostul kárpótol. 

(A játékot partnerünk, a Board & Dice biztosította – köszönjük! Az Origins nem nyelvfüggetlen. Magyar nyelvű szabálykönyvről egyelőre nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát