Az idén hazánkba is megérkezett Végzetek – Egy legendás kor sötét krónikái, avagy a Destinies már kiegészítővel is rendelkezik, ami ezúttal a Lucky Duck Games jóvoltából látogatott el hozzánk, tovább bővítve ezzel az applikációs társasjáték világát és lehetőségeit. Ezúttal a sivatagba vezetett el a végzetünk, amit azért ismét jó pár óra megtalálni. 

Destinies: Sea of Sand

  • Partner/kiadó: Lucky Duck Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-3 fő
  • Játékidő: átlagosan 90-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 30 euró, nagyjából 11 800 forint, itthon is hasonló áron kapható

A Destinies/Végzetek alapjai nem változnak, sőt az alapjátékra is szükség van a Sea of Sand használatakor, amihez a digitális háttér az appon belül, a megfelelő ponton, a címadó kiegészítőt választva indítható, hogy újabb 3 fejezettel gazdagítsa a jobb esetben már teljesített kampányt. Egyelőre ez a három fejezet azonban nem kapott magyar nyelvű változatot, így angolul kell kiélveznie annak, aki beruház a bővítésre, arról pedig jelenleg nincs hír, hogy várható-e a további lokalizálás.  

screenshot20220308-114730destinies.jpg

Oázis és homokvihar

Az alapok annyira ugyanazok, hogy nemcsak a normál játékostáblákra és jelölőkre van szükség az alapjátékból, de minden tárgykártyára és tokenre is, sőt több karakter itt is tiszteletét teszi, így az első küldetés eleje több szempontból is kicsit újrahasznosítás érzetét kelti, ami azért a későbbiekben persze alapvetően megváltozik, ahogy minden új helyszín, elem és karakter képbe kerül. Eleve, az alapjáték mellé (dizájnban és méretben is) tökéletesen illeszkedő csomag 9 Végzet-kártyát, 40 térképlapot, 46 új tárgykártyát és 16 minit tartalmaz, amik közül az egyik már kinőtte ezt az elnevezést.  

screenshot20220308-120820destinies.jpg

Maga a játékmenet pedig összességében ugyanaz, mint az eredeti csomagnál, avagy függetlenül attól, hogy egyedül vagy többen játszunk, elindítjuk az appot, kiválasztjuk a karakter(eke)t, elrendezzük a fejezet kezdőhelyszínét, majd az appban kijelöljük, mit csinálunk, merre megyünk, kivel beszélünk, hogyan döntünk. Hiszen döntéseink ezúttal is számítanak, hatással lehetnek a cselekményre, jutalmunkra vagy éppen büntetéseinkre, a világ alakulására, miközben folyamatosan kockával dobunk és menedzseljük képességeinket. Emellett, ami újdonság a Sea of Sandben, az a minitérképek, dungeonök és az azoknál nagyobb útvesztők jelenléte, amik mind feldobják az egyébként is izgalmas és jópofa játékélményt. És persze a karakterek és ellenfelek, akiknek hála új végzetek és kihívások várnak a homokdűnék között.

screenshot20220308-121242destinies.jpg

Folytatása következik?

Itt most van egy sarkalatos pont. A Sea of Sandhez ugye eleve szükséges az alapjáték. Ha az nincs meg, ne is álmodozzunk a kiegészítőről, illetve ha a Végzetek – Egy legendás kor sötét krónikái nem tetszett, akkor eleve felesleges belekezdeni a további kalandokba. Minden más esetben viszont (mármint, ha az előzményen már túlvagyunk, esetleg nagyon érdeklődünk a téma és stílus iránt) bátran le lehet csapni az expansionre, az ugyanis mindent megad, amire a Destinies-kedvelők vágyhatnak. Itt is vannak döntéseink, jó kis pillanatok, amikor az ember úgy érezheti magát, mint egy nagyszabású kaland hőse, ráadásul a közel-keleti, Ezeregyéjszakás vonal is jól áll a játéknak. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A doboz nagyon mutatós, az inzert mindennek stabil helyet biztosít, a minik, bár többnyire kicsik, de a minőségük jó, ahogy más komponensekre sem lehet panasz. Akinek tehát eddig is bejött ez a különlegesebb kaland, az ezután sem csalódhat, viszont kellőképpen bővítheti az eddigi kampányt, ha igénye van rá. Kíváncsi vagyok, hogy a későbbiekben érkezik-e még kiegészítő, ha pedig igen, az milyen mondavilágok, stílusok felé fog kacsintgatni. Azt is jó lenne tudni, hogy Magyarországon mennyire van igény a játékra, lesz-e még magyarul más is a sorozatban. Az biztos, hogy ha valaki nem idegenkedik kifejezetten az ilyen appos társasjátékoktól, az a Destinies képében kellemes kikapcsolódásra lelhet, ami kifejezetten hozza a kalandjátékok és RPG-k stílusát, hangulatát.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Lucky Duck Games-nek! A játék a néhány oldalas szabályfüzeten felül csak a kártyákon tartalmaz rendkívül egyszerű angol szövegeket. Az appon belül a kiegészítő fejezeteihez még nincs magyar fordítás.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát