Az absztrakt stratégia műfajába, hála az égnek, sok minden belefér, így színes kockákkal építhetünk gyönyörű ablakokat, emeletes, 3D-s keretben locsolhatjuk a színeket, de akár méhekkel is zümmöghetünk, ha úgy tartja kedvünk. Vagy akár mandala kövekkel is alkothatunk, ha Filip Glowacz, a Board & Dice kiadó marketing-vezetőjének játékára csapunk le, aminél művészeket mozgatva gyűjthetjük magunkhoz a legszebb köveket, hogy azokat végül pontokká tegyük.

Mandala Stones

  • Partner/kiadó: Board & Dice
  • Tarsasjatekok.com
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,82/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 22,75 euró, nagyjából 8200 forint

A Mandala Stones átlagos méretű, színes, mutatós dizájnnal rendelkező dobozban érkezik, mely tartalmaz 4 (játékos-) pontozótáblát, 1 játék- és 1 mandala-táblát, 96 követ, 4 művészt, 4 pontjelölőt, 50 pont-jelzőt, egy húzózsákot és 10 feladatkártyát. Indítás előtt a főbb táblákat középre helyezzük, a játéktáblára, (lehetőleg egyesével és) véletlenszerűen húzva, 4-es oszlopokban tesszük fel a jelölt helyekre a zsetonszerű köveket, majd négy sarokba kerül a négy művész, miközben a játékosokhoz egy-egy pontozótábla, pontjelölő és két feladatkártya jut. Ha pedig mindent elhelyeztünk, kezdődhet az alkotási fázis.

Lengyel nagyköve(t)k

A saját körben mindenkinek két akcióra van lehetősége, az egyik a beszerzés, a másik a pontozás. Beszerzésnél az egyik alkotót (fekete, oszlopszerű jelző, mintával a tetején) mozgathatjuk egy, a számára megfelelő helyre, avagy 4 mandala kő-torony közé. Itt aztán, az óramutató járásával megegyező irányban, de tetszőleges kezdő darabbal, felvehetők az alkotó mintájával megegyező mintájú legfelső kövek. Tehát, ideális esetben négy, a négy oszlopról egy-egy, kivétel, ha más a mintázat, esetleg a torony túloldalán áll egy másik alkotó. Ezt követően aztán a felvett köveket a sorrendnek megfelelően, így újabb tornyot alkotva, letesszük a saját táblánkon lévő öt toronyhely egyikére. 

Innentől pedig értelemszerűen jön a másik akciólehetőség, a pontozás. Amennyiben már több tornyunk van, ha kettő vagy több tetején azonos színű kő látható, azokat pontozhatjuk. A táblán minden toronyhoz van egy pontszámláló, ami mutatja, hogy az adott magasságban hány pont jár a kőért, így három kő esetén mindhárom toronyból más összeg érkezhet, a pontszámok pedig összeadódva adják a teljes bezsebelhető mennyiséget. Sőt van két extra torony, az egyiknél a különböző magasságok, a másiknál az eltérő színek alapján kapunk 1-1 pontot. A pontok kiszámolását követően a felhasznált kövek egyesével a központi mandala-táblára kerülnek, ahol +1-es vagy +2-es jelölésű mezőt lefedve további pontokat hozhatnak. Amennyiben a játékosszámot jelző mezőt is sikerül lefedni, érkezik a játék vége és a saját táblán látható győzelmi pontok összegzése, hogy az nyerjen, aki a legtöbbet gyűjtötte be.  

Szebbet festeni sem lehet?

Láthatóan/érezhetően nagyon egyszerű játékról van szó, ami absztrakt családi stratégiaként kellemes és gyorsan tanulható elfoglaltságot eredményez, aminél abszolút a helyzet felmérése és a legjobb lehetőségek kiaknázása a cél. Ebbe természetesen éppen úgy beleszól a véletlenszerű lehelyezés, mint a többi játékos akciója, avagy hiába tervezünk hosszabb távra, ha egy alkotó elmozdítása, esetleg egy kőlelőhely befoglalása/elzárása keresztülhúzza a számításainkat. Utóbbi pedig főleg a többjátékos módra igaz, avagy a Mandala Stones a 2019-es Mandalához hasonlóan leginkább kétfős játékként élvezhető, mivel többen elé ülve erősen korlátozódnak a lehetőségek, és az egész átmegy egy szívatós hajszába, aminek talán nem is a megfelelő mező letakarása vet véget, hanem az, hogy egy játékos lépni és pontot szerezni sem tud.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Emiatt aztán Filip Glowacz absztrakt társasa messze nem tökéletes, nem is lesz az absztrakt stratégiák királya, viszont ezzel együtt is nagyon élvezetes darab. Az anyagminőség többnyire jó, a kövekről a régi nyalókák juthatnak az ember eszébe, de minimum valami ínycsiklandozó édesség, a hangulat pedig abszolút megvan. Amit még sajnálok egy kicsit, az a kétfajta minta, amiből lehetett volna több, nem mellesleg lehettek volna a minták is színesek, elvégre a mandala kövek egyik ismérve az, hogy mindenhol színekkel teli minták adják meg az egyedi jellemzőiket és szépségüket. Ettől függetlenül a műfaj kedvelői és a látványra fogékony családok nagyszerűen szórakozhatnak vele.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Board & Dice-nak! Bár a játék alapvetően minimális angol nyelvtudást igényel, hamarosan érkezik a magyar változat is.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát