A Black Rose Wars ugye egy kompetitív, de kooperatív felhangokkal is rendelkező, a mágiát a középpontjába állító társas, amelynél a különböző mágusiskolák csapnak össze, de nem annyira könnyed, inkább komor, sötét stílusban. A Ludus Magnus azóta egy folytatást is sikerre vitt Kickstarteren, Rebirth címen, most pedig, az alapjáték után megérkezett hozzánk a Sator Box is, ami rengeteg extrát, mágusiskolát, varázslatot, minit gyűjtött össze, lényegében egybegyúrva a 2018-as kampányból a stretch goalokat. A kérdés az, hogy megéri rá külön beruházni? Illetve mindazoknak megéri, akik még az eredeti kampány során neveztek be rá?

Black Rose Wars: Sator Box

  • Partner/kiadó: Ludus Magnus
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 90 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,45/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 170 euró, nagyjából 60 150 forint

Bár már maga az alapjáték is elég tartalmas dobozzal bírt, benne négy mágussal, 30 megidézhető minivel, hat iskola különböző varázslataival, számos szobával és rengeteg tokennel, ezt a Crono kiegészítő még inkább feldobta az óriási lénnyel, mely ellen érdemes volt összefognia minden mágusnak, aki győzelemre akart jutni. A prágai páholyon felül azonban további kincsekre lelhetünk, ha a Sator Boxra is beruházunk, vagy ha azt eleve pledge-eltük a korai kampány során, merthogy a meglehetősen méretes doboz a gyűjtés során megnyitott stretch goalokat tartalmazza. Azokból pedig meglehetősen sok van.

Új iskola, új karakter

Kezdjük ott, hogy 17 teljesen új mágust kapunk, avagy több mint négyszer annyit, mint amennyi az eredeti pakkban található. Ez már eleve igen korrekt mennyiség, alaposan feldobja a csatározásokat és sokáig nyújt kipróbálható karaktereket, ráadásul kifejezetten ütősre is sikeredtek az új jövevények. Ott van például Baba Yaga, a sötét misztikumokból ismert boszorkány, miközben Arianna is a “gyengébbik nem” oldalát erősíti, Corax pedig már látványával is a legáltalánosabb kliséket puffogtatja, de olyan menő, hogy az ember egyből ki akarja próbálni. Van még emellé 11 új iskola, mindegyik 30+ saját kártyával, amikből egyébként a mágusok mellé is jár dedikált példányt, és akkor ne feledkezzünk meg a 12 új szobáról, a küldetésekről és a 6 legendás forgatókönyv-fejezetről, vagy éppen a szóló módról, ami szintén nem hiányozhat. És ha már iskolák és szobák, akkor fontos megemlíteni a tényt, miszerint Magyarország is képviselteti magát a mágusok tornáján, elvégre ott a budai páholy, amit külön öröm felfedezni a játékban. Ahogy Ezio Auditorét, az Assassin’s Creed közismert hősét is, mint megidézhető alak.  

Több mint 30 új megidézhető lényt kapunk még a Sator Boxban, a felhozatal pedig kifejezetten vegyes. Vannak sima elementálok, a Dancing Blades Kratos fegyvereit idézik meg a God of Warból, miközben nemcsak néhány keményebb ellenfél kerül elő, a nehézsúlyú kategóriából (pl. Bull-o vagy Ashomer), de egy olyan nagyágyú is, mint a Necrodragon, amely a maga 15 centijével messze kimagaslik az általános minik közül. Ráadásul baromi jól is néz ki. És akkor még ott vannak a más játékoknál is simán bevethető láda- és mimic-minik, amiknek személy szerint eleve nagyon örülök. Általánosságban elmondható amúgy, hogy a Sator Box nagyon durván tartalmas, kellően feldobja az alapjátékot, de ehhez az is hozzátartozik, hogy egy-egy minit akár más játéknál is bevethetünk, ami extrán növeli a csomag értékét.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Érték, az van

Jó, a csomag értéke pénzben is számolható, méghozzá elég sokáig, mivel most már, a Ludus Magnus webshopjából, 170 euró a csomag, avagy nagyjából 60 150 forint, ami nem kevés. Más kérdés, hogy a 2018-as kampány során jóval kevesebbért is magunkhoz szólíthattuk a csodák ládáját, ami az alapjátékkal együtt került a mostani összeg felébe. Ami, valljuk be, a hülyének is megérte. De lényegében, aki komolyabban is fejlesztené a játékot, annak még most is megérheti, hiszen az alapcsomag minimum dupláját kapjuk meg érte, a karakterekkel, missziókkal, szobákkal, iskolákkal, summoningokkal pedig alaposan feldobhatjuk a már kiismert társast. A minőség a megszokott, a minik nagyon jól mutatnak, az illusztrációk szépek, avagy ajánlott kiegészítés ez, de egyértelműen azoknak érte meg igazán, akik még időben lecsaptak rá. Most pedig csendben ülve mormoljuk a varázslatainkat, pusztítjuk a szobákat, egészen addig, míg meg nem érkezik a még izgalmasabbnak tűnő Rebirth. Várjuk szeretettel!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Ludus Magnusnak! A játék kifejezetten igényli az angol nyelvtudást. Rajongói fordítás az alapjátékhoz létezik, de nem lett közzétéve.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát